Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği: Kazanılmış haklarımızın hiçbirinden vazgeçmiyoruz
Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği, 1 Temmuz’da İstanbul Sözleşmesi’nden yürürlükten kalkması kararına karşı Yenikent Muhtarlığı önünde açıklama yaptı.

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği, 1 Temmuz’da İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin yürürlüğe girmesine karşı sözleşmeyi savunmak üzere bir araya geldi. Yenikent Muhtarlığı önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında sık sık “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” , “Sözleşmeyi Değil Cinayeti Engelle” , “İstismarı Aklama Suça Ortak Olma” , “Yaşasın Kadın Dayanışması” sloganları atıldı.

Açıklamayı dernek yöneticisi Elif Yetigin okudu. Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nin devletlere yüklediği sorumluluktan kurtulmak istediğini ve kadınları şiddet sarmalında tek bırakmak istediğini vurgulayan Yetigin,“İstanbul Sözleşmesi 20 Mart 2021 gününün ilk saatlerinde Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile feshedildi. Mecliste oybirliği ile kabul edilen İstanbul Sözleşmesi’nden tek kişilik Cumhurbaşkanı kararı ile çıkılmasını kabul etmiyoruz! Meclisin iradesi tek kişiye devredilemez! Temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmeler böyle yok sayılıp tek bir gecede feshedilemez! Danıştay da yürütmenin durdurulması, İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükte kalması için yapılan başvurular reddedildi. Yapılan hukuksuzluğa mahkemeler aracılığıyla kılıf uydurmaya çalışmaktalar. Danıştayın başvuruları reddetmesini kabul etmiyoruz! İstanbul Sözleşmesi etrafında yapılan kara propagandalar, yanlış açıklamalar, yok aile düzenini bozuyor lafazanlıkları, yok eşcinselliği özendiriyor lafları doğruyu yansıtmıyor ve kadınlara bu yalanları yutturamazsınız.”dedi.


Sözleşmenin uygulanması halinde kadın cinayetlerinin, kadına şiddetin ve çocuk istismarının azalacağına dikkat çeken Yetigin kamuoyunda yer alan ve herkesin tepki gösterdiği Elmalı davasına da değindi. “İstiyorlar ki; sesimizi çıkarmayalım, iyi, adil, eşit bir yaşam istemeyelim, çocuklarımızı korunaklı bir dünyada büyütmeyelim, şiddet gördüğümüzde susalım, kocadır döver de diyelim, işyerlerinde erkek işçilerden daha az kazanalım, sigortasız güvencesiz hayatlarımız olsun, gülmeyelim, haykırmayalım, hesap sormayalım... Sizin istediğiniz bu olabilir ama kusura bakmayın size kötü bir haberimiz var; ne biz haklarımızdan vazgeçeriz, ne susarız, ne de hayatlarımızdan vazgeçeriz. Koruyacaksınız, bürokratları nasıl koruyorsanız, kadını, çocuğu da öyle koruyacaksınız” dedi.

Yetigin son olarak, “Kazanılmış haklarımızın hiçbirinden vazgeçmiyoruz. Biz güvenli bir yaşam, eşitlik için, gerçeklerin üstü örtülmesin, bir kişi daha aramızdan ayrılmasın, şiddete karşı somut adımlar atılsın diye İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmiyoruz! Biz haklarımızı kendi mücadelemizle kazandık ve daha güzelini yapmak için mücadeleye devam edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’ni biz kazandık biz savunmaya da devam edeceğiz” diyerek açıklamayı sonlandırdı.


Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
KADAV raporu İstanbul Sözleşmesi’nin şiddete uğray...

KADAV, Ocak ve Şubat ayı görüşmelerinden derlediği raporla şiddet karşısında kadınların deneyimlerin...

İzmir Barosu: İstanbul Sözleşmesi yürürlüktedir, h...

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına tepki gösteren İzmir Barosu, Cumhurbaşkanı kararının usuls...

Polonya Meclisinde İstanbul Sözleşmesi'nden çekilm...

Polonya Parlamentosunun alt meclisi, ülkenin İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılıp ayrılmayacağını belirl...