Kocaeli’de kadınlar #KızKardeşlikKöprüsü için buluştu
Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği’nden kadınlar 8 Mart’a giderken Kız Kardeşlik Köprüsüyle Hayatı Yeniden Kuruyoruz etkinliğinde buluştu

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği’nden kadınlar 8 Mart’a giderken Kız Kardeşlik Köprüsüyle Hayatı Yeniden Kuruyoruz etkinliğinde buluştu. Antep’ten kadınlarla canlı yayın bağlantısı gerçekleştirilen etkinlikte, deprem bölgesindeki kadınlar yaşadıklarını anlattı, dayanışma çağrısında bulundu.


Dernek başkanı Selda Arslan açılış konuşmasında “Öfkemizi ve üzüntümüzü sağaltacak yegane şeyin dayanışma olduğunu da biliyoruz. Bir kez daha gördük ki bizi bizden başka kurtaracak kimse yok. Ya yan yana durup hayatı yeniden kuracağız ya da bizi inandırmaya çalıştıkları kader planlarına razı geleceğiz. Sadece deprem değil, ekonomik darboğaz, yoksulluk, şiddet, ötekileştirme... Bu karanlığa mahkum değiliz. Nereden mi biliyoruz? 166 yıl öncesinde insanca çalışma koşulları için mücadele eden ve yanarak can veren 129 kadın işçiden biliyoruz. Nereden mi biliyoruz? Diktatörlüğe karşı mücadele eden Mirabel Kız Kardeşlerden biliyoruz. Nereden mi biliyoruz? İran’da Afganistan’da özgürlüğü için direnen kız kardeşlerimizden biliyoruz. Yaylasına köyüne sahip çıkan Rizeli Havva’nın ‘Kimdir devlet? Devlet bizim sayemizde devlettir’ isyanından biliyoruz. Bu topraklarda yaşam hakkına, geleceğine, özgürlüğüne sahip çıkan milyonlarca kadından biliyoruz” dedi.


Kadınların tüm kazanımlarını ancak mücadele ederek elde edebileceğini belirten Arslan “2022 Mayıs ayında okulların kapanmasına çok kısa bir zaman kala başlattığımız 1 öğün ücretsiz sağlıklı yemek kampanyası, tüm Türkiye genelinde bir talebe dönüştü. Belediyeler, milletvekilleri, medya bu talebi görmek zorunda kaldı. En önemlisi ise ülkeyi yönetenler adım atmak zorunda kaldı. Kampanyamızın tüm öğrencilerimizin 1 öğün ücretsiz yemek hakkına ulaşana kadar da devam ettireceğimizi buradan da duyurmuş olalım. Şimdi aynı kararlılık ve inatla Türkiye’nin dört bir yanından kadınlarla deprem bölgesindeki kız kardeşlerimiz için; Kız kardeşlik köprüsü ile hayatı yeniden kuruyoruz! Bu köprü, hala deprem bölgesinde olan ya da deprem bölgesinden ayrılıp başka kentlere göç eden tüm kadınların ve çocukların ihtiyaçlarının karşılanması, haklarının korunması ve onlar için hayatı yeniden kuralım diye var. Bu köprü bizi çaresizlik ve öfke içinde bırakanlara karşı yeniden ayağa kalkmak için var! Şimdi buradan bir kez daha tüm kadınlara sesleniyoruz, gelin bu dayanışmanın bir parçası olun” diyerek çağrıda bulundu.

Arslan tüm uzmanların uyarıda bulunduğu olası İstanbul depremi için “1999’da, 6 Şubat’ta yaşadığımız acıyı tekrar yaşamamak için oturduğumuz mahallede, sitede, çocuklarımızın okullarında depreme hazırlık platformları kuralım. Öncelikle 99 öncesi yapılanlar olmak üzere tüm binaların yapı denetiminin ücretsiz bir şekilde yapılması, riskli olduğu düşünülen binaların kamu eliyle ücretsiz yenilenmesi ve yenileme faaliyeti süresince kiraların kamu tarafından karşılanmasını, mahallelerimizde toplanma alanlarının deprem konteynırlarının yenilenmesi için gelin birlikte mücadele edelim” diye konuştu.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Yöre derneklerinden, kadın derneklerinden kadınlar...

Ekmek ve Gül olarak yaptığımız çağrıya pek çok yöre derneği, kadın derneği de ses veriyor.

Bakırköy'den kadınlar Kız Kardeşlik Köprüsünü büyü...

Bakırköylü kadınlar deprem bölgesindeki kız kardeşleri için hijyen setleri oluşturuyor

Depremzede kadınlar barınma sorununa dikkat çekiyo...

Buluttepe mahallesine devam ederken kadınlarla bir araya geliyoruz; burada da kadınlar geçim sorunu...