Malatya Çığlık’ta köylüler maden istemiyor
Çığlık köyünde Aybeks Mineral Madencilik firmasına, bölgede demir ve feldspat madeni çıkarması için ruhsat verilmesine kadınlar karşı çıktı.

Malatya Doğanşehir’de son dönemde artan maden ocaklarına bir yenisi daha eklendi. Çığlık köyünde Aybeks Mineral Madencilik Ltd. Şti. firmasına, bölgede demir ve feldspat madeni çıkarması için ruhsat verildi. Buna tepki gösteren köylüler, geçtiğimiz günlerde eylem yaptı. Ruhsat verilmesine tepki gösteren kadınlar hava ve sularının kirleneceğini, nefes alamayacak hale geleceklerini, tarım ile hayvancılığın zarar göreceğini belirterek, madeni istemediklerini dile getirdi.
Maden ocağının sularını, yaşamlarını, bahçelerini tahrip edeceğini söyleyen kadınlar madene karşı olduklarını, madeni istemediklerini ve mücadelelerini sürdüreceklerini belirttiler.

‘DOĞAMIZ, YAŞAM ALANIMIZ ZARAR GÖRMESİN DİYE MÜCADELE EDİYORUZ’

Hanım, geçim kaynaklarının zarar göreceğini dile getirdi: “Maden bahçelerimize, evlerimize, köyümüze zarar verecek işlendiği zaman. Hayat duracak, sağlığımız tehlikeye girecek. Gelirimiz, tek bütçe kaynağımız olan köyümüzün kayısı bahçeleri kuruyacak. Doğaya çok zararı olacak. Onun için şimdiden bunu durdurmaya çalışıyoruz. Olmasın istiyoruz mücadele veriyoruz. Başarırsak ne mutlu bize” dedi.
Çığlık köyünde yaşayan Fatma, “Madeni istemiyoruz. Uzak bir yerde olsa, yaşam alanı dışında bir yer olsa haklılar ama köyün içerisinde insanların içerisinde olduğu için zarar veriyor” dedi.


KÖYLÜYE GEREKLİ BİLGİ VERİLMEDİ

Madenin hukuki boyutunu konuştuğumuz Elif Ekin Pekdemir ise köylüye gerekli bilginin verilmediğini aktarıyor. ÇED raporunun 2018 yılında bakanlık tarafından onaylandığını ancak köylüye gerekli bilginin verilmediğini belirten Pekdemir, köylünün bu yıla kadar bura da bir maden ocağının açılacağını dahi tam olarak kestiremediğini söyledi. Pekdemir, “Çünkü köy içinde ‘O maden açılmayacak, yapılmayacak, iptal ettirdik’ gibi çokça sözler söyleniyordu. Ve 2-3 yıldır bu şekilde bir oyalama söz konusu. Haliyle hukuki olarak da köylü harekete geçmedi” dedi.

PATLAMAYLA EVLER YIKILACAK

Pekdemir, şu an yapılacak tek şeyin tüm halkların burayı koruyup kollaması olduğunu dile getirdi. ÇED raporuna göre 1 ayda yapılacak 8 patlama ile evleri kerpiçten olan köyün yarısının yıkılacağını belirten Pekdemir, ocağın çalışmasından sonra kurulacak kırma eleme tesisi ile hava ve su kirliliğine sebep olunacağını ifade ederek “Maden susuz yapılmıyor, bunu herkes biliyor. İlk ele geçirmeye çalışacakları kaynak sularımız olacaktır. Bulunduğumuz alanın etrafında tamamen organik tarım arazileri, mera alanları var, büyük ve küçük baş hayvancılıkta otlak olarak kullanılıyor. Buraların hepsi talan edilecek. Organik ağaç yetiştiriciliğine büyük zararlar verecek. İnsan sağlığına vereceği zararlar zaten ortada, madeni istemiyoruz” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Kirazlıyaylalı kadınlar: Maden şirketi istedi diye...

Maden şirketine karşı yaşam alanlarını savunan ve geçtiğimiz gün gözaltına alınıp adli kontrolle ser...

İkizdere taş ocağı olmasın!

İkizdere bizimdir! İkizdereli kadınlar kızkardeşimizdir!

Doğanın hak ettiği bu değil…

Altınoluklu kadınlardan doğa talanına, orman yangınlarına tepki: ‘Doğaya hak ettiği değeri vermiyoru...