Rosa Kadın Derneği, TJA aktivistleri ve çok sayıda Kürt siyasetinden kadına gözaltı!
Diyarbakır’da Rosa Kadın Derneğine sabah saatlerinde polis baskını düzenlenirken dernek yönetici ve üyeleri ile TJA aktivistleri de dahil birçok Kürt siyasetinden kadın gözaltına alındı.

Diyarbakır’da faaliyet yürüten Rosa Kadın Derneğine sabah saatlerinde polis baskını düzenlendi. 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında yapılan baskında Rosa Kadın Derneği yöneticilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Dernekte arama yapıldığı ve tüm kayıt evraklarına el konulduğu öğrenilirken, baskın gerekçesinin ise bildirilmediği belirtildi.

Soruşturma gerekçesiyle Diyarbakır, Van ve Urfa’da yapılan ev baskınlarında çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında TJA (Tevgera Jinên Azad-Özgür Kadın Hareketi ) aktivistleri de var.

Operasyonların ardından çok sayıda kadın örgütü sosyal medya hesaplarından açıklama yaparak, Rosa Kadın Derneği üyeleri ve TJA aktivistlerinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Kadın kurumlarının saldırı altında olmasına tepki gösteren kadın örgütleri gözaltıların serbest bırakılmasını talep ederken, Rosa Kadın Derneğinin de Diyarbakır’da şiddete başvuran kadınların gidebileceği tek kadın örgütü olduğu hatırlatıldı.

KÜRT SİYASETÇİLERE DÖNÜK OPERASYON

Sabah saatlerinde Rosa Kadın Derneğine yapılan baskın sonrası operasyon dahilinde çok sayıda Kürt siyasetçi de gözaltına alındı. 

Ev baskınlarında, Urfa’nın Karaköprü ilçesinde Rosa Kadın Derneği Kurucu üyesi Narin Gezgör, Diyarbakır’da ise Rosa Kadın Derneği Kurucu üyesi Ayla Akat Ata, Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, Rosa Kadın Derneği Yöneticisi Fatma Gültekin, Tevgera Jinên Azad ( TJA) aktivistleri Gülcihan Şimşek, Nazile Tursun ve Zelal Bilgin, HDP MYK üyesi Özlem Gündüz, HDP Yenişehir İlçe Eşbaşkanı Remziye Sızıcı ile Kasım Kaya, Sevim Coşku, Celal Yoldaş, HDP üyesi Mehmet Ali Altınkaynak, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, Kürt siyasetçi Celal Yoldaş gözaltına alındı.

Gözaltılar artıyor…

RİSK GRUBUNDAKİ BARIŞ ANNESİ HAVVA KIRAN DA GÖZALTINDA

Diyarbakır Barış Anneleri Meclisi üyesi Havva Kıran’ın da gözaltına alındı.Risk grubunda yer alan Hava'nın aynı zamanda kalp ve tansiyon hastası olduğu da belirtildi. Barış Anneleri gözaltılara tepki göstererek, “Kadınlara dönük bu saldırıyı asla kabul etmiyoruz. Bir an önce Havva Ana'mız başta olmak üzere tüm kadınların serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi.

ROSA KADIN DERNEĞİ DAYANIŞMAYA ÇAĞIRDI
Rosa Kadın Dayanışma Derneği de gözaltılara ilişkin açıklama yaptı. Sistemin baskı ve yok etme siyasetine boyun eğmeyeceklerini ve mücadelelerine daha güçlü devam edeceklerini belirten Rosa Kadın Derneği, tüm kadın kurumlarını dayanışmaya çağırdıklarını ifade etti. Açıklamada, gözaltına alınan arkadaşlarının derhal serbest bırakılması gerektiği kaydedilirken şu ifadeler kullanıldı: "Kadınların şiddete maruz kaldığı bu ortamda bizler derneğimizi kurduğumuz günden bu güne hiç durmadan çalıştık ve mücadele ettik. Bugün de derneğimize karşı yapılan bu hukuksuz uygulamayı asla kabul etmiyoruz. Kadına ve kadın mücadelesinin kazanımlarına yönelik gerçekleştirilen erkek egemen sistemin baskı ve yok etme siyasetine boyun eğmeyeceğiz ve mücadelemize daha güçlü devam edeceğiz. Tüm kadın kurumlarını Rosa’yla dayanışmaya çağırıyoruz. Gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın!” 

GÖZALTILARA KADIN ÖRGÜTLERİNDEN TEPKİ

Kadınların gözaltına alınmasına ve Kürt siyasetçilere dönük saldırılara birçok kesimden tepki geldi.

Mardin Şahmaran Kadın Platformu: “Durmadan mutlak bir mücadele ile kadınların hak gaspına uğradığı, şiddete karşı başvurabildiği bir dayanışma alanı olan kadına yönelik şiddete karşı mücadele eden Rosa Kadın Derneğinin kapısı kırılarak talan edilmesi, üyelerinin göz altına alınması kadın kazanımlarına, kadın mücadelesine yapılmış bir darbe olarak nitelendiriyoruz. Rosa Kadın Derneği ve TJA aktivistlerine yönelik bu operasyonlar hepimize yapılmıştır. Bir an önce bu hukuksuzluktan vazgeçilmeli ve arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır.”

Ankara Kadın Platformu: Pandemi süreci boyunca kadınları şiddetten korumak için tek bir adım atmayanlar pandemiyi fırsata çevirerek kadın mücadelesine saldırılar gerçekleştiriyor. 65 yaş üstünün sokağa çıkması tehlikeli diyenler, 75 yaşındaki kadını gözaltına alıyor. Kadın düşmanı politikalar defalarca denenmesine rağmen başarılı olmadı, yine olmayacak. Kadınlar durmadı, durmayacak! Kadınların hayatları ve özgürlüğü için mücadele eden kurumlara saldırı, tüm kadınlara saldırıdır. Kadına yönelik bu haksız, hukuksuz saldırıya son verin ve arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın!

Adana Kadın Platformu: Kadın dayanışmasını örmek için çalışan kadınların sesi soluğu olan kurumlarımızı susturmanıza izin vermeyeceğiz. Kadına ve Kaıdn mücadelesinin kazanımlarına yönelik baskılarınıza asla boyun eğmeyeceğiz ve mücadelemize daha güçlü devam edeceğiz. Tüm kadın kurumlarını Rosa’yla dayanışmaya çağırıyoruz.

Dersim Kadın Platformu: Kayyum atamalarıyla belediyelerin kadın çalışmalarını yok eden, kadın seçilmişleri cezaevlerine atan, kadın kurumlarını kapatan, kadınların şiddet ve yoksullukla mücadelesinin önüne geçen iktidar, şimdi de içerisinden geçtiğimiz Pandemi günlerinde bu gözaltılarla hem kadınları mücadeleden alıkoymaya çalışıyor hem de kadınları şiddet karşısında iyiden iyiye yalnızlaştırmaya çalışıyor.

Bizler kadın mücadelesinden bildiğimiz arkadaşlarımızın gözaltına alınmalarını ve bu gözdağını kabul etmiyoruz. Haklarımız ve hayatlarımız için mücadele etmekten geri durmayacağız.

Gözaltına alınan kadınlar derhal serbest bırakılsın. Yaşasın kadın dayanışması!

Kadınlar Birlikte Güçlü: Yine kadın kurumları saldırı altında! OHAL’de de önce kadın kurumları kapatılmış, kadınlar yalnızlaştırılmıştı. Şimdi de Rosa Kadın Derneği ve TJA’ya yönelik bu operasyon kabul edilemez! #GözaltılarSerbestBırakılsın. Rosa Kadın Derneği kadına yönelik şiddete karşı mücadele eden bir dernek. Gözaltına alınan TJA ve Rosa aktivistleri daha geçen gün cinsel istismarın affına karşı sokaktaydı. Kadınların hayatları ve özgürlüğü için mücadele eden kurumlara saldırı, tüm kadınlara saldırıdır.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi: Diyarbakır’daki siyasi soykırım operasyonlarında; aralarında Kadın Meclisi üyelerimiz, Rosa Kadın Derneği kurucu ve yöneticileri ile TJA’lı aktivistler de gözaltına alındı. Kadın özgürlük mücadelemize yönelik bu saldırı bizi susturamayacak. Arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın.

HDP Sözcüsü Ebru Günay: Kadına yönelik şiddetle mücadele eden bir derneğin basılması, yöneticilerinin gözaltına alınması, TJA’lı aktivistlerin gözaltına alınması şu demek oluyor, iktidar diyor ki: Ben kadına şiddet uygulamaya devam edeceğim, ben erkekleri korumaya devam edeceğim, ben tacizciyi, tecavüzcüyü, kadın katillerini korumaya devam edeceğim. Çünkü kadınları koruyan, kadınları savunan bir derneğin yöneticileri bu sabah gözaltına alındı. Tam da çocuk istismarına yönelik yasayı tartıştığımız, kadınların ‘aklınıza bile getirmeyin’ dediği bir yasal düzenlemenin arefesinde kadınlar gözaltına alınıyor. İktidar aslında kadın düşmanlığı yapmaya devam edeceğinin mesajını veriyor. Ben de buradan şunu söylüyorum: Bizim kadın mücadelemizi, kadın dayanışmamızı hiçbir baskı engelleyemedi; mücadelemiz hiçbir sınırı tanımadı. Bugün de tanımadı yarın da tanımayacak. Biz dayanışmaya, kadın mücadelesini büyütmeye devam edeceğiz. Buradan tekrar söylüyorum, kadın arkadaşlarımız ve gözaltına alınan diğer partililerimiz derhal serbest bırakılmalıdır.

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan: Kayyum atamalarıyla belediyelerin kadın çalışmalarını yok eden, kadın seçilmişleri cezaevlerine atan, kadın kurumlarını kapatan, kadınların şiddet ve yoksullukla mücadelesinin önüne geçen, kadınları sorunlar ortasında yapayalnız bırakan AKP iktidarı, kadınların ve çocukların yasal haklarını ortadan kaldırma hamlesi yapacağını ilan ettiği Haziran ayı öncesinde yine kadınlara göz dağı vermeyi amaçlıyor. Bu gözaltı ve baskınlarla kadınları mücadeleden alıkoyma planları yapıyor.

Demokratik talepleri sokakta dile getirmenin önüne geçmek için Ankara’nın göbeğinde HDP’li siyasetçileri yerlerde sürükleyerek gözaltına alan, iki gün önce Diyarbakır’da “Çocuk istismarını aklatmayacağız, çocuk istismarını affetmeyi planlayan yasayı aklınızdan bile geçirmeyin, meclise getirmeyin” diyen kadın örgütlerinin temsilcilerini ev baskınlarıyla gözaltına alan iktidar, tek adam yönetiminin önüne çıkan tüm engelleri zorla, baskıyla yok etmeye çalışıyor.

Ekonomik, toplumsal, siyasal olarak desteğini kaybetmiş olan iktidar “yeni normal”i daha büyük bir baskı ortamı yaratarak kurmaya çalışıyor.

Bu baskı ve gözaltıların kadınların haklarından ve hayatlarından vazgeçmemek için yürüttüğü mücadeleye bir göz dağı olduğunu, bu saldırıların tüm kadınlara ve kadın örgütlerine yapılmış bir saldırı olduğunu biliyoruz. Gözaltına alınan, tehdit edilen tüm kadınların yanındayız. Tek adam yönetiminin tüm baskılarına karşı yan yana durmaktan, haklarımız ve hayatlarımız için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz.

Demokrasi İçin Hukukçular: Kürt illerinde kadınlara yönelik her türlü şiddetle mücadele eden ve yoksulluğa karşı dayanışma gösteren kadın aktivistlere karşı, içinden geçtiğimiz Pandemi sürecinde dahi yönelen gözaltıları ve kadın mücadelesinin ‘terör’ yaftasıyla kriminalize edilmeye çalışılmasını kabul etmiyoruz. Derneğin kayıt ve belgelerine el konulması, aynı zamanda derneğe başvuran kadınların kimlik bilgileri ve özel hayatlarına ilişkin hukuksuz bir müdahale içermektedir.

Kayyum atamalarıyla belediyelere bağlı kadın kurumlarının yok edilmesi, kadın derneklerinin kapatılması ve hedefe konan kadınların tutuklanmasının ardından, kentin tek kadın derneği olma özelliği olan Rosa Kadın derneği başta olmak üzere kadın kurumlarına, siyasi parti yöneticileri kadınlara yönelik bu baskıcı tutumu aynı zamanda kadınların kazanılmış haklarına yönelik bir saldırı olarak görüyoruz.

Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı bileşeni bağımsız kadın örgütleri: Türkiye’nin farklı illerinde şiddete maruz kalan kadınlarla dayanışma kuruyoruz. Şiddet başvuruları alıyor ve şiddete uğrayan kadınlara ihtiyaçları doğrultusunda destekler veriyoruz. Kamu kurumları tarafından şiddetten uzaklaşmak isteyen kadınlara verilmeyen destekleri sağlayan, Diyarbakır’da şiddete maruz kalan kadınların şiddetten uzaklaşarak güçlenmelerini sağlamak için çalışmalar yürüten Rosa Kadın Derneği’nden kadınlara yapılan bu saldırı sadece kadına yönelik şiddete karşı kadınların örgütlü mücadelesine değil aynı zamanda şiddetten uzaklaşmak isteyen kadınların mücadelesine de müdahaledir. Dayanışma kurduğumuz, şiddete karşı mücadelemizde ortaklaşa çalışmalar yürüttüğümüz arkadaşlarımızın yanındayız. Kadın mücadelesi için çalışan kadınlara ve örgütlere karşı yapılan her saldırı kadın mücadelesine saldırıdır. Gözaltıların derhal serbest bırakılmasını, el konulan belgelerin iade edilmesini ve kadınların gizliliğini tehdit edecek her türlü zararın giderilmesini talep ediyoruz.


KADIN ÖRGÜTLERİ: ROSA KADIN DERNEĞİ’YLE BİRLİKTEYİZ
Kadın örgütleri imzaya açtıkları metinle, hukuki olmayan uygulamalara son verilmesini ve arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi. Kadın örgütlerinin imzaya açtığı metin şöyle:
Rosa Kadın Derneği; kadınlara yönelik her türlü şiddetle mücadele etmek, kadına yönelik her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılmasını sağlayacak çalışmalar yürütmek için 29 Aralık 2018’de kuruldu. Rosa Kadın Derneği kuruluş amaçları doğrultusunda şiddete maruz kalan kadınlara sürekli danışmanlık-destek sağlıyor, kampanyalar, etkinlikler yürütüyor.
Biz aşağıda imzası olan kadın örgütleri; Rosa Kadın Derneği birlikte kadınlara yönelik şiddete karşı mücadele ediyoruz. Kadınların Rosa Kadın Derneği’ne ihtiyacı var.
Rosa Kadın Derneği’ne yönelik hukuki olmayan tüm uygulamalara son verilsin, birlikte mücadele ettiğimiz arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın!


İlgili haberler
Mardin'de kayyum tarafından atanan müdür 11 yıl ce...

Mardin Büyükşehir Belediyesi kayyumunun Kent A.Ş.’ye müdür yaptığı polis memuru Ercan Uysaler bir ka...

Kayyum Ayşe Şan Kadın Kitap ve Konuk Evi'nin kapıs...

Van’ın Muradiye Belediyesine atanan kayyum Ayşe Şan Kadın Kitap ve Konuk Evi'nin tabelasını indirere...

Diyarbakır kayyumu, IŞİD saldırısında iki bacağını...

Diyarbakır’da 2015 yılında HDP mitingine yönelik gerçekleştirilen IŞİD saldırısı sonucu iki bacağını...