‘Küçük de olsa bir ceza alsaydı ablam ölmeyebilirdi’
Tuzluçayır Feyzullah Çınar Parkı’nda Emek Partisinin çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’ni konuştu. Pek çok kadın kendi yaşamından örneklerle sözleşmenin önemine vurgu yaptı.

"Tuzluçayır’da Emek Partisi, “İstanbul Sözleşmesi’ni tartışıyoruz” başlığı ile Feyzullah Çınar Parkı’nda etkinlik düzenledi. İstanbul Sözleşmesi’nin detaylarının tartışıldığı etkinlikte, kadınlar yaşamlarından örnekler vererek sözleşmenin kaldırılması bir yana uygulanması gerektiğini savundu. Bir ev kadını, “Karakollardan hep geri çevrildim, kaç kez serbest bırakılıp geri döndü o sırada küçük de olsa bir ceza alsaydı ablam ölmeyebilirdi, bir can yerine geri gelmiyor” dedi. 

‘ONLARIN CEMAATLERİ KADINLARIN ÖZGÜR YAŞAMASINI İSTEMİYOR’
Etkinliğe katılan kadınların çoğunluğu ev kadınlarından oluşurken otoparkta gişe sorumlusu, öğretmen ve çocuk bakıcısı olan kadınlar da katılım gösterdi. İktidarın İstanbul Sözleşmesi'ni neden kaldırmak istediğinin tartışılması gerektiğini ifade eden bir öğrenci kadın ‘Bunları neden yaptıklarını düşünmemiz lazım. Çünkü böyle bir toplum istiyorlar. Onların cemaatleri, grupları kadınların özgür yaşamasını istemiyor’ dedi.

‘O SIRALAR UFAK BİR CEZA ALSAYDI ABLAM YAŞAYACAKTI’
İstanbul Sözleşmesi’nin nasıl haklar sağladığına dair konuşulduğu sırada bir ev kadını söz alarak, “Ben eski eşimden sürekli şiddet görüyordum, sürekli tehdit ediyordu. En son ablamın yanına kaçmıştım. Orada da buldu. Beni öldürmek istiyordu ama getirdiği silahla ablamı vurdu ve ablam öldü. Ben hep tek başıma savaştım. Şimdi yasal süreç devam ediyor ama karakollardan hep geri çevrildim, kaç kez serbest bırakılıp geri döndü o sırada küçük de olsa bir ceza alsaydı ablam ölmeyebilirdi, bir can yerine geri gelmiyor” diye konuştu.


‘DEVLET ÇOCUĞUMA BAKIM DESTEĞİ SAĞLASAYDI BEN DE ÇALIŞIRDIM’
Şiddetin iş yerinde de devam ettiğinin konuşulduğu esnada havaalanı otopark görevlisi bir kadın “Benim görünüşüm ile ilgili müşteriler bile bir şeyler söylüyor. Mesela saçlarım kısa diye. ‘Sen askerliği yaptın mı?’ gibi yorumlar geliyor” dedi.

Neler yapılabileceğinin konuşulduğu esnada ev kadını başka bir kadın ise “Mesela ben eşimden boşandım ve çalışmak istiyorum ama devlet 0-24 ay üzerine çocuk bakım desteği sağlamıyor ve baktırabileceğim kimse yok, üstelik verilen parada 70 lira bir çocuk için. O yüzden çalışamıyorum. Devlet ücretsiz çocuk bakım desteği verseydi ben de çalışırdım’ dedi.

İlgili haberler
Ankara'da kadınlar İstanbul Sözleşmesi için forumd...

Ankara Kadın Platformu'nun çağrısıyla Kurtuluş Parkı'nda bir araya gelen kadınlar İstanbul Sözleşmes...

İstanbul'da kadınlar engellere rağmen İstanbul Söz...

Abbasağa Parkı’nda İstanbul Sözleşmesine dönük saldırılara karşı forum yapmak isteyen kadınlar polis...

Polonya hükümeti İstanbul Sözleşmesinden çekileceğ...

Polonya hükümetinin İstanbul Sözleşmesi'nden çekileceğini açıklaması ülke çapında protesto gösterile...