Akbelen’de direnişin 8. günü: Topraklarımızı madene vermeyeceğiz
Valiliğin Akbelen’de ağaç kesiminin bittiği açıklamasına tepki gösteren İkizköylüler, 'Ağaçlarımız gitmiş olabilir ancak topraklarımızı madene vermeyeceğiz. Direnmeye devam edeceğiz' dedi.

Muğla Milas’a bağlı İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı’nda Limak ve IC Holdingin ağaçları katletmesine karşı köylülerin, bölge halkının ve desteğe gelen yurttaşların direnişi sekizinci gününde sürüyor.

Muğla Valiliği yaptığı açıklamada, Yeniköy-Kemerköy termik santrallerine kömür temini için başlatılan ağaç keziminin sona erdiğini duyurdu. Ormanın çoğunun kesildikten sonra bu kararın alınmasına tepki gösteren köylüler ise, “Ağaçlarımız gitmiş olabilir ancak topraklarımızı madene vermeyeceğiz. Direnmeye devam edeceğiz” dedi.

Valiliğin açıklamasını eleştiren İkizköylü Nejla Işık, “Arık madene başlanacak bittikten sonrada orada ağaçlandırma yapılacak deniyor. Buradan valiye şunu söylüyoruz; şirket 2014 yılından bu yana maden ocağına dönüştürdüğü, cehennem çukuruna dönüştürdüğü kaç yere açıklamadaki gibi ağaçlandırma yapılmış gelin yerinde görün, sonra bu şirket adına konuşun, açıklama yapın. Hiçbir yerer ağaçlandırma yaptıkları yok anca halkın hakkına tecavüz ediyorlar. Gelin alanı gezelim sizinle nereye ağaçlandırma yapılmış görelim. Burayı madene vermeyeceğiz. Gözümüzün içine baka baka kestiler ama vermeyeceğiz” dedi.

İki gündür gelen heyetlerle ormana girme şansı bulduğunu aktaran Işık, “Çok büyük bir alan kesilmiş, yüzde 90 gitmiş durumda. Akbelen üstündeki dağ madende bizim buraya kadar bitmiş durumda. Sadece nöbet alanında çevresinde ağaçlar kaldı. Ama toprağımız çok kıymetli ve madene vermeyeceğiz. Mücadeleyi bitirmeye çalışıyorlar. Şu an kesim yok ama koruduğumuz nöbet alanımız var. Akbelen’in sadece çamları bitti. Geriye kalan çalıları, bebek fidanları duruyor. Onları koruyacağız. Burada işimiz bitmedi yeni başladık. Kömüre burayı vermeyeceğiz. Herkes desteğe gelsin” diye konuştu.  

Fotoğraf: Abidin Çınar/Evrensel

İlgili haberler
Akbelen'de kesimi engellemek isteyenlere sert müda...

Akbelen Ormanı'nda ağaç kesimi için gelen ekipleri engelleyen yurttaşlar ve yaşam alanı savunucuları...

Akbelen’e kesim ekipleri girdi, kadınlar orman içi...

Bu sabah saat 06.00'da Akbelen Ormanına kesim ekipleri girdi, İkizköylüler acil halk desteği çağrısı...

İkizköy Akbelen'deki kadınların çevre mücadelesi

Evrensel ve Ekmek ve Gül ortak yayınında bu hafta İkizköy Akbelen'deki kadınların mücadelesini İkizk...