KYK’da talep çok, karşılık yok!
‘Kadınlar olarak en ufak bir talebimizde ya karşılık bulamıyoruz ya da uzun süre beklemek zorunda kalıyoruz. Bu yüzden daima bir arada olup... örgütlülük bilincinde olmalıyız.’

Ben KYK yurtlarında kalan milyonlarca öğrenciden biriyim. Öğrenci, işçi, emekçi olarak yaşadıklarımız dışında, Türkiye'de kadın olmak başlığı altına binlerce sorun sıralayabiliriz. Kadınların işte, evde, sokakta, okulda gündelik hayatta karşı karşıya kaldığı hak eşitsizliği ve gerici zihniyetin de karşısında durduğumu belirtmek istiyorum.

Kadın öğrenciler olarak temizlikten yemeğe, güvenliğe kadar birçok sorunu ve eksiği olan yurtlarda kalmaya mecbur durumdayız. Şu an kaldığım yurtta, odada 4 kişiyiz. Odalar çok küçük ve katlardaki ortak banyoları kullanıyoruz. Yapılan temizlik üstünkörü, yatakların hemen başucuna baktığımızda tozdan yumaklar... Dolapların altları da aynı şekilde, hijyenden çok uzak. Odalarda bulunan dolaplar duvarlara monte değil, herhangi bir deprem veya kazada devrilebilecek bir şekilde duruyor. Ayrıca bu küçük odalarda 4 kişinin yaşıyor olması çok yorucu. Oda arkadaşlarım ve ben sürekli bir yerlere çarpıp yaralanıyoruz. Bir defasında kötü bir şekilde yaralanmama rağmen kocaman yurtta ne buz ne de bir ilaç bulabildik.

Odaya asmak zorunda kaldığımız kıyafetlerden dolayı da içeride uyumak bile daraltıyor insanı. Işıklandırma o kadar yetersiz ki bir şeyler okuyabilmek için büyük uğraş veriyoruz. Odalarda buzdolabı olmamasından ötürü yiyeceklerimiz hemen bozuluyor. Bu problemleri müdürle konuşsam da henüz bir karşılık bulamadım. Yurtların içindeki birçok sorunun yanı sıra yurt bölgesinde de çözülmeyi bekleyen problemler var.

SENELERİN MÜCADELESİ KARŞILIK BULDU

Çukurova Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu olarak Fevzi Çakmak ve Mahmut Sami Ramazanoğlu Kız Yurdunda kalan öğrencilerin yoğun bir şekilde kullandığı yolda meydana gelen kazalar sonucu, bir yaya üst geçidinin yapılması için 4 yılı aşkın süredir verdiğimiz uğraşlar, belediyeye ulaştırılan binden fazla dilekçe sonucunda karşılık buldu. Yapımı neredeyse tamamlanan üst geçittin 1-2 ayda yapılabildiğini görmüş olduk.

Kadınlar olarak en ufak bir talebimizde ya karşılık bulamıyoruz ya da uzun süre beklemek zorunda kalıyoruz. Bu yüzden daima bir arada olup, yurtlarda, iş yerlerinde, mahallelerde komiteler oluşturup örgütlülük bilincinde olmalıyız. Sorunlarımız, ihtiyaçlarımız ve taleplerimiz çerçevesinde birlikte oluşturacağımız birim ve komitelerde, kadın mücadelesinde buluşalım!

Fotoğraf: Canva Pro yapay zeka görsel oluşturma aracı ile oluşturuldu

İlgili haberler
Genç kadınların talebi: Güvenli yaşam ve iş yeri,...

Eskişehir’de yaşayan üniversiteli kadınlar; ekonomik olarak zorlanırken güvenli bir yaşam özlemi duy...

Ekmek ve Gül dergisi Şubat 2024 sayısı

Biz de yoksulluğa, ölüme, terk edilmenin öfkesiyle; insanca, eşit, şiddetsiz, rant uğruna kendi tabu...

Cevizlibağ KYK’da öğrenci temsilciliği deneyimi: K...

Hepimiz Zeren’in ölümünü derinden hissetmiştik. Hem bir sıra arkadaşımızı kaybetmemizin acısı hem de...