Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde yurt krizi
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Ortaköy Kız Öğrenci Yurdu’nun Balmumcu Yerleşkesinin hizmete kapatılacağını duyurdu. Yurtta kalan öğrenciler: “Yurt ve barınma hakkımız elimizden alınamaz.”

21 Ağustos sabahı üniversitenin açılmasına bir ay kala Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi kayyum rektörlüğünün yaptığı açıklamayla, Ortaköy Kız Öğrenci Yurdu’nun Balmumcu Yerleşkesinin deprem yenileme süreci tamamlanıncaya kadar “eğitim-öğretim mekanına duyulan ihtiyaç” gerekçesiyle yurt hizmetine kapatılacağı kararı okulun internet sitesi üzerinden duyuruldu.

Geçtiğimiz yıl yurtta kalan bir Mimar Sinan öğrencisi, öncesinde hiçbir uyarı verilmeden yapılan bu açıklama karşısında tepkisini, “Kaç gündür yurt başvuruları başladı mı diye duyurulardan takip ediyorum ve bir anda yurdun ‘eğitim-öğretim mekanına duyulan ihtiyaç’ sebebiyle kapandığını ve yüzlerce öğrencinin evsiz, yurtsuz kalmasıyla karşılaştım. Resmen okul şu an öğrencilerini sokağa atıyor” dedi.

“OKUL BİZİM NEREYE GİTMEMİZİ BEKLİYOR?​”

“Zaten kontenjan sebebiyle Avrupa yakasındaki hiçbir İBB yurdu açık değildi hatta Anadolu’da da sadece 4 yurt açıktı onlarda da kalamayacağız. Benim maddi durumum ne özel yurdu karşılar ne de evde kalmayı. Bu kararı verirken okul bizim nereye gitmemizi bekliyor acaba? En azından bize kalacak yer garantilemeleri lazımdı” diyen öğrenci, gerekli tüm şikayetleri yaptığını dile getirdi.

“EĞİTİM VE BARINMA HAKKIMIZA DARBE”

Yurtta kalan bir başka öğrenci ise, “İlk senemi Ortaköy kız öğrenci yurda kalarak tamamladım. Şu anki ekonomik durumda İstanbul’da yaşamak yeterince zor, çoğu öğrenci için eve çıkmak imkan bile değil. Haber verilmeden okulumuzun açılmasına sayılı günler kala 21 Ağustos 2024 tarihinde yapılan duyuruyla yurdun kapatıldığını öğrendik. Yurtta kalanlar olarak hepimiz mağdur olduk. Bu kadar kısa bir süre varken bu işin son dakikada küçük bir duyuruyla halledilmeye çalışılması bizim eğitim ve barınma hakkımıza adeta bir darbe vurmaktır” dedi.

“YURT VE BARINMA HAKKIMIZ ELİMİZDEN ALINAMAZ”

Açıklanan son dakika kararı kabul etmediklerini ifade eden öğrenci, “Mimar Sinan öğrencileri olarak uygulayan bu kayyum kararının karşısındayız. Yurt ve barınma hakkımız elimizden alınamaz. Boğaziçi’nden ODTÜ’ye Türkiye’nin her yerinde yurt krizleri bu kadar artmışken barınma kaygısı güderek okumaya tahammülümüz kalmadı. Bu karar geri çekilip barınma hakkımız sağlanana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” diye ekledi.

Ekran görüntüsü: Google StreetView

İlgili haberler
'Güvenli kampüs ve yurtları yaratmak için mücadele...

'Öğrencilere parasız, bilimsel, laik eğitim mücadelesi etrafında bir araya gelmek; güvenli kampüs, g...

KYK’da talep çok, karşılık yok!

‘Kadınlar olarak en ufak bir talebimizde ya karşılık bulamıyoruz ya da uzun süre beklemek zorunda ka...

Genç kadınlar taleplerine kendi gazetelerinde yer...

Görükle Kültür Sanat Platformundan kadınlar, kendi gazetelerini yaptılar, kendi sorunlarına yer verd...