Maltepe’de kadınlardan adaylara çağrı: Taleplerimize kulak verin
Maltepe’de Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evi Derneği üyesi kadınlar seçim öncesi taleplerini açıkladı ve adaylara seslendi: ‘Kadınların taleplerine kulak verin, birlikte söz söyleyelim.’

İstanbul Maltepe’de Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evi Derneği üyesi kadınlar yerel seçim öncesi adaylara seslendi. Mahallede basın açıklaması yapan kadınlar, öncelikli taleplerini şöyle sıraladı:

- Kadınların eşitlik haklarını yaşama geçirecek önlemler alınmalı: Belediye ve il genel meclislerinde eşit temsil uygulansın. Kadın bakış açısının bütün yerel politikalara yansıması için “Kadın Komisyonları” ve “Eşitlik Birimleri” kurulsun.
- Yerel hizmetlerde eşitsizliğin ortadan kaldırılması için cinsiyet odaklı bir bütçe hazırlanmalı.
- Kadınların yaşam hakkını, sağlık, eğitim, barınma, ulaşım, güvenlik hakkını içeren ekolojik kent planlamaları esas alınmalı.
- Ucuz, sağlıklı, güvenli ve erişilebilir toplu ulaşım planlaması istiyoruz.
- Belediye bünyesinde özellikle sosyal güvencesi olmayan kadınların sağlık hakkından yararlanabilmeleri için olanakların sağlanması ve koruyucu önlem olarak sağlık taramaları yapılabilmesi için Sağlık Tır’larının tüm mahallelerde hizmet vermesi sağlanmalı.
- Mahallemizde yapılacak olan kentsel dönüşüm ve imar planlamalarında kiracı olarak mağdur durumda olan kadınlara uygun evler sağlanmalı,
- Kadınların hem çalışma hem de kamusal yaşama özgürce katılabilmesi için, her mahallede ulaşılabilir, ücretsiz ve 24 saat hizmet veren kreşler açılmalı.
- Ve tabii ki her evde bulunan yaşlıların bakımlarını zorunluluklarla yapmak zorunda kalan kadınların bu yükü belediyelerce üstlenilerek yaşlı bakım evleri açılmalı.
- Kadınların sanatsal üretimlerini kolaylaştırmak için ücretsiz yararlanabilecekleri atölyeler ve çalışma salonları açılmalı.
- Şiddetin yalnızca sonuçlarına yönelik değil, kaynaklarının ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar sürekli yapılmalı. Kadınların sosyal, psikolojik, ekonomik durumlarını düzeltici çalışmalara öncelik verilmeli. Şiddet riskini tespit edip müdahale etmek için ‘ilkadım istasyonları’ kurulmalı. Çocuk ihmal ve istismarına karşı ‘mücadele ve danışma birimleri’, şiddet mağdurlarına yönelik ‘travma iyileştirme merkezleri’ oluşturulmalı.
- Ve elbette kadınlar kent yaşamının planlanması ve uygulanmasında her düzeyde söz,
yetki ve kara sahibi olmalı.

BİRLİKTE SÖZ SÖYLEYEBİLELİM
Kadınlar taleplerinin yanı sıra açıklamalarında şu değerlendirmelere de yer verdi:

“Kadınların yalnızlaştırılması, üretimin dışına itilmesi, bakım hizmetlerinin kadınların omuzlarına yıkılmasına karşı kurtuluşunun yan yana gelerek ve beraber mücadele ederek kazanılacağını biliyoruz.
Elbette meselelerimiz bitmiş değil aksine katmerlenerek devam ediyor. Özellikle ekonomik kriz bizi hem toplum olarak hem de kadınlar olarak bir hayli sarstı. Krizin yükünün omzumuza yıkılması bütün bu sıkıntılarımıza çözüm bulmak için daha çok yan yana gelmemiz gerektiğini gösterdi.
Biz kadın derneği olarak geçen 5 senelik süreçte Maltepe Belediyesi ile ortak çalışmalar ve ortak eylemler yapmak istedik. Bunların bazılarında başarılı olabildik bazılarında olamadık. Zaman zaman ihtiyaçlarımız doğrultusunda taleplerimiz de oldu. Bu taleplerimizin birkaçı karşılanırken karşılanmayanlar da bir hayli oldu.
Biz Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evi Derneği olarak bundan sonraki süreçte seçilecek
adaylarla ortak yol yürümek istiyoruz. Maltepe ilçesinde neredeyse tek Bağımsız Kadın
Derneği olarak kıt olanaklarla yapmaya çalıştığımız tüm etkinlikler ve çalışmalar da sosyal belediyeciliğin gereği olarak ortaklaşarak, birlikte söz söylemenin önemli olacağını düşünüyoruz.”


İlgili haberler
Dönüştüren, güçlendiren bir yerel yönetim!

Yerel seçimlere doğru giderken yerel yönetimlerle kadınların ilişkisini, beklentilerini ve çalışmala...

DOSYA| Yerel seçimlere doğru kadınlar

Kadınlar nasıl bir yerel yönetim istiyorlar, talepleri ne, kadın adaylar neler vadediyor? Yerel seçi...

Maltepe’de yüzlerce kadın buluştu: Birlik, umut ve...

Maltepe’de yüzlerce kadın Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evi Derneği’nin düzenlediği 8 Mart etkinli...

Yerel seçim kadınlar için neden önemli?

Kriz kadınları nasıl etkiliyor, kadınlar yerel seçimlerde neler talep ediyor? Emek Partisi Genel Baş...