Kreş hem çocuklar hem kadınlar için önemli
Çocukların sosyal gelişimi açısından kreşlerin oldukça önemli olduğunu ifade eden pedagog Duygu Çataltaş Sıpçıkoğlu, "Çocukların kendinden başka yaşıtlarıyla beraber vakit geçirmesi önemli" dedi.

Erişimin günden güne zorlaştığı, kamusal olanlarının ise ihtiyaçların yanında devede kulak kaldığı kreşlerin çocuk gelişimi açsından önemini Pedagog Duygu Çataltaş Sıpçıkoğlu’na sorduk. Çocukların sosyal gelişimi açısından kreşlerin oldukça önemli olduğunu ifade eden Sıpçıkoğlu, “Çocukların kendinden başka yaşıtlarıyla beraber vakit geçirmesi, örneğin sıra beklemesi, paylaşması, yönerge alması, ebeveynlerinden başka bir yetişkini dinlemesi çocukların gelişimi açısından önemli” dedi.

‘KADINLAR İÇİN DE ÇOK ÖNEMLİ’

Çocuğun anneden ayrılabilmesi ve bir birey olabilmesi açısından da kreşlerin önemli olduğunu ifade eden Sıpçıkoğlu, “Çocukların becerilerinin farkına varabilmesi ve bu becerileri geliştirebilmesi için de kreşe gitmeleri faydalı oluyor. Bazen evde çocuğun yapması gereken şeyleri annesi yaptığından çocukların becerileri gelişemiyor” diye konuştu.

Çocuğu olan kadınların çalışması veya evde olması fark etmeksizin çocuğunu kreşe göndermenin kadınlar için de önemli bir olanak olduğunu vurgulayan Sıpçıkoğlu, “Kadınların belli süre çocuktan ayrı kalması ve kendine, evine, varsa başka çocuklarına vakit ayırabilmesi, en azından bir süreliğine nefes alması açısından kadınlar için de önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

‘MERDİVEN ALTI SEÇENEKLER SOSYAL PROBLEMLERE YOL AÇABİLİYOR’

Sıpçıkoğlu; çocukların 2.5-3 yaşına kadar evde, kendini rahat hissettiği ve güvenilen bir yetişkinle beraber olmasının problem olmadığını ancak bunun mümkün olmadığı, sık bakıcı değiştiği vs. durumlarda kreşin önemli bir seçenek olduğunu ifade etti. Çocuk üç yaşına bastıktan sonra evde bir aile büyüğüyle vs. kalmasının sorunlarını ise Sıpçıkoğlu şöyle anlattı: “Üç yaşından sonra çocukların evde geçirdiği zamanın niteliği yaşıtlarınınkinden farklı olabiliyor. Ekrana uzun süre maruz kalabiliyor veya bakım veren yeterli olmayabiliyor. Bu nedenlerle çocuğun gelişimi sekteye uğrayabiliyor. Örneğin uzun süre ekrana maruz kalmak çocuklarda duygusal, davranışsal, hatta bazen bilişsel sorunlara neden olabiliyor.”

Sübyan mektepleri gibi merdiven altı seçeneklere ilişkin de konuşan Sıpçıkoğlu, “Çocuklara nasıl bakılıyor, ne öğretiliyor, nasıl öğretiliyor, çocuklar nasıl zaman geçiriyor? Bunlar kontrol altına alınmadığı için buralarda yaşananlar da çocuklarda sosyal problemlere sebep olabiliyor” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Kreş ihtiyacı büyük, var olan yetersiz

Hem çocuklar hem kadınlar için oldukça önemli bir ihtiyaç olan kreşler erişilebilir değil. İstanbul’...

8 Mart'a giderken bir sağlık emekçisi anlatıyor: '...

'Birlikte çalıştığımız birçok sağlık emekçisi arkadaşımız mutsuz, tükenmiş durumda. Bu durum domino...

Kadınların asırlık talebi: Ücretsiz kreş

İstanbul'un Küçükçekmece mahallesinde kadınlarla kreş talebini konuştuk: ‘Artık pek çok kadın çalışı...