Otizm Anneleri: Çocuklarımız için eşitlik istiyoruz!
Otizmli çocukların maruz kaldığı ayrımcılık, şiddet ve hak ihlallerine tepki gösteren Türkiye Otizm Anneleri Topluluğu açıklama yaptı: Her ilde gündüzlü ve yatılı yaşam merkezleri açılsın!

Kaybolan ve bakımevlerinde darp edilen otizmli çocuklarla ilgili haberlerin artması üzerine Türkiye Otizm Anneleri Topluluğu, "Sesimizi Duyun" başlığıyla açıklama yaptı. Otizmli çocuklar için her ilde gündüzlü ve yatılı yaşam merkezlerinin açılmasının bir hak olduğunu belirten anneler, 'Bizden sonra otizmli evlatlarımızın gidecek yeri yok' dedi. 

“Sesimizi Duyun” başlığıyla yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Otizmli çocukların anneleri olarak kaygılarımız her geçen gün çığ gibi büyüyor. Kovid 19 salgını çaresizliğimizi bir kez daha yüzümüze vurdu. Dere kenarlarında, ormanlarda, kentin ortasında kaybolan çocuklarımızın cesetlerini bulmaktan, bakımevlerinde çocuklarımızın darp edilmesinden, tacize, tecavüze uğramasından, yaşamın her alanında insanca muamele yerine hor görülmelerinden bıktık.”

‘DESTEK MEKANİZMALARI YOK’

Çocukları için devlete ait, bakım merkezleri talep eden anneler, “Yarın ölsek, ne çocuklarımıza bakabilecek biri var ne de kalabilecekleri bir yer var. Ailelerin nefes alması için destek mekanizmaları yok. Ülkemizde otizmli yetişkinler için açılmış devlete ait bir tek bakım merkezi mevcut. Çocuklarımızı yığınlar halinde kilit altında yaşamaya mahkum etmek, bakım vermek değil, insan hakları ihlalidir. Her türlü sorununu tetiklemek için bir davetiyedir. Bir hayatın böyle geçmesi reva mıdır?” diye sordu.

YAŞAM MERKEZİ LÜKS DEĞİL İHTİYAÇ

“Çocuklarımız için her ilde gündüzlü ve yatılı yaşam merkezlerinin açılması bir haktır. Bu, lüks değil ihtiyaçtır” diyen anneler, “Kriz geçiren otizmliler gidecek özel merkez bulamıyorlar. Çoğunlukla yapayalnız mücadele veren anneler çaresizlik içinde kapı kapı dolaşıyorlar. 18 yaş üstü kayıp engelli çocuklarımız da vahim kayıp kapsamında değil” dedi.

AYRIMCILIK DEĞİL EŞİT HAK İSTİYORLAR

Çocuklarıyla birlikte intihar etmeyi düşünen annelerin sayısının her geçen gün arttığı belirtilen açıklamada, anneler çocuklarının maruz kaldığı ayrımcılıklara tepki gösterdi: “Çocuklarımıza tepeden bakılmasına, insanların kendilerini onlardan üstün görmesine, ayrımcılığa uğramalarına katlanamıyoruz.

Otizmli çocuklarımızın eşit vatandaşlık haklarını kullanması için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Artık bıçak kemiğe dayandı.

Anneler olarak, otizmli çocuklarımız için acil çözüm üretilmesini ve onlara hak ettikleri onurlu desteğin verilmesini bekliyoruz."


İlgili haberler
BİR ‘AŞI MESELESİ’ (2) Aşı gerçekten otizme yol aç...

Aşı karşıtlarına göre ilaç lobisi aşıdaki Timerosal maddesinin otizme yol açtığına dair çalışmaların...

Bizim küçük papatyamız

“Yaşadığım olaylar sırasında akıttığım her gözyaşı, hissettiğim her acı aslında bir sevgiyi besledi....

‘Koca dünyada ona bir huzurlu nefes aldırmadılar’

Otizmli oğlunu kaybeden Kadriye Koç yaşadıklarını anlattı: “Oğlumun eğitim hakkına sahip çıkan olmad...

Özel gereksinimli çocuğu olan anneler açısından ‘e...

Özellikle işini kaybetme kaygısı yaşanılan bu dönemde özel gereksinimli çocuğu olan annelere ve tüm...

Mucize Doktor’daki Ali Vefa’ya ağlayıp gerçek Ali...

Otizmli bireyler ve aileleri yaşamın her alanında türlü sıkıntılarla karşılaşıyor. Otizmli bir birey...

Özel gereksinimli bireylerin aileleri: Vaat değil...

İstanbul’un Bağcılar ilçesinde yetkililere seslenen özel gereksinimli bireylerin aileleri, ‘Sizden v...