Mersin Şehir Hastanesinde çalışma koşulları ağır, ücret ‘asgari’nin altı
Mersin Şehir Hastanelerinde temizlik işçisi olan işçiler, düzenli yatmayan maaşlar nedeniyle eylem yaptı. Eyleme katılan 6 işçi işten atıldı. Atılan işçilerden Gülbahar Uçar’la konuştuk.

Mersin Şehir Hastanesinde Tepe Servis ve Yönetim AŞ bünyesinde çalışan temizlik işçileri işten atma ve ücretsiz izin baskısıyla karşı karşıya. İşçilerin bir kısmı ücretlerin geç yatması nedeniyle geçtiğimiz çarşamba günü iş başı yapmadı. Şirket yetkilileri ile yapılan görüşmenin ardından işçiler iş başı yaparken, eyleme katılmayan 6 işçi ‘şirkette daralma’ gerekçesiyle işten atıldı. Atılan işçilerden Gülbahar Uçar yaşadıklarını anlattı.

İŞTEN ATMALAR SÜRÜYOR

İşten atılan 6 işçiden biri olan ve 10 aydır hastanede çalışan Gülbahar Uçar, işten atmaların parça parça devam ettiğini söyledi. Gülbahar, “Bayrama kadar 70 kişiyi çıkaracaklarını söylediler. Sadece temizlik personeli 530 kişiydi. Sadece 30 işçinin fazla olduğunu söylüyorlardı. Şu an bizim 400 personelimiz var diyorlar. ‘Şirket küçülmeye gidiyor’ denildi. ‘Size 1500 TL tazminat ödeyeceğiz, kabul etmiyorsanız arabulucuya gidin’ Ara bulucuya da gitmedim. İş çıkışını kabul etmediğimi bildirdim. Giriş çıkış yapamamam ve çalışmıyor olarak gözükmem için kartımı da aldılar” ifadelerini kullandı.

KESİNTİLER ÜCRETİ ERİTTİ

Ücretlerin geç yatırıldığını ve bu nedenle iş bırakma eyleminin gerçekleştiğini belirten Uçar,“Zor durumlarda kaldık, telefon faturalarımızı ödeyemiyorduk. Benim 4 ay boyunca maaşım kesildi 1 tam maaş alamadım. ikinci ayda Bireysel Emeklilik Sigortası adına 76 TL, Depozito adına 65 TL kesildi fakat bu rakamlar yükseldi Bireysel Emeklilik Sigortası 79 TL depozito adına 70 TL kesilerek devam etti. Bu kesintiler olduğu zaman 1879 TL maaş aldım. Ve ben özel günlerde, resmi tatillerin hiçbirinde izin kullanmadım hepsine çalıştım ama buna rağmen maaşıma yansımadı” dedi.
Ücretsiz izine gönderme gerekçesine dair ise “Sizi işten çıkarmak istemiyoruz o yüzden ücretsiz izine gönderiyoruz”denildiğini söyleyen Uçar, “İzinden döndükten 1 ay sonra işten çıkarıyorlar” dedi.

‘BURNUNU SÜRTE SÜRTE PANSUMAN ÖĞRETİN’

Uçar baskı altında çalıştığını şöyle anlattı: “Tutanak tutulma baskısı altında çalışıyoruz. Hastalığımın meydana çıktığı zamanlarda topallaya topallaya çalıştırdılar ve izin dahi vermediler. Resmi tatil günlerinde çalıştım ancak ücret olarak karşılığını alamadım. Ben temizlik personeliyim pansuman yapmak benim işim değil ama yaptım. Gülbahar’a,‘Burnunu sürte sürte pansuman yapmayı öğretin’ dedi. Servis sorumlum, arkamda durdu.‘Yapmak istemezsen yapmazsın, bu senin zorunda olduğun bir iş değil’ dedi. Eğer zorlasaydı yapmak durumunda kalacaktım.
Bazı temizlik işçilerine hemşire gibi ameliyat masası hazırlatıldığını söyleyen Uçar, “Doktorun kullanacağı makasları hazırlıyorlar, hemşire ile birlikte hastalara banyo yaptırıyorlar.Bu konu ile ilgili çok şikayet geldi” dedi.

İŞSİZLİK HER ŞEYE ‘TAHAMMÜL’ ETTİRDİ
“Bir kadın olarak iş bulmak çok zor”diyen Uçar,“Eğer başka bir yerde güvende çalışabileceğimi bilseydim buraya tutunmaya çalışmazdım. Çünkü derdim ki en azından buradan çıktım bir kapı kapandı ama diğeri açılır. Fakat öyle değil başka güvenli bir ortam bulabileceğimi düşünmüyorum” dedi. Uçar, “Torpilsiz işe girilmediği konuşuluyor, sen nasıl girdin?” sorumuzu ise şöyle yanıtladı:“Ben bir sene boyunca işsizdim pek çok yere başvuru yaptım kabul edilmedi, bir tanıdığım temizlik personeli olarak hastaneye aldırabileceğini söyledi ve kabul ettim. Benim referansım kimdi bilmiyorum ve tanımıyorum referansım olmadan oraya girme şansım hiçbir şekilde yoktu. İŞKUR üzerinden de personel alımı yapılıyor fakat onlar da referansı olan insanlar oluyor. Bir nevi kullan at yapıyorlar. Şef olmak için ise, lise mezunu olmanın yanı sıra büyük bir torpil yeterli. Kendi şefim daha öncesinde inşaatta çalıştığını ve daha sonrasında bir şeyler olup hastaneye şef olarak geldiğini belirtti.”


İlgili haberler
Bu gerekçelerle işten atma ne kadar kabul edilir d...

Kadroya geçmeyi beklerken güvenlik soruşturması nedeniyle işinden olan Ege Üniversitesi işçileri işt...

ÖRMA TEKSTİL’DE İŞTEN ATMALAR: Krizin faturası yin...

İstanbul Esenyurt'ta bulunan ve Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş’in örgütlü olduğu Örma Tekstil'de çoğunlu...

ALO 170 yanlış biliyor: Hamilelik işten atma gerek...

Alo 170 yanlış biliyor. Hamilelik işten çıkarma gerekçesi olamaz. Hamileliği nedeniyle işten çıkarıl...