Kocaeli’de kadınlar krizi konuştu: Yan yana gelmekten başka şansımız yok
Kadınlar Kocaeli'de krizi tartışmak ve çıkış yollarını konuşmak için yan yana geldi.

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği tarafından Derince'nin Yenikent Mahallesi'nde bir araya gelen kadınlar, sendika uzmanı Onur Bakır'ın sunumunu dinledi, sorular sordu.

Yenikent Tanyıldız Düğün Salonu'nda gerçekleştirilen etkinliğin öncesinde konuşan Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği yöneticisi Gözde Meydan, yan yana gelme vurgusu yaptı. Kriz zamanı ilk olarak kadınların kapının önüne konulduğu hatırlatan Meydan, "Yan yana olmak, mücadele etmekten başka çaremiz yok. Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği olarak krizin faturasını kabul etmediğimizi deklare ettiğimiz, taleplerimizi sıraladığımız bir imza kampanyası başlattık, bunu birlikte sürdürmek isteriz" dedi.

'TÜRKİYE'DE EKONOMİK KRİZ VAR'
Etkinliğe 'Kriz var mı, yok mu?' sorusuyla başlayan sendika uzmanı Onur Bakır, "Alım gücümüzün eksildiğini hepimiz görüyoruz, enflasyon almış başını gidiyor, konkordato ilanları her geçen gün artıyor, aslında yaşadığımız her şey bir ekonomik krize işaret ediyor, evet Türkiye'de bir ekonomik kriz var" diye konuştu.

Açıklanan Yeni Ekonomik Program'dan bahseden Bakır, programın özünden şöyle bahsetti: "Yeni ekonomik programı açıkladılar, işçi ve sendika kelimeleri bir kez dahi geçmiyor ama firma ve şirket kelimeleri yani patronlar tam 13 kez ifade ediliyor. Bu program krizi çözmez, özeleştiri sunmayan, topu iç ve dış mihraklara bağlayan bir program bu. Programın özü bizim yapmadığımız, patronların yaptığı borcu bizim üzerimize yıkmak."

'GÖSTERMELİK ZABITA TEFTİŞLERİ YALAN'
Enflasyonla mücadele tartışmalarına da değinen Bakır, "Enflasyonla top yekün mücadele dediler, tamam da bulaşık makinesi deterjanı yüzde kırk atmış, yüzde on inse ne olur? Bu sistemde fiyatı piyasa belirler, göstermelik zabıta teftişlerinin hepsi yalan. Devlet marketlerde fiyatlara müdahale edemez. Anca gidip kilosunu, içinde ne var ne yok onu kontrol edebilirler" dedi. "Yılsonuna kadar yüzde on indirim yapacaklarına, fiyatları dondursunlar" diyen Bakır, alternatifler üzerine de konuştu.

Güzel günlerin mücadele ile geleceğini vurgulayan Bakır, alternatif talepleri şöyle sıraladı: "Alternatif üretemez miyiz, bence üretiriz. Emeğin ekonomi programını istiyoruz, emekten ve halktan yana politikalar gerekli. Kamu hizmetleri ücretsiz ve nitelikli hale getirilsin. Enflasyon ve zamlara hayır demeliyiz. İşten atmalar yasaklansın demeliyiz. İşçi hakları güvenceye alınsın, işsizlik fonundan tüm işsizler yararlansın. Ve en önemlisi sendikal haklar güvenceye alınsın." Tek çıkar yolun mücadele olduğunu ifade eden Bakır, "Taleplerimiz için tek çıkar yolumuz bir araya gelmektir, anca öyle krizden çıkarız. Bu ülkenin güzel ve güneşli günleri işçilerin ve emekçilerin mücadelesi ile gelecek" diye konuştu.

İlgili haberler
Eğitim emekçisi kadınlar kriz korkusu içinde çare...

Kriz yok denilse de zamlar, işsizlik, yoksulluk her bir yanımızı sarmış durumda... Kadın öğretmenler...

Patrona, zengine ‘kriz mriz yok’ tabii

Eve ekmek götüremeyen babanın, ocağına yemek koyamayan annenin evinde kriz var; çantasına defteri ko...

ADANA KADIN PLATFORMU: Kriz kadınlara şiddet ve da...

Adana Kadın Platformu düzenlediği basın toplantısı ile krizin kadınlara şiddet ve işsizlik ve ev içi...