Ankara Kadın Platformu Sincan Cezaevi önünden seslendi: Kadın tutukluları bırakın!
Ankara Kadın Platformu üyesi kadınlar polis engeline rağmen Sincan Cezaevi önünde infazların yakılması ve hak ihlallerine karşı açıklama yaptı, kadın tutukluların bırakılmasını istedi.

Ankara Kadın Platformu cezaevlerinde kadınların yaşadığı hak ihlallerine tepki gösterdi. Kadınların yapmak istediği açıklamaya polis izin vermedi, pankart açmak isteyen kadınların pankartları polisler tarafından yırtıldı. Ardından polisler kadınları ablukaya aldı. Sürekli kadınlara bağıran polislere tepki gösteren kadınlar, ablukaya rağmen açıklama yapmakta ısrar etti. Kadınlar abluka içerisinde açıklamalarını okudu. Kadınlara saldıran polislere tepki gösteren Yeşil Sol Parti vekilleri de darp edildi.

Açıklamada, son yıllarda hapishanelerin başta yaşam hakkı olmak üzere her türlü hak ihlalinin, işkence ve kötü muamelenin merkezi haline geldiği ifade edildi. Suçun ve suçluluğun önlenmesi için ekonomik, hukuksal ve toplumsal eşitliği tesis etmek adına düzenlemeler yapmakla sorumlu olan iktidarın, bu sorumluluğunu hiçe saydığı belirtilen açıklamada, hapishanelerin de kadın düşmanı uygulamaların birer uzantısı haline geldiği ifade edildi. Açıklamada, “Bugün itibarıyla hapishanelerde infazı yakılan yaklaşık 300 mahpusun 14’ü Sincan Kadın Hapishanesinde tutulmaktadır. Özellikle dışı ‘iyi hal’ mekanizmasının uygulanması için pilot seçilmiş olan Sincan Kadın Hapishanesinde; ‘fazla kitap okuma ya da az sayıda kitap okuma, hijyenik olmama, cezaevi imamıyla görüşmeme, pişman olduğunu beyan etmeme, halay çekme, fazla su tüketme, elektrik faturasının yüksek olması, içeride üniversite bitirmeme, başka mahpusların görüşçüleriyle selamlaşma, kurum personeline kayıtsız kalma, bakanlıktan gelen evraka imza atmama, parti çalışmalarına katılma’ gibi gerekçelerle son iki yıldır neredeyse hiçbir kadın mahpus koşullu salıvermeden faydalanamamıştır. Sincan kadın hapishanesi idaresine ve bu uygulamaların merkezi olan Adalet Bakanlığı’na sesleniyoruz! Bu ayrımcı tutumdan vazgeçin!” ifadelerine yer verildi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Hasta tutuklu kadınların sağlık hakkı gasbediliyor

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Şivekar Ataş ile Sincan Kadın Kapalı Cezaevinde tut...

Kadın tutuklulara Sincan Cezaevi eziyeti

Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şube Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Komisyonundan Avukat N...

Sincan Cezaevinde kadınlar adeta eziyeti yaşıyor

Sincan Kapalı Kadın Cezaevinde kadın tutukluların avukatlara anlattıkları, cezaevlerindeki baskıyı g...