Sendikal hakkını kullanan iki öğretmen işten çıkarıldı: Sendikal faaliyet hakkımız
İşten çıkartılan öğretmenlerden Ülküm Ülkü ve basın açıklamasına katılan öğretmenlerden Feray Şimşek, Ekmek ve Gül'e konuştu.

Özel Evrim Okulları'nda çalışan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı ve Merkez Yürütme Kurulu Üyesi iki öğretmenin işten çıkarılması sonucunda Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Şişli'de bulunan Özel Evrim Okulları önünde basın açıklaması yaptı. İşten çıkartılan öğretmenlerden Ülküm Ülkü ve basın açıklamasına katılan öğretmenlerden Feray Şimşek, Ekmek ve Gül'e konuştu.

Açıklamaya Sosyal İş, Eğitim Sen, Devrimi Turizm İş, Enerji Sen, Disk, Emek Partisi (EMEP) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) destek verdi. Basın açıklamasını Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası İstanbul Temsilcilerinden Tahsin Yüce Mert okudu.

'UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ'

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası olarak kurumla görüştüklerini anlatan Örgütlenme Sekreteri Ozan Fındık, "İşten çıkarılan öğretmenlerimizin sendika olarak hakkını aramamıza şaşırdılar. Şaşıracaklar da. Bizler tam da bunun için mücadele ediyoruz. İşten çıkarılan Eren hocamızın bebeği olacak. Şimdi işten çıkarılmanın burukluğu içinde. Ülküm hocamız ise öğrencilerini mezun edecekti. 120 yıllık bir okulun öğretmenlerine nasıl kıydığını unutmayacağız, unutturmayacağız" dedi.

'ASIL SEBEP SENDİKAL FAALİYETLER'

İki sendika yöneticisinin işten çıkarılması için okul yönetiminin somut bir neden göstermediğine dikkat çeken Mert, "İşten çıkarılmanın asıl gerekçesi arkadaşlarımızın sendikal kimliği ve okulda sürdürülen düşük ücret politikasını kabullenemeyen tutumlarıdır. Özel Evrim Okulları Yönetimi asıl gerekçeyi öne sürmemiş ve kendilerine özellikle velilerden gelen merak içeren soruları 'motivasyon ve güven' gibi kendileri dışında kimsenin inanmayacağı nedenlere dayandırmak istemiştir" dedi.

'ÖĞRETMENLERİN TALEPLERİ TEPKİ İLE KARŞILANDI'

Öğretmen maaşlarının yetersizliği üzerine Özel Evrim Okulları Yönetiminin hiçbir adım atmadığına vurgu yapan Mert, “Öğretmenler demokratik bir ilişkiyi geliştirmek, talep etme hakkını modern bir zemine oturtmak, ciddiyeti kavranmayan ve çözüm odaklı yaklaşılmayan ekonomik sıkıntılarını daha iyi anlatabilmek için hazırladıkları bir metni, Okul Yönetimine mail yolu ile gönderdiler. Altında 30 civarı öğretmenin ismi olan bu metni Okul Yönetimi tepki ile karşıladı. Metinde öğretmenler arası maaş farkını gerçekçi bir çözüm ile az maaş alandan biraz daha fazla maaş alana doğru aşağıdan yukarıya dengeleyecek oranlar önerildi. 2023-24 yılı yeni eğitim öğretim çalışma dönemi maaşı da 19 bin TL talep edildi. Açlık sınırının 10 bin TL, yoksulluk sınırının 34 bin TL olduğu koşullarda öğretmenlerin talebi gayet makuldü" ifadelerini kullandı.

VELİLERDEN ÖĞRETMENLERE DESTEK

İşten çıkarılma haberinin hemen ardından, öğrenci velileri, öğretmenlerin sendikal mücadelesine sahip çıkmak için bir heyet aracılığı ile kurumla görüşme sağlamış, veliler yapılan bu yanlıştan dönülmesine dair kuruma yaptıkları uyarıları e-postalar üzerinden devam sürdürüyorlar.


İŞTEN ATILAN ÖĞRETMEN ÜLKÜ: ‘MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Sendikal hakkını kullandığı için işten çıkarılan ve 15 senedir Özel Evrim Okullarında öğretmenlik yapan Ülküm Ülkü, Ekmek ve Gül’e konuştu. 32 senedir öğretmen olan Ülküm Ülkü, “Bir sendikal faaliyet başlattık Evrim Okullarında. Örgütlülüğümüz de var. Üye sayımız da fazla. Bütün öğretmenler de desteklediler, maaşların az olmasından kaynaklı bir mail ilettik okul idaresine. Onlar da bizi tehdit ettiler. Sözleşme zamanı geldiğinde bizlerle çalışmayacaklarını, bize karşı ‘gergin’ olduklarını beyan ettiler. Herkes kendi sınıfının gereğini yapar. Onlar patronun, sermayedarın davrandığı gibi davrandılar, biz de emekçinin davrandığı gibi davranıyoruz. Örgütlüyüz, sendikalıyız. Sendikamızın gücüyle buradayız. Özel sektörde çalışan öğretmenlerin güvencesiz çalışma sorununa karşı, taban maaş hakkını geri almaları için sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

Özel Sektör Öğretmenler Sendikası’nın kuruluşundan beri çalışmalarına katılan, Felsefe Grubu öğretmeni Feray Şimşek, özellikle özel sektörde çalışan kadın öğretmenler arasında dayanışmanın, birlik ihtiyacının çokça hissedildiğini söyledi. Özel sektörde çalışan öğretmenlerin MEB’e bağlı çalışan öğretmenlerden farklı yönetmeliklere ve uygulamalara bağlı olduğunu belirten Şimşek, asgari ücretten bile düşük maaş aldıklarını ifade etti. Özel sektördeki okulların çoğunun eğitimden uzak tüccar zihniyetindeki insanların elinde olduğuna dikkat çeken Şimşek, patronların formasyonu kendi çıkarlarına göre tanımladığını ifade etti.

Fotoğraf: Özlem Songül Abayoğlu/Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Sendika hakları için direnen Maya Mekanik işçileri...

Birleşik Metal-İş üyesi Maya Mekanik işçileri, sendika haklarının tanınması talebiyle iş bırakmıştı....

EMAR: Kadın istihdamının yüzde 32,5’i kayıt dışı,...

Her 10 kadın işçiden yalnızca 1’i sendikalı, kayıt dışı istihdamı da dahil edildiğinde kadınlarda ge...

Kadın özel sektör öğretmenleri: Cinsiyet ayrımcılı...

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası çağrısıyla özel sektörde çalışan öğretmenler Ankara'da buluştu. B...