SİBAŞ işçileri: Önceden 1 Mayıs bize tatil demekti
Sendikalaşmak isteyince işten atılan çoğu kadın 48 SİBAŞ işçisi 1 Mayıs’a hazırlanıyor. Sendikalı olarak işlerine dönmeye kararlı olan işçiler ‘1 Mayıs’ta sesimizi duyurup hakkımızı arayacağız’ diyor.

Aydın’ın Söke ilçesinde bulunan konserve fabrikası SİBAŞ’ta Tek Gıda İş Sendikasında örgütlendikleri için işten atılan işçiler 1 Mayıs hazırlıklarını Ekmek ve Gül’e anlattı. İşçilerin çoğunluğunun yaşadığı Akçakonak köyünde kadın işçilerle buluştuk.

Sendikalaşmak istedikleri için işten atılan çoğu kadın 48 işçi direnişlerine devam ediyor. Sendikalı olarak işlerine geri dönmeye kararlı olan işçiler “Biz 1 Mayıs’ı bilmezdik. Bizim için sadece tatil demekti. Örgütlenince öğrendik. Bu 1 Mayıs’a hem Söke’de hem Aydın’da katılıp sesimizi duyuracağı, haklarımızı arayacağız” diyorlar.

İşçi kadınlar işlerine bir an önce geri dönmek istiyor ama eski koşullarla değil. İşçilerden biri istediği çalışma koşullarını şöyle anlatıyor: “Zorla mesaiye bırakılmak istemiyorum, bir kadın olarak gücümün yettiğinden daha ağır işler verilmesini istemiyorum, emeğimin karşılığını almak istiyorum. Biz bu zamana kadar haklarımızı bilmiyorduk, ama şimdi öğrendik. Bu zamana kadar çok hakkımız yenmiş ama artık hakkımızı yedirmeyiz. Bunu da patronlara duyurmak istiyoruz.”



Geçtiğimiz hafta Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan SİBAŞ işçilerini destek ziyaretinde bulunmuş, SİBAŞ işçilerinin diğer işçilerle ve Aydın halkıyla dayanışmasının önemine dikkat çekmişti. Gürkan, “Bunun için 1 Mayıs’ı hem kendi birliğinizi sağlamak, hem de dayanışma ağını örmek için bir olanak olarak değerlendirebiliriz” diye konuşmuştu.


İlgili haberler
Aynı ‘performansı’ 1 Mayıs’ta da bekliyoruz

Hükümet, patronlar, medya…8 Mart’ta hepsi eşitlikçi oldu. Gerçek olan emeği sömürülen, bedeni kuşatı...

Esenyalılı kadınlardan 1 Mayıs mesajları

Esenyalı’da yaşayan işçi, emekçi kadınlar talepleriyle 1 Mayıs’ta alanlarda olacak. Tüm kadınlara da...

Kadınlar 1 Mayıs’a çağırdı

KESK, DİSK, TTB ve TMMOB üyesi kadınlar yaptıkları açıklamayla ‘Erkek egemenliğine, savaşa, kapitali...