Regl iznini kazanan işçiler: Her alanda dile getirdik, kazandık
Regl izin hakkını verdikleri mücadele ile kazanan işçilerle ve Kadın Komisyonu’ndan Zeynep Zarıçlar ile konuştuk.

Genel-İş 2 İzmir 2 No’lu Şube ve İZENERJİ şirketi arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sürerken geçtiğimiz günlerde yapılan 10. oturumda kadınların talep ettikleri regl izni maddesi imza altına alındı.

Genel-İş 2 No’lu Kadın Komisyonu başta olmak üzere işçi ve emekçiler sosyal medyada, basın açıklamalarında, birim birim işçilerle buluştuklarında bunları dile getirmiş, “Regl izni hakkımız, vazgeçmiyoruz” diyerek seslerini yükseltmişti. Regl izin haklarını verdikleri mücadele ile kazanan işçilerle ve Kadın Komisyonu’ndan Zeynep Zarıçlar ile konuştuk.

‘AMİRLERİN İNİSİYATİFİ DEĞİL, SÖZLEŞMEDE GÜVENCE ALTINA ALINMASI ÖNEMLİYDİ’

Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığında çalışan Bircan Acer, “Belediye bünyesinde gerek güvenlik gerek büro personeli gerekse öğretmen olarak kadın arkadaşlarımızın bulunduğu birçok farklı kadro var. Bu zamana kadar bu talebimiz hiç görülmemiş. Ayrıca memur olan arkadaşlarımızın regl izni vardı. Aynı odada çalışıyorsunuz o gidiyor, siz gidemiyordunuz. Eşit olmayan bir durum vardı. Bu eşitsizlik de ortadan kalkmış oldu. Bizler için elzem bir karardı. Regl iznimiz bir madde ile güvence altına aldı. Amirlerin inisiyatifi değil, sözleşmede güvence altına alınması bizim için çok önemliydi” dedi.

‘BAZEN TUVALET BULAMIYORUZ’

Yol Süpürgede çalışan Filiz Cihangir ise, “Çok şanslıyız” diyerek sözlerine başladı. Cihangir, “Biz dışarıda zor ve ağır şartlar altında çalışıyoruz. Yeri geldi pandemide bile bizi içeri almayan esnaf oldu, onlar da kendilerince haklı... Yeri geliyor lavabo bulamıyoruz, tuvalet ihtiyacımızı gideremiyoruz. Böylesi şartlarda çalışırken özellikle regl dönemlerimizde bu zorluk artıyor. O yüzden izin, bizler için çok önemliydi” diye konuştu. Kadın Komisyonu’na ve şube yönetimine teşekkür eden Cihangir, “Kadınlar olarak mücadele ettik, her alanda sesimizi duyurmaya çalıştık, kazandık” diye ekledi.

Güvenlik işçisi İpek Yüce de “Tramvay personeli olduğumuz için artı bir sıkıntı çekiyoruz. Duraklara yakın herhangi bir yere gidiyoruz ama bu da kolay değil. Regl günlerinde daha da kötü oluyor. O gün ayrı problem yaşıyoruz. Buna çok sevindik. Kadın komisyonu, temsilcilerimiz, yöneticilerimiz taleplerimizi sözleşmeye geçirebilmesi için elinden geleni yapıyor” dedi.

‘REGL İZNİNİ SÖKE SÖKE ALDIK’

Genel-İş İzmir 2 No’lu Kadın Komisyonu’ndan Zeynep Zarıçlar ise kolay bir süreç olmadığını belirterek, “Toplu sözleşme masasına her oturduğumuzda, bu 17 bentlik bir maddeydi, regl izni üzerinde inanılmaz bir baskı vardı. Sürekli bir geçiştirme vardı.  Sonunda bu madde imza altına alınmış oldu ve regl izni için bir belgeye ihtiyaç olmayacak, beyan esas olacak. Bu hakkımızı, talebimizi kadınlar mücadele ederek kazandı. Biz sosyal medyadan, her alanda yapılan açıklamada dile getirdik, regl iznini söke söke aldık” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde işçiler arasında bu izni alan ilk şube olduklarını söyleyen Zarıçlar, “Özellikle yol süpürgede, tramvayda çalışan arkadaşlarımız zaten barınmayla ilgili sıkıntılarının olmasından kaynaklı bu sorunu yaşıyorlardı. Kimi zaman tuvalet ihtiyaçlarını karşılayacak yer bulmakta zorlanıyorlar. Bizler bu anlamda da mutluyuz. Öte yandan regl olmak utanılacak bir şey değil. Hükümetin kadınlara yaptığı baskının karşısında, bu anlayışa karşı bizler için önemli bir adım. Saklamak zorunda olmadığımız regl günümüzde izinli olmak hakkımız” dedi.

Sözleşmede kadın işçileri ilgilendiren ve imza altına alınan diğer maddeler ise şunlar:

•    Doğum yapan kadın işçiye yasal sürelerine ilave olarak doğumdan sonra 3 hafta ücretli izin hakkı.

•    Bir buçuk yaşından küçük çocuğu olan kadın işçiye, çoğunu emzirmek ve dilerse çalışma saati başında ve sonunda kullanmak üzere günde 2 saat izin,

•    8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele gününde kadın işçilerin yapılacak etkinliklere iş akışını etkilemeyecek şekilde katılmalarının sağlanması. 

•    Regli izni.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Genel-İş İzmir 2 No’lu Kadın Komisyonu regl izni t...

İZENERJİ’de çalışan işçi kadınlar, TİS’te yer alan ‘Kadınların ayda istediği bir gün izinli’ maddesi...

Regl ürünleri temel bir ihtiyaçtır, ücretsiz olsun...

Regl ürünleri her kadının rahatlıkla ulaşabileceği fiyata indirgenmeli veya ücretsiz olmalı; AVM tuv...

Reglden utanmıyoruz, saklamıyoruz!

Toplum için küçük, önemsiz ve saklanması gereken bir sıçrayış gibi algılansa da, hayatında vücudunda...