Akbelen’de direnişin 11’inci günü: Bu katliam ne pahasına olursa olsun durdurulmalıdır
Akbelen’de ağaç katliamına karşı direniş nöbetinin 11. gününde. İkizköy Komitesi uluslararası kamuoyuna; ‘Bu katliam ne pahasına olursa olsun durdurulmalıdır. Dayanışma içinde olun’ çağrısı yaptı.

Muğla Milas’a bağlı İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı’nda Limak ve IC Holdingin ağaçları katletmesine karşı köylülerin, bölge halkının ve desteğe gelen yurttaşların direnişi 11’inci gününde de sürdü.

YK Enerji’ye ait Yeniköy-Kemerköy termik santrallerine kömür temini için ağaçların kesim işleminin tamamlanması üzerine Muğla Valiliği tarafından çalışmaların sona erdiği duyurulmuştu.

Ağaçlarını kaybeden köylüler, topraklarını kömür madenine vermemek için direnişlerini sürdüreceklerini söylerken, Aydın Efeler Kent Konseyi, Kızılcaköy Çevre Derneği, çeşitli kitle örgütü ve yurttaşların destek ziyaretleri ise devam ediyor.

‘MADEN ÇUKURUNA KARŞI MÜCADELEMİZ SÜRECEK’

İkizköylü Nejla Işık, “4 yıldır kadınlar, erkekler, çoluk çocuk nasıl direndiysek buranın maden çukuruna dönüşmemesi için mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi. Direnişi Türkiye’deki tüm kentlere ve yurt dışına taşımak için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen Işık, “Bu gözü dönmüş şirketlerin karşında toprağımızı, zeytinlerimizi, her şeyimizi korumak için mücadelemize devam edeceğiz. Akbelen Ormanı’mızın verimli toprağı daha duruyor, yine yeşertebiliriz orayı, kazanacak şeylerimiz var” diye konuştu.

‘ORMAN BİZİM HAYATIMIZ, NEFESİMİZ, YAŞAM KAYNAĞIMIZ’

Direnişe desteğe gelen Aydın Kızılcaköylü Leyla ise, “Yıllarca JES’lerle mücadele eden kadınlarız. Biz kadınlar olarak mücadele ettik. Bizim köyümüze çivi çakılmadan ses çıkarıp jeotermalcileri kovaladık köyümüzden. Akbelen’e desteğe geldik. Biz nasıl başardıysak Abkelen’deki kadınlarda başarabilir. Kadınların başaramayacağı hiçbir şey yok. Orman bizim hayatımız, nefesimiz, yaşam kaynağımız” diye konuştu.

Aydın’dan desteğe gelen kadınlar da “Ormanımız, doğamız, tarihimiz yok olmasın diye geldik. Doğamızı yok etmesinler. Hukuku uygulasınlar. Burada ağaçlar ölüyor. Herkes desteğe gelsin” diyerek, çağrı yaptı.

Öte yandan dün kesim alanının etrafına tel örgü çekilmek istenmesine karşı çıktığı için gözaltına alınan Tolga Köseoğu adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

‘BU KATLİAM NE PAHASINA OLURSA OLSUN DURDURULMALIDIR’

Ayrıca İkizköy Komitesi, yaşanan doğa talanına ve hukuksuzla dikkat çekmek için uluslararası kamuoyuna İngilizce, Almanca, İspanyolca ve Fransızca olarak yazılı basın açıklaması yayımladı. Açıklamanın Türkçesi ise şu şekilde;

“Bugün Türkiye’deki mücadelemizin 11. günü. Muğla ili İkizköy köyündeki Akbelen Ormanı’nın yok edilmesini engellemek için direniyoruz. İçtaş-Limak şirketi termik santralleri için bu ormanı kömür madenine dönüştürmeyi hedefliyor. Ancak maden bununla sınırlı kalmayacak ve tarım alanlarına, ormanlara ve zeytinliklere yayılmaya devam edecek. Dolayısıyla iklim krizinin açıkça en önemli küresel sorun olduğu bir bağlamda, Muğla ekosistemini korumak ve bölge halkından çok sayıda kişinin kanserden ölmesini önlemek için Akbelen Ormanı’nı mutlaka korumalıyız. Bu nedenle bu katliam ne pahasına olursa olsun durdurulmalıdır.

‘BU ORMANIN ÖLÜM ÇUKURUNA DÖNÜŞMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ’
Mücadelemizi her zaman barışçıl bir şekilde sürdürmemize rağmen ordu ve polis güçlerinin orantısız şiddetine maruz kaldık. Ama vazgeçmeyeceğiz. Son ağaca kadar mücadelemizi sürdüreceğiz ve bu ormanın bir ölüm çukuruna dönüşmesine izin vermeyeceğiz.
(Barselona futbol takımının yeni stadyum inşaatı ihalesini Lumak holdinge verdikleri bilgisini aldık. Barselona ekibine çağrıda bulunuyoruz; bizimle dayanışma içinde olun ve bu ihaleyi iptal edin).
Ekolojik mücadelemiz tüm canlılar için refah dolu bir yaşam sağlamayı amaçlamaktadır. Ekolojik mücadele, demokratik mücadelenin merkezinde yer alır. Bu nedenle çağrımız demokrasiye inanan herkesedir. Sesimiz olun ve bu mesajı tüm dünyaya yayın. Bu ekokırımı durdurmak için bizimle dayanışma içinde olun.”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Akbelen’de direnişin 8. günü: Topraklarımızı maden...

Valiliğin Akbelen’de ağaç kesiminin bittiği açıklamasına tepki gösteren İkizköylüler, 'Ağaçlarımız g...

Akbelen'de kesimi engellemek isteyenlere sert müda...

Akbelen Ormanı'nda ağaç kesimi için gelen ekipleri engelleyen yurttaşlar ve yaşam alanı savunucuları...

Akbelen’de direnişin 2'nci günü: Devlet, parası ol...

Akbelen Ormanı'nda ağaç kesimine karşı İkizköylüler ve yaşam alanı savunucularının direnişi sürüyor....

Akbelen’e kesim ekipleri girdi, kadınlar orman içi...

Bu sabah saat 06.00'da Akbelen Ormanına kesim ekipleri girdi, İkizköylüler acil halk desteği çağrısı...

Yargılanan Akbelen savunucularına adli para cezası

Milas’ta yapılmak istenen kömür ocağına karşı köylerini savundukları için yargılanan 2 kadına ‘hakar...

İkizköy Akbelen'deki kadınların çevre mücadelesi

Evrensel ve Ekmek ve Gül ortak yayınında bu hafta İkizköy Akbelen'deki kadınların mücadelesini İkizk...