ADANA KADIN PLATFORMU: Kriz kadınlara şiddet ve daha fazla sömürü olarak dünüyor
Adana Kadın Platformu düzenlediği basın toplantısı ile krizin kadınlara şiddet ve işsizlik ve ev içi sömürü olarak döneceği uyarısı yaparak; kadınlara birlikte mücadele çağrısında yaptı.

Adana Kadın Platformu krizin özellikle yoksul kadınlar üzerindeki etkisine dair açıklama yaptı. Eğitim Sen Adana Şubesinde gerçekleşen basın toplantısında ortak basın metnini okuyan Pelin Songül Çiçek, “Eve ekmek getiremedim kadını öldürdüm” , “İşsiz kaldım, psikolojim bozuldu; kadını öldürdüm” cümleleri arasına sıkıştırılmaya çalışılan kadının, ekonomik kriz sonucu ailede ve topyekun toplumda oluşacak sosyal ve psikolojik buhranların mağduru olmaya itileceğini ifade etti.

‘KRİZDE ŞİDDET VE YOKSULKUK VAKALARI ARTACAK’

Bunun en çıplak örneklerinden birinin Adana’nın Yüreğir ilçesinde 3 çocuğunu öldürüp intihar girişiminde bulunan bir kadının olduğunu dile getiren Çiçek, “Selma Cice, 3 çocuğunu öldürdükten sonra bileklerini keserek intihar girişiminde bulundu. Komşuları ve eşinin ihbarıyla gelen sağlık ekipleri müdahale etti ve Selma hayati tehlikeyi atlattı” dedi. Zonguldak’ta diyabet rahatsızlığı nedeniyle şeker komasına girdiği tespit edilen lise öğrencisi Dilara Kilcioğlu’nun yaşamının yitirdiğini ifade eden Çiçek, “Dilara’nın doktoru Prof. Dr. İlknur Aslanoğlu sosyal medyadan yaptığı açıklamasında maddi imkansızlıklar nedeniyle kontrollerine gelemediğini belirtti” dedi. Çiçek bu iki örnekteki vakaların krizin derinleşmesi ile artmasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti.

‘KRİZ EV İÇİ SÖMÜRÜYÜ ARTIRIR’

Kadınların günlük yaşamını kâr odaklı esir alan sistemin, ekonomik krizde en çok kadınları hedef aldığını dile getiren Çiçek, “Kadınlar kapitalist-patriyarkal sistem sonucu, şu an yaşadığımız bu çöküşün faturasını halka kesmek isteyen iktidar sahipleri için sadece ‘eve destek olan’, ucuz ve güvencesiz çalıştırılmaya uygun ikinci cinsiyettir. Bu yüzden en başta tekstil, kozmetik, hizmet gibi sektörlerden başlayan işten çıkarmalar diğer alanlarda da devam ederek kadınların eve kapanmalarına, sosyal hayattan soyutlanmalarına ve ev içi sömürünün artmasına sebep olacaktır” dedi.

‘KADINLAR KRİZİN FATURASINI ÖDEMEYECEK’

Krizin faturasının kadınlara ödetilmesine izin vermeyeceklerini ifade eden Çiçek, “Mutfakta, fabrikada, eğitim kurumlarında, sokakta her yerde yan yana ve omuz omuza olacağız. Ekonomik sıkıntılar içinde bunalıma sürüklenen kız kardeşlerimize sesleniyoruz. Hiçbirimiz bu sıkıntıları yalnız yaşamak zorunda değiliz. El ele verdikçe, omuz omuza dayanışma içinde olup birlikte mücadele ettikçe daha güçlü olacağız. Bütün kız kardeşlerimizi dayanışmaya ve mücadeleye çağırıyoruz” dedi.

İlgili haberler
‘Kriz ilk önce kadınları vuruyor’

Sazlıçayır Kültür ve Yardımlaşma Derneğinin etkinliğinde bir araya gelen kadınlarla krizi konuştuk.

Kadın emekçiler hep krizdeydi, şimdi sorunlar deri...

Ekonomik kriz, kadın emekçiler açısından daha yakıcı ve eşitsiz sonuçlara yol açıyor. Bu sonuçlar as...

Kocaeli’de kadınlar krizi tartışıyor

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği kadınlarla birlikte krizi ve krizin etkilerini tartışıy...