MKGP: ‘Kadın Gazetecilere Özgürlük’
Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, tutuklu ve tutuksuz yargılanan kadın gazetecilerle dayanışmak için ‘Kadın Gazetecilere Özgürlük’ diyerek kampanya başlattı.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), tutuklu ve tutuksuz yargılanan kadın gazetecilerle dayanışmak için “Kadın Gazetecilere Özgürlük” başlığıyla kampanya başlattı. 6 ay sürecek kampanya kapsamında birçok çalışmayı önüne koyan MKGP, kampanyanın ilk ayağı olarak imza kampanyasını başlattı.
Kampanyaya dair yazılı açıklama yapan MKGP, basın özgürlüğünün toplumsal ilerleme ve demokratik bir yaşam için vazgeçilmez olduğunun altını çizdi. Açıklama şöyle:

‘TÜRKİYE’DE EN AZ 10 KADIN GAZETECİ TUTUKLU: KABULLENMİYORUZ’
“Basın özgürlüğü, toplumsal ilerleme ve demokratik bir yaşam için vazgeçilmezdir. Basın özgürlüğü mücadelesini kadın hak ve özgürlüğü ile bütünleştirmek ve bu mücadeleyi güçlendirmek kadın gazeteciler olarak sorumluluklarımızın başında gelmektedir.
Bugün Türkiye’de kadın gazetecilere yönelik ciddi hak ihlalleri yaşanmakta ve Türkiye’de en az 10 kadın gazeteci tutuklu olarak cezaevlerinde bulunmaktadır. Onlarca kadın gazeteci hakkında sayısız dava açılmışken, çok sayıda kadın gazeteci devam eden ceza davaları nedeniyle her an tutuklanma riski ile karşı karşıya. Aynı şekilde, son aylarda çok sayıda meslektaşımız toplumsal gösterilerde haber takibi yaparken hukuka aykırı bir biçimde kolluk kuvvetlerinin doğrudan fiziki müdahalesine maruz kalmış, haklarında soruşturmalar başlatılmış, haber yapmaları engellenmek istenmiştir. Basın özgürlüğüne ve basın çalışanlarına yönelik sistematikleştirilmeye ve olağanlaştırılmaya çalışılan bu uygulamalara karşı, “kabullenmiyoruz” aksine kadınlar olarak mücadelemizi daha çok büyütüyoruz.

TÜM BASIN ÇALIŞANLARINI DAYANIŞAMAYA ÇAĞIRIYORUZ
Bu kapsamda, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu olarak meslektaşlarımızla dayanışmamızı büyütmek için dijital medyada “Kadın Gazetecilere Özgürlük Kampanyası”nı başlatıyoruz. Kampanyamız kapsamında tutuklu ve tutuksuz yargılanan, sansüre karşı mücadele eden, kamuoyuna haber ulaştırmaya çalışan, sahada engellemelere ve baskılara maruz bırakılan tüm meslektaşlarımızla dayanışıyoruz.
Kadın gazeteciler başta olmak üzere tüm basın çalışanlarının özgürlüğü için demokratik kitle örgütlerini ve kamuoyunu kampanyamıza katılmaya, güçlendirmeye ve yaymaya çağırıyoruz.

İmza kampanyasına katılmak için TIKLAYIN

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Kadınlardan bir dayanışma ağı daha: Mezopotamya Ka...

Kadın gazetecilerin yaşadığı sorunlara çözüm üretmek için Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu ku...

Namlunun ucundaki kadın gazeteciler

Uzakta değil yanı başımızda!

Kadın gazeteciler tacize, şiddete, ayrımcılığa mar...

Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın hazırladığı rapora göre kadın gazeteciler yöneticileri, patronları...

Kadın gazeteci ve yazarlar: Sansür yasası bizi sus...

Gazeteciler Evrim Kepenek ve Nişmiye Güler ile yazar Süreyya Köle ‘Sansür yasası’nı Ekmek ve Gül’e d...

GÜNÜN ÇİZİMLERİ: Tutuklu gazeteci Zehra Doğan’dan

Tutuklu gazeteci-ressam Zehra Doğan’ın cezaevinin verdiği tüm imkânsızlıklara rağmen sürdürdüğü resi...

Gazeteci Nagihan Akarsel kadınların omuzlarında uğ...

Süleymaniye’deki evinin önünde 4 Ekim'de silahlı saldırı sonucu öldürülen Nagihan Akarsel, doğduğu k...