'Okullarda yemek verilmesi koşullarının sağlanması için araştırma komisyonu kurulsun'
İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, çocuk yoksulluğunun önlenmesi ve çocuklara okullarda yemek verilmesinin koşullarının sağlanması için TBMM'de araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

Çağrısını yaptığımız  "Okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek" kampanyası, yurdun dört bir yanıyla beraber TBMM'de de ses bulmaya devam ediyor. HDP İstanbul milletvekili Oya Ersoy, temel gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışlarının özellikle birçok ailenin temel gıdaya erişimini zorlaştırması üzerine okula giden çocukların sağlıklı beslenememesine ilişkin araştırma önergesi verdi.

YOKSULLUK ARTTIKÇA ÇOCUKLAR SAĞLIKLI BESLENEMİYOR!

Yoksulluğun çocukların sağlığı üzerinde oldukça fazla olumsuz etkiye sahi olduğunu söyleyen Ersoy: "Yoksulluk içinde büyüyen çocuklar, sağlıklı bir yaşam için gereken asgari fiziki şartları sağlayamayan barınma koşulları altında hayatlarını sürdürmek zorunda kaldıkları ve gerekli beslenme şartlarına sahip olamadıkları için yoksul olmayan çocuklara göre daha fazla sağlık sorunu yaşamaktadır. Çocukların sağlıklı beslenmesinden, eğitim hakkına barınmadan temiz bir çevrede yaşamaları çocuk hakları sözleşmesinde de yer almaktadır” ifadesini kullandı.

ŞİDDETLİ YOKSULLUK YAŞAYAN 16 YAŞ ALTI ÇOCUK SAYISI 6 MİLYON 500 BİN

TÜİK verilerine göre; Türkiye, 30 Avrupa ülkesi arasında en yüksek çocuk yoksulluğu oranına sahip iki ülkeden biri olduğuna dikkat çeken Ersoy, “Şiddetli yoksulluk yaşayan 16 yaş altı çocukların sayısı 6 milyon 500 bine ulaşmıştır. 2021 yılında Türkiye Aile Hekimliği dergisinde yayımlanan çalışmaya göre araştırmaya katılan çocukların dörtte birinin çok düşük kilolu olduğu, çocukların yaklaşık dörtte üçünün kansızlıkla mücadele ettiği yönündedir” dedi.

HER 5 ÇOCUKTAN BİRİ YETERLİ VE BESLEYİCİ GIDAYA ULAŞAMIYOR

Ersoy "Özellikle ekonomik krizle beraber artan yoksulluk okul çağındaki çocukların yeterli beslenememesine neden olmuştur. Türkiye’de bugün her 5 çocuktan biri yeterli ve besleyici gıdaya ulaşamamakta, her dört çocuktan biri ise okula aç gitmektedir. Yaşanan yoksulluk ailelerin çocuklarına bakamayacak seviyeye getirdiği için çocukların bakım ve koruma altına alınma sayıları artmıştır. Bugün ülkede sosyal veya maddi yoksunluk nedeni ile aileler çocuklarını koruma altına vermek istemektedirler. Bu oran yüzde 69,5’e ulaşmıştır" ifadesini kullandı.

OKULLARDA BİR ÖĞÜN YEMEK ÜCRETSİZ VERİLMELİ

Sözlerine şöyle devam eden Ersoy, ”Türkiye’de ailelerin önemli bir çoğunluğu okul öncesi ve okul çağındaki çocuklarına beslenme koyamadığı için çocuklar okulda aç kalmaktadır. Çocuklar yeterli beslenemedikleri için bedensel, zihinsel ve duygusal gelişimleri zarar görmektedir. Bu durum ise sosyal, düşünsel ve fiziksel gelişimlerinde telafisi olmayan derin sorunlara neden olmaktadır. Okulların açılması ile beraber kayıt masrafı, okul kıyafetleri, kırtasiye masrafları ve günlük beslenme velileri ekonomik açıdan zorlamaktadır. Okullarda bir öğün verilecek olan yemek çocukların okulda kaldıkları süre zarfında derse olan konsantrasyonunu sağlayarak daha verimli bir öğrenme süreci yaşamalarına neden olacaktır” dedi.

'MECLİSTE ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMALI'

Son olarak Ersoy, ”Okullarda çocuklara bir öğün yemek verilmesi 2023 yılı bütçesinde ele alınarak çocukların sağlıklı gelişimleri için harekete geçilmelidir. Çocukların temel gıdaya erişimi en temel yaşam hakkı olup ülkede yoksulluk nedeni ile sağlıklı beslenemeyen çocukların belirlenmesi okula giden çocuklara ise okullarda yemek verilmesinin koşullarının sağlanması için Türkiye Büyük Millet Meclisinde araştırma komisyonu kurulmalıdır” dedi.

Fotoğraf: HDP

İlgili haberler
Çocukların beslenmesine kaynak yok diyorlar: Halka...

‘Kaynak yok diyorlar halka yok kendilerine var. Bütün yük de halkın omzunda… Bu kampanyaya sahip çık...

Barınma, beslenme, eğitim haklarımızın talan edilm...

Beslenme, barınma ve eğitim sorunu ne kadar ekonomik görünürse görünsün politik bir muhtevası var. Z...

Sağlıklı beslenme için para da, zaman da yok ama b...

En temel besin maddelerini satın almak giderek güçleşiyor. İş koşuşturması sağlıklı yemekler hazırla...