Sığınmaevlerindeki her 5 kadından 4'ü oy kullanamıyor
Dem Parti Muş Milletvekili Sümeyye Boz sığınmaevlerinde bulunan kadınların oy kullanamamasına dair soru ve araştırma önergesi verdi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Muş Milletvekili Sümeyye Boz, yerel seçimler yaklaşırken sığınmaevlerinde kalan kadınların oy kullanamamasına yönelik Meclise soru ve araştırma önergesi verdi. Boz önergenin gerekçesini, "kadınların siyasete katılımının önündeki engellerin araştırılması, sığınma evlerinde bulunan kadınların yaşadığı eşitsizlik halleri ve şiddetin tüm yönleriyle incelenmesi, eşitsizliği derinleştiren sorumluların ve uygulamaların açığa çıkarılması, şiddeti ve eşitsizliği giderecek gerekli tedbirlerin alınması" şeklinde ifade etti.

KADINLAR GÜVENLİK SEBEBİYLE OY KULLANAMIYOR

Verilen önergenin gerekçe metninde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının açıklamalarına göre 2018 Genel Seçimlerinde ve 2019 Yerel Seçimlerinde sığınmaevlerinde bulunan her 5 kadından 4'ünün oy kullanamadığı belirtildi. Gerekçe metninde sığınmaevlerinde bulunan kadınların seçme ve seçilme hakkı gibi birçok haktan mahrum kaldığı belirtilirken, "Türkiye Kadın Hakları Federasyonu, YSK’nın koruma kararı aldıran kadınlara yönelik tedbirlerinin yetersiz olduğunu, koruma kararı aldırmamış ama sığınma evine gitmiş kadınların nerede oy kullanacağına dair ibare bulunmadığını ifade etmiştir. 2019 yerel seçimlerinde sığınma evlerinde kalan yaklaşık 30 bin kadın, adreslerinin Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) internet sitesinden öğrenilebileceği endişesiyle sandık başına gitmediği kamuoyuna yansımıştır" denildi.

Sığınmaevlerinde kalan kadınların güvenlik kaygısıyla oy kullanamamasının demokrasiyle bağdaşmadığı ifade edilen metinde, "Belediyelere bağlı ve Aile ve Sosyal Hizmetlere bağlı sığınma evlerinde bulunan kadınların siyasete katılımının önündeki engellerin araştırılması, sığınma evlerinde bulunan kadınların yaşadığı eşitsizlik halleri ve şiddetin tüm yönleriyle incelenmesi, eşitsizliği derinleştiren sorumluların ve uygulamaların açığa çıkarılması, kadın kurumlarıyla ve sivil toplum kuruluşlarının görüşleri de alınarak kadınların maruz kaldığı şiddeti ve eşitsizliği giderecek çözüm önerilerinin sunulması ve hayata geçirilmesi elzemdir" denildi.

Boz'un, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş tarafından yanıtlanması için sorduğu sorular ise şu şekilde:

• 2018 Genel Seçimlerinde ve 2019 Yerel Seçimlerinde sığınma evlerinde bulunan her 5 kadından 4’ü oy kullanamadığı Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
• Şiddete maruz kalmış kadınların yurttaşlık hakları gereği olarak oy kullanmasına yönelik Bakanlığınızın çalışmaları ve girişimleri nelerdir?
• YSK’nın tedbirlerinin yetersiz olmasına, koruma kararı aldırmayan ancak sığınma evlerinde bulunan kadınların güvenli bir şekilde oy kullanmasına yönelik Bakanlığınız tedbir almış mıdır? Bu tedbirler nelerdir?
• 2024 Mart ayı itibariyle sığınma evlerinde bulunan kadın sayısı kaçtır? 31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinde sığınma evlerinde bulunan kadınların bulundukları yerlerde oy kullanmasına yönelik Bakanlığınız adım atacak mıdır?
• 2023 Genel Seçimlerinde sığınma evlerinde bulunan kadın sayısı kaçtır? Bu kadınlardan kaçı oy kullanmıştır?
• 2023 Genel Seçimlerinde Muş’ta sığınma evinde bulunan kadın sayısı kaçtır? Bu kadınlardan kaçı oy kullanmıştır? 

Fotoğraf: Sümeyye Boz/ Kişisel arşiv

İlgili haberler
GÜNÜN SORUSU: 41 milyon kadına 3 bin kişi kapasite...

CHP Milletvekili Ali Şeker ülkedeki sığınmaevlerinin toplam kapasitesinin yalnızca 3 bin 482 olduğun...

Sığınmaevinden alınan ve cansız bulunan Zeynep Top...

Eşi Osman Topal tarafından, İstanbul'daki sığınma evinden alınan ve Bingöl'e götürülen Zeynep Topal...

Gamze Taşcıer İçişleri Bakanı’na sığınmaevindeki k...

CHP Milletvekili Gamze Taşcıer, Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şiddet gör...