Sevda Karaca’dan AYM’nin Kadirova kararına tepki: Yargı katmerli ayrımcılık zırhını parlatıyor
Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca eski AKP milletvekili Şirin Ünal’ın evinde şüpheli şekilde yaşamını yitiren Nadira Kadirova’nın yaşam hakkının ihlal edilmediği kararına tepki gösterdi.

AYM’nin, eski AKP milletvekili Şirin Ünal’ın evinde şüpheli şekilde yaşamını yitiren Nadira Kadirova’nın yaşam hakkının ihlal edilmediği kararına tepki gösteren EMEP Milletvekili Sevda Karaca, soruşturma süreci boyunca eksik yürütülen hususları hatırlattı, katmerli ayrıcalık zırhının yargı tarafından parlatıldığını söyledi.

AKP’Lİ ÜNAL YARGILANMAYACAK
Anayasa Mahkemesi (AYM), eski AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde 23 Eylül 2019 tarihinde şüpheli şekilde hayatını kaybeden Özbekistan vatandaşı Nadira Kadirova,
ile ilgili kararını yaklaşık üç buçuk yıl açıkladı.
Yaşam hakkının ihlal edilmediğine hükmeden AYM başvuruyu, “Kötü muamele yasağının ihlal edildiğine ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun” olduğunu iddia ederek başvuruyu kabul edilemez buldu. Eğer hak ihlali kararı verseydi, Ünal’ın yargılanmasının önü açılacaktı.
KARACA: BU GENCECİK KADIN NASIL ÖLDÜ?

Karar sonrası konuşan Yayın Kurulu Üyemiz, Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, dosyadaki eksikleri sıraladı: “Nadira’nın ölümüne ilişkin soruşturma dosyasında apaçık eksiklikler var. Cinsel saldırı iddiasına ilişkin deliller eksik toplanmış. Yine, Nadira’nın bedeninden alınan DNA örnekleri Şirin Ünal’ın DNA örneği ile karşılaştırılmamış. Nadira’nın kanında bulunan ve tecavüz vakalarında rastlanılan, uyutmak amacıyla kullanılan ilaçlarda bulunan ketamin etken maddesi için de bir cevap verilmemiş. Aynı zamanda ölümün intihar mı yoksa cinayet mi olduğunu açığa çıkarmaya yarayacak bazı deliller toplanmamış yahut değerlendirilmemiş. Bütün bunlar, etkili bir soruşturma yapılmadığı gerçeğini ortaya seriyor. Oysa cinsel saldırı, intihara yönlendirme ya da doğrudan öldürme suçlarından herhangi birinde en ufak bir şüphe dahi varsa, bunun her şekilde aydınlatılması gerekir. Gencecik bir kadının neden ve ne şekilde öldüğünün cevabının herkesi ikna edecek şekilde verilmesi gerekir. Bu da savcılığın yahut Anayasa Mahkemesinin yorumlarıyla değil, somut delillerle olmalıdır. Özellikle bir milletvekilinin üzerinde böylesi bir şüphenin kalması, bütün bir ülkenin sorunudur.”

‘YARGI KATMERLİ AYRIMCILIK ZIRHINI PARLATIYOR’

“Mevcut durumda, yargı mekanizmasının herhangi bir adli soruşturmada iktidarın bırakın mensuplarına, yanlılarına, eşine-dostuna dahi objektif yaklaşmadığını biliyoruz” diyen Karaca, “Böylesine önemli bir iddiada ve milletvekili düzeyinde bir AKP’liye karşı da yargının tarafsız davranmasını ne yazık ki bekleyemiyoruz” ifadelerini kullandı. Karaca, “Bu ülkede yargı pratikleri; failinden bağımsız olarak zaten kadınlara karşı suçlarda fazlasıyla ön yargılı ve taraflı. Failin bir de AKP milletvekili olduğu durumda bu nüfuzun yargıya da hızlıca sirayetini görüyoruz. Katmerli ayrıcalık zırhının, yargı tarafından parlatılması ise bundan daha vahim. Bu katmerli ayrıcalık zırhını giyen AKP’li vekiller ne hikmetse gerekli hiçbir soruşturma yapılmadan ‘suçsuz’ ilan ediliyor. AKP’den bu dönem milletvekili seçilen Çelikaslan Tekstil’in patronu İrfan Çelikaslan’ın sorumlu olduğu iş cinayeti davası, milletvekili seçildikten üç hafta sonra yapılan ilk duruşmada skandal bir kararla reddedilmişti.

Meclisi sermayeye, patronlara, tarikat ve cemaatlere, kontra güçlere, suç şebekelerine kalkan etmek isteyen AKP iktidarı ve üyeleri ne hikmetse her suçtan, her iddiadan muaf tutuluyor. Kimse Meclis çatısı altına sığınarak suç işleyemez” diye konuştu.

Fotoğraf: MA

İlgili haberler
Nadira’nın avukatı: Cinayet kuşkusu var

AKP’li vekil Şirin Ünal’ın evinde ölü bulunan Nadira Kadirova’nın avukatı Birol Öztürk, “Kimi tespit...

Nadira’nın annesinden Şirin Ünal’a: Katilsin

AKP’li Şirin Ünal’ın evinde şüpheli şekilde yaşamını yitiren Nadira Kadirova’nın annesi, palaştığı v...

Nadira Kadirova’nın avukatları AYM’ye başvuracak:...

AKP Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde şüpheli şekilde yaşamını yitiren Nadira Kadirova dosyasında so...

Nadira Kadirova’nın şüpheli ölümüne dair yeni görü...

AKP'li milletvekilin evinde şüpheli şekilde hayatını kaybeden Nadira Kadirova’nın odasında polis eki...

Nadira Kadirova’nın ölümünde AKP’li vekil korunuyo...

HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, AKP Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde intihar ettiği öne sürüle...

Nadira Kadirova’nın hatırlattığı: Göçmen ev işçisi...

Nadira’nın ölümüyle ilgili aydınlatılmayan tüm gerçeklere ise bu sistemdeki kadın davalarından maale...