Ovacık’ta tekstil işçisi kadınlar: Daha çok kadın çalışma yaşamında olmalı
Dersim'de kadın kooperatifi bünyesinde çalışan tekstil işçisi kadınlarla çalışma koşullarını anlattı.

Dersim’in Ovacık ilçesinde bulunan kadın kooperatifi bünyesinde çalışan tekstil işçisi kadınlarla çalışma koşullarını konuştuk. İşe ilk başladıklarında iplik ve kumaş bulamayan kadınların şimdi ayda on bin parça üretim yapıyor. İplik ve kumaş ihtiyaçları devam etse de kadın işçiler daha fazla üretim yapmak ve başka kadınlara da alan açmak istiyor. 

‘İPLİĞİMİZ, KUMAŞIMIZ YOKTU’

Şehriban Biter kooperatifin başından beri sürecin içerisinde yer alanlardan biri. Biter, “Daha önce tekstil deneyimim olduğu için Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’le görüşüp kendi mesleğimi yapmak istiyorum dedim, usta makineciyim. Kaç kişi bulabileceğimi sorunca araştırdık, 8 kişi olduğumuzu söyledik. Çağdaş İş İnsanları Derneğiyle görüşmeler sonrası beş makine verildi bize. Beş yıl sözleşmeli olarak aldık makineleri, üretim yapamazsak geri alınması şartıyla. İlk başladığınızda ipliğimiz, kumaşımız yoktu. Belediye Başkanı bize bez çanta siparişi verdi, Çağdaş İş İnsanları Derneğinden Mehmet Ali Bey kumaş ayarladı öyle başladık” diye konuştu.

‘KENDİMİ GÜÇLÜ HİSSEDİYORUM’

Fidan Küçük de kooperatifin kurucularından sözü o alıyor: “Malatya'da bulunan Akyol firmasından sipariş alıyoruz dikim, paketleme etiket her şeyi yapıp yolluyoruz. Şu an atlet dikiyoruz. Crop, penye, bluz tarzı şeyler dikiyoruz. Ayda on bin civarında ürün çıkarıyoruz, malın zorluğuna göre bu sayı artıp azalıyor. Asgari ücret alıyoruz usta makineciler olarak aracılar daha düşük alıyor. Haftada altı gün dokuz saat çalışıyoruz. Sigortamız ve yemek paramız, servisimiz var. 5 yıllık sözleşme ile üretim yaptığımız sürece bu süre sonunda makinalar kadın kooperatifine kalacak. Hasta olduğumuzda ya da bir işimiz olduğunda kendi aramızda bunları hallediyoruz. Kadınların meslek öğrenmelerini istiyor, destekliyoruz. Bazen makineci ihtiyacımız oluyor bulamıyoruz.” Küçük üniversitede okuyan çocuğuna para yollayabildiği için gururlu olduğunu söyleyip “Ekonomik özgürlük bizler için çok önemli, kendimi daha güçlü hissediyorum. Eşimden neden para istemek zorunda kalayım ki” diye ekledi.

‘KADINLARI DESTEKLEYEN BİR YAKLAŞIM OLSUN’

Kadın işçiler ayrıca taleplerini de iletti. Yerel yönetime aday olanlara seslenen Biter, “Ola ki belediye başkanı değişti, yeni gelen yönetimin de bizlere destek olmasını istiyoruz. Kadınların çalışmasını önemseyen, destekleyen bir yaklaşımları olsun. Burası iş sahası olan bir yer değil, eksikliklerimiz var, kendimiz temin etmeye çalışıyoruz. Daha çok üretim yapsak para kazansak aracı da asgari ücret alır. Hatta başka kadınlar da çalışmaya başlar. Yaz dönemi kendi imkanlarımızla diktiğimiz elbise, şalvar gibi şeyleri stant açıp satarak ek gelir elde etmeye çalışıyoruz” dedi.

ÇOCUK BAKIMI ÇALIŞMAYA ENGEL

Ayrıca birçok kadın çocuklarını bırakacağı yer olmadığı için çalışamıyor. Bu suruma da değinen Biter, “Kreş imkanı sağlanıp okula giden çocuk için ders çalışma alanı yaratılsa başka kadınlar da gelir çalışmaya. Usta makineci bir arkadaşımız bakım sorunu gerekçesiyle bırakmak zorunda kaldı işi ki ihtiyacı vardı” diye konuştu.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül