EŞİK: 'İdam gibi çağ dışı yöntemlerin insancıl hukukta yeri yok'
Eşitlik İçin Kadın Platformu, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Destici'nin idama dair yaptığı açıklama karşısında 'İdam cezasını geri getirmek için kadınları kullanmaktan vazgeçin' dedi.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici'nin "Terör suçları, kadınlarımızı ve çocuklarımızı hedef alan cinayetler için ve hedef gözetmeksizin yapılan vahşi cinayetler için idam cezası mutlaka ama mutlaka geri getirilmelidir." sözlerine karşı bir açıklama yayınladı.

EŞİK'in yaptığı açıklamada, AKP ve MHP'nin de sıklıkla idam cezasını gündeme getirdiğini belirtirken kontrolsüz bireysel silahlanma, cinsiyet eşitliğine yönelik saldırılar, ekonomik çöküş ve hukuksuzluğun yol açtığı bu ortamın idam gibi çağ dışı cezalarla çözülemeyeceği vurgulandı. 

SÖZDE İDAM GERÇEKTE AF

Açıklamada kadına ve çocuğa yönelik suçlarda bu gibi ceza önerileri sunan iktidarın, infaz düzenlemeleri adı altında "örtülü aflarla" Nisan 2020'de ve Temmuz 2023'te kadınlara ve çocuklara yönelik suç işlemiş kişilerin salınmasına sebep olduğu ifade edildi. Bu hafta Meclis'e gelmesi planlanan 8. yargı paketinde de yeni aflardan söz edildiği vurgulandı.

AMAÇ KADIN CİNAYETLERİNİN ÖNLENMESİ DEĞİL

Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine dair verilerin açıklanmadığı ve çarpıtıldığı ifade edilen açıklamada, "Salınan katil ve istismarcıların ıslah olduklarının, çıktıklarında kaldıkları yerden devam etmeyeceklerinin güvencesini kim veriyor? Şiddet ve cinsel taciz uyguladıkları evlere gönderilen bu suçlulara karşı kadın ve çocukları kim nasıl koruyor?" sorusu soruldu. 

Kadına yönelik suçlarda ceza indirimlerinin uygulanması, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması ve 6284 sayılı Kanun'un uygulanmamasının kadınlara karşı suç işleyen failleri cesaretlendirdiği ifade edilen açıklamada, "Çok iyi biliyoruz ki; idam cezasını geri getirmek isteyenlerin amacı kadın cinayetlerinin önlenmesi değil; her türlü demokratik mücadelenin önünü kesmek için korku iklimi yaratmaktır. Ceza yasasında ömür boyu hapis gibi yeterince ağır cezalar vardır. Mesele bu cezaların kimler için ve nasıl uygulandığıdır." denildi.

Açıklamada, "İdam, hadım gibi geri dönüşü olmayan, şiddeti yeniden üreten çağ dışı cezalandırma yöntemlerinin, insancıl hukukta yeri yoktur." denilerek, laik hukuk ve laik toplumsal sistemden vazgeçilmeyeceği vurgulandı.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Zina, idam, hadım... Çocukları bir de devlet eliyl...

Çocuk istismarını zinaya, hadıma, idama bağlamak, iktidarın çocukları çocuk olmaktan çıkaran, kadınl...

GÜNÜN BİLGİSİ: İdam neden caydırıcı değildir?

“Çocuk istismarını nasıl önlesek, nasıl kökünü kurutsak” diye düşünmeyen hükümet önerilere kulak tık...

İdam istismarın çözümü değil, iktidarın kendi çıka...

‘İstismar gibi bir sorun üzerinden tartıştırdıkları idam cezasının asıl hedefinin ‘Anayasal düzeni b...