GÜNÜN SORUSU: 41 milyon kadına 3 bin kişi kapasiteli, 145 sığınmaevi yeterli mi?
CHP Milletvekili Ali Şeker ülkedeki sığınmaevlerinin toplam kapasitesinin yalnızca 3 bin 482 olduğunu belirterek ‘41 milyon kadına yeter mi?’ diye sordu.

Kadına yönelik şiddet vakalarında yaşanan artış ve İstanbul Sözleşmesi aleyhinde son günlerde kamuoyunda yaratılan bilgi kirliliğini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelttiği bir soru önergesi ile Meclis gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ayrıca konuya ilişkin olarak Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine (CİMER) de başvuru yaptı.  

CİMER’den gelen yanıtı kamuoyu ile paylaşan CHP’li Şeker, “83 milyonluk ülkemizde nüfusun yarısını kadınlar oluşturuyor. Ancak ülkemizde sığınmaevlerinin toplam kapasitesi yalnızca 3 bin 482. Bu kapasitenin derhal artırılması şart. Sığınmaevlerinde 10 bin kadına 1 yer bile düşmüyor” dedi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilere göre 2015 yılında 303, 2016 yılında 328, 2017 yılında 409, 2018 yılında 440, 2019 yılında 474 kadın öldürülürken 2020 yılının ilk 6 ayında en az 146 kadının öldürüldüğünü belirten CHP’li Şeker, “Neredeyse her gün bir kadın yurttaşımız öldürülüyor. Kadınlar boşanmak istediği için, ayrılmak istediği için katlediliyor. Emine Bulut’un 'Ölmek istemiyorum!' çığlığı hâlâ kulaklarımızda. Ancak iktidar bu çığlığı duymak istemediği gibi, yaşanan kadın cinayetlerini de görmek istemiyor” diye konuştu.

30 BÜYÜKŞEHİRDE SADECE 9 SIĞINMAEVİ VAR!

CİMER tarafından verilen yanıta göre Türkiye’de Büyükşehir Belediyelerine bağlı 9 kadın konukevi, il/ilçe belediyelerine bağlı ise 23 kadın konukevi olmak üzere toplam 32 kadın konukevinde 703 kapasite ile hizmet verirken Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı 81 ilde 110 kadın konukevi 2 bin 717 kapasite, Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne bağlı 2 kadın konukevi 42 kapasite, sivil toplum kuruluşuna bağlı 1 kadın konukevi 20 kapasite olmak üzere, ülke genelinde 145 kadın konukevi 3 bin 482 kapasite ile hizmet veriyor.

Oysa Belediyeler Kanunu’nun 14. maddesi “Büyükşehir Belediyeleri ile nüfusu 100.000’in üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için konuk evi açmak zorundadır” hükmü ile nüfus kriterine bağlı olarak sığınmaevi açmayı bir zorunluluk olarak sayıyor.

‘SIĞINMAEVLERİNE YOĞUN BAŞVURU GELİYOR’

Kanuni yükümlülüğe rağmen birçok belediyenin sığınmaevi açma konusunda gönülsüz olduğunu belirten CHP’li Şeker, “30 büyükşehrimiz dahil, bazılarında birden fazla olmak üzere toplamda yalnızca 9 sığınmaevinin hizmet vermesi, kadına yönelik şiddetle mücadelede gösterilen zaafiyetin ve isteksizliğin en büyük göstergesidir. CİMER tarafından, tarafımıza verilen yanıtta da sığınmaevlerine yoğun bir başvuru yapıldığı kabul ediliyor. ‘Kadın konukevlerine gelen yoğun başvuru ve 5393 sayılı Belediye Kanunu mevzuatı gereğince, büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere nüfusu 100.000’i geçen belediyelerin kadına yönelik şiddetle mücadelede etkin rol almaları ile barınma ihtiyacı bulunan kadın ve beraberindeki çocuklara destek olmaları amacıyla daha fazla kadın konukevi açmaları gerektiği değerlendirilmektedir’ deniyor. Ancak 18 yıldır tek başına iktidarda olan bir partinin kadına yönelik şiddetle mücadelede pasif değerlendirme safhasını bırakıp; özellikle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak aktif, icrai adımlar atması gerekirdi” dedi.


İlgili haberler
Pandemide bir sığınmaevi deneyimi: Bebeğe mama, ih...

1 kutu bebek mamasını bulup buluşturamayan, bunu büyük bir sorun haline dönüştüren, bir kadını “koru...

Gamze Taşcıer İçişleri Bakanı’na sığınmaevindeki k...

CHP Milletvekili Gamze Taşcıer, Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şiddet gör...

Adana’da salgın sürecinde bir sığınmaevi kapatıldı...

Kadın örgütleri artan şiddete dikkat çekerken daha çok sığınmaevinin açılması talebinde bulunuyor an...