Yargılanan Akbelen savunucularına adli para cezası
Milas’ta yapılmak istenen kömür ocağına karşı köylerini savundukları için yargılanan 2 kadına ‘hakaret’ ve ‘görevi yaptırmamak için direnme’ suçlamasıyla adli para cezası verildi.

Muğla Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı’na yapılmak istenen kömür ocağına karşı direnirken gözaltına alınan ve haklarında dava açılan 2 doğa savunucusunun yargılandığı davanın 7’nci duruşması Milas 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmada “Kamu görevlisine mukavemet” suçlamasıyla yargılanan Gülören Demir ve Füsun Kayra ile birlikte avukatları hazır bulundu.

Duruşmada söz alan sanık avukatlarından Arif Ali Cangı, müştekilerin dinlenilmesi sırasında kendilerine haber verilmesini istedikleri halde talimat mahkemesinin soru sorma haklarını engellediğini söyledi. Müştekiye soruşturma evrakı ve ifadeleri arasında çelişki olduğu için soru sormak istediklerini belirten Cangı, talimat mahkemesinin müştekiye hiçbir soru sormadığını, bu durumum da müşteki ifadesinin delil olarak toplanamayacağını vurguladı. Olay yerinde keşif talepleri olduğunu da anımsatan Cangı, tanıklarının dinlenilmesi, sanıklar hakkında hazırlanan sağlık raporunun dosyaya konulması ve görüntü kayıtlarından bilirkişi raporu alınmasını talep etti.

SANIK DEMİR BAYGINLIK GEÇİRDİ

Duruşmanın sürdüğü sırada sanık Gülören Demir’in baygınlık geçirmesi üzerine duruşmaya 10 dakika ara verildi. Bu sırada mahkeme hakiminin Demir’e, “Bu kadar üzülmeyin bunun bir üst mahkemesi var” demesi dikkat çekti. Demir adliyeye çağrılan ambulans ile hastaneye kaldırılırken duruşma devam etti.

REDDİ HAKİM TALEBİ

Verilen aranın ardından tekrar söz alan Avukat Arif Ali Cangı, hakimin bu sözlerini hatırlatarak, “Hakimler görüşlerini kararlarıyla açıklarlar, bunun sonucunda ıslahı rey yasağı vardır. Mahkeme yargıcının yatıştırmak amacıyla da olsa henüz karar verilmemiş bir dosyada üst mahkeme yolunu göstermesi ihlas-ı rey niteliğindedir. Bu nedenle müvekkillerimizin adil yargılanma hakkı gereği olarak mahkemenin yargıçlık görevinden çekilmenizi, bu talebimiz yerine getirilmezse reddi hakim talebinde bulunacağımızdan başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın duruşmanın ertelenmesini talep ediyoruz” dedi.

Mahkeme hakimi bu talebin daha öncede yapıldığını Bodrum Ağır Ceza ve Muğla Ağır Ceza Mahkemeleri’nin bu talebi reddetmesi gerekçesiyle reddi hakim talebini reddetti.

Bunun üzerine avukatlar reddi hakim talebinin reddine ilişkin dilekçe hazırlamak için süre istedi. Savcı bu talebi de reddetti.

TEKRAR MÜTALAA İSTENDİ

Ardından söz alan Avukat Nehir Bilece de savcının daha önce açıklamış olduğu mütalaanın ardından dosyaya yeni evraklar girdiğini ve savcıdan tekrar mütalaa alınmasını talep etti.

Mütalaasını açıklayan savcı ise sanık avukatlarının yaptığı bütün tevsii tahkikat taleplerinin ayrı ayrı reddedilmesini talep ederek, sanıkların, “Birden fazla kişi tarafından birlikte görevi yaptırmamak için direnme” suçundan ayrı ayrı cezalandırılmasını, ayrıca Gülören Demir’in askerlere hakaret suçundan cezalandırılmasını talep etti.

ADLİ PARA CEZASI VERİLDİ

Son sözü sorulan Avukat Arif Ali Cangı, reddi hakim talebi, itiraz ve talebi ilişkin sürenin tamamlanması için kendilerine süre verilmesini talep etti. Cangı’nın ek süre talebini reddeden mahkeme hakimi kararını açıkladı. Hakim, Gölören Demir’e “hakaret” suçundan 445 gün adli para cezasında arttırmaya giderek 551 gün adli para cezası verilmesine, bu cezanın 11 bin 20 liraya çevrilmesine karar verdi. Ayrıca Gülören Demir ve Füsun Ergün’ün “görevi yaptırmamak için direnme” suçundan 6 ay 20 gün hapis cezası verilmesine, bu cezanın da 4 bin lira para cezasına çevrilmesine karar verdi.

Haber: MA

Fotoğraf: Akbelen Ormanı savunucuları

İlgili haberler
İkizköy Akbelen'deki kadınların çevre mücadelesi

Evrensel ve Ekmek ve Gül ortak yayınında bu hafta İkizköy Akbelen'deki kadınların mücadelesini İkizk...

Ormanın talan edilmesine karşı direnen kadınlar: ‘...

Akbelen Ormanları’ndaki ağaçların 700 dönümlük alanın termik santrale kömür çıkarmak için kesilmesin...

Akbelen Ormanı'nda nöbet tutan İkizköylü kadın: Ja...

Milas Akbelen Ormanı'ndaki köylülerin direnişine müdahale eden jandarma bir kadının kolunu morarttı.