‘Seher’in katledilmesi gerekli önlemlerin alınmamasının sonucudur’
Tuzla Aydınlı Mahallesi’nde ayrılmak istediği eşi tarafından öldürülen Seher için açıklama yapan Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, kadınların katledilmesine karşı nasihat değil önlem istedi.

Evlendiği gündem beri şiddetine maruz kaldığı ve ayrılmak istediği C.Ç. tarafından geçtiğimiz günlerde katledilen Seher Ç. ve öldürülen tüm kadınlar için Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği açıklama yaptı. İstanbul, Tuzla Aydınlı Meydan’da bir araya gelen dernek üyesi kadınlar, “Nasihat etme, cinayeti engelle; Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz; Yaşasın kadın Dayanışması” sloganları attı. Kadınların açıklamasına çevredeki vatandaşlar da alkışlarla destek verdi.

Kadınlar adına açıklamayı yapan Çağla Bektaş şunları söyledi:

“Pandemi ile birlikte evde, işte, sokakta yani hayatın her alanında kadınların yaşadığı şiddet, kadın cinayetleri, taciz ve eşitsizlik daha da arttı. Kasım ayında 29 kadın boşanmak istediği, barışmayı kabul etmediği evlenmek istemediği için erkekler tarafından öldürüldü. Bu ülkede kadınlar hayatlarında bir seçim yapmaya kalkıştıklarında karşılarına şiddet ve ölüm çıkıyor.

14 Aralık günü Aydınlı Mahallesi’nde yaşayan 25 yaşındaki Seher; şiddet gördüğü, ayrılmak istediği eşi tarafından öldürüldü. Seher, yaşadığı şiddet yüzünden daha önce de şikâyette bulundu ama aile baskısı yüzünden şikayetini geri çekmek zorunda kaldı. 2 çocuk annesi Seher’in çocukları zorla elinden alındı. Boşanmanın getirdiği yoksullukla çocuklarından uzak yaşamak zorunda kalan Seher, yaşamını devam ettirmek için çalışan bir fabrika işçisiydi.


ŞİDDETİ NORMALLEŞTİRMENİZE İZİN VERMEYECEĞİZ

Peki katiller bu cesareti kimden alıyor? Şiddet gören kadınları korumak yerine “Tepki verme, sabret, oradan uzaklaş” şeklinde tavsiye verenlerden, “Kocandır affet” diyerek şiddeti normalleştirenlerden, “Boşanma aile kurumuna zarar veriyor” diyenlerden cesaret alıyorlar.

Şiddeti normalleştirmenize izin vermeyeceğiz. Yetkililer; şiddetin azaldığı yönünde, açıklamalar yaparak şiddeti normalleştirmeye çalışsalar da bu veriler bizim her gün yaşadığımız gerçekle örtüşmüyor. Ekim ve kasım aylarında şiddet gördüğü için en az 50 kadın yardım talebiyle derneğimize ulaştı. Seher ve katledilen kız kardeşlerimiz, kadın düşmanı politikalar, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kanun devlet tarafından tam olarak uygulanmadığı için bugün aramızda değiller. Seher cinayeti de tüm kadın cinayetleri gibi gerekli önlemlerin alınmamasının sonucudur. Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği olarak Seher’in katilinin en ağır cezayı alması için davanın takipçisi olacağız."

İlgili haberler
Denetimli serbestlikle salındı, ayrılmak istediği...

Seher Ç, şiddet gördüğü, ayrılmak istediği, daha önce şikayetçi olduğu ancak aile baskısı nedeniyle...

Esenyalı Mahallesinden kadınlar: Şiddete karşı çöz...

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği üyeleri, “Kadın cinayetlerine, şiddete, eşitsizliğe, güvencesizliği...

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği : İzmirli kız kar...

BORKAD (Bornova Kadın Dayanışma Derneği) İzmir depremi ardından başlattığı ‘Yaralarımızı Dayanışmayl...