ÖRMA TEKSTİL’DE İŞTEN ATMALAR: Krizin faturası yine işçi kadınlara kesildi!
İstanbul Esenyurt'ta bulunan ve Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş’in örgütlü olduğu Örma Tekstil'de çoğunluğu kadın 150 işçi kriz gerekçesiyle işten atıldı.

İstanbul Esenyurt'ta bulunan ve Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş’in örgütlü olduğu Örma Tekstil fabrikasında çalışan yaklaşık 150 işçi kriz gerekçesiyle işten atıldı. Sendikacıların işten atmalara sessiz kalmasına tepki gösteren çoğunluğu kadın işçi, “Yeni yılda ne kadar zam alacağımızı düşünüyorduk işten atıldık borçlarımızla baş başa kaldık” dedi. Patronun kendilerine bir açıklama yapmadığını söyleyen işçiler, fabrika idaresinin ise kıdem ve ihbar tazminatlarının ocak ayında yatıracağını duyurduğunu aktardı.

'SENDİKANIN SADECE ADINI DUYUYORUZ!'
Öz İplik-İş Sendikasının 2014 yılında yetki aldığı Örma Tekstil’de işçilerin çoğunluğu 4 yıldır asgari ücrete çalışıyor. “Sendikanın sadece adını duyuyoruz, işçi temsilcilerimiz atamayla seçiliyor, en son sendikacıları, sendika logolu kaşık dağıtımında gördüm” diyen bir kadın işçi, çoğunluğun sendikadan haberdar bile olmadığını dile getirdi. Kadın işçilerin çok fazla sorun yaşadığını da belirten işçi şöyle devam etti: “Bir ustamız var, bir dönem tuvalete gitmemize karışıyordu, bölümden biri tuvalete gidince liste tutuyordu, o kişi gelmeyene kadar bir başkası tuvalete gidemiyordu. Biz kadın işçiler tepki gösterince kaldırdılar biz sorunlarla boğuşurken yanımızda sendikacılar yoktu.”

'FASON ATÖLYELERE GÖTÜRÜLDÜK'
Genel olarak kadın işçilerin baskı altında olduğunu, sık sık bölümlerinin değiştirildiğini, itiraz edenlerin işten atıldığını anlatan işçi “Öyle dönemler oldu ki bırakın bölüm değiştirmeyi Örma Tekstil’e fason çalışan farklı ilçelerde bulunan atölyelere bile çalışmaya götürüldük. Gitmem diyemiyorsun gitmek zorunlu çünkü” dedi. Günlük 10 saat çalışmanın olduğunu fabrikada işçilerin çoğunluğunun borçlu olduğunu belirten kadın işçi şunları söyledi: “Geçinemiyoruz o yüzden herkes mesaiye kalmak istiyor evden işe işten eve gidiyoruz bir tek pazar gününü kendimize, ailemize ayırabiliyoruz.”

'SENDİKANIN SESİ ÇIKMIYOR'
Geçtiğimiz yıl kişi başı 4 liralık yemekler verildiğini, bu nedenle gelen yemeklerin içinde bazen böcek bazen saç çıktığını anlatan bir başka işçi “İdare bizi suçluyordu sizin saçlarınız yemeklere düşüyor diyerek azarlıyordu. Toplu halde tepki gösterdik bunun sonucunda yemekler düzeltildi. Kişi başı 9 lira olan yemekler gelmeye başladı” dedi. Olup bitenlere sendikanın sesinin çıkmadığını vurgulayan işçi devam etti: “Sendika değiştirmek istedik başka sendika da örgütlenelim istedik ama patron karşı çıktı çünkü sendikayla arası iyi.”

İlgili haberler
Patrona, zengine ‘kriz mriz yok’ tabii

Eve ekmek götüremeyen babanın, ocağına yemek koyamayan annenin evinde kriz var; çantasına defteri ko...

Kocaeli’de kadınlar krizi tartışıyor

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği kadınlarla birlikte krizi ve krizin etkilerini tartışıy...

Fabrikalardan kriz notları

‘Patronlar fabrikayı kapatacağını söylediği halde teknolojisini yenilemeye devam ediyor. Kriz var di...