Yöre derneklerinden, kadın derneklerinden kadınlar: Kız kardeşlerimizle el ele vermek için bugün Kartal Meydanı’ndayız!
Ekmek ve Gül olarak yaptığımız çağrıya pek çok yöre derneği, kadın derneği de ses veriyor.

Ekmek ve Gül olarak “Kız kardeşliğimiz İstanbul’dan deprem bölgesine hayatı yeniden kurmaya köprü, hayatlarımızı eşit ve şiddetsiz olarak yeniden kazanmaya söz olsun!” diyerek yaptığımız çağrıya pek çok yöre derneği, kadın derneği de ses veriyor. Bugün 13.00’te Kartal Meydanı’nda olacak derneklerden kadınlar da 8 Mart yaklaşırken yan yana gelip kadınların sesini yükseltmek için tüm kadınları sokağa çağırıyor.

‘KADINLARIN EN ÇOK BİRBİRİNE İHTİYACI VAR’

Amasya Göynücek İkizyaka ve Çaykışla Köyleri Derneği Kadın Kolları Başkanı Gülşen Karamelek Uzun, depremlerin ardından yapmaları gerekenin, deprem bölgesinde yardıma ihtiyacı olan yurttaşlara destek olmak olduğunu ve dernek yönetimi olarak gerekli yardımları ellerinden geldiğince bölgeye ulaştırdıklarını söylüyor. Deprem bölgesinde kadınların ihtiyaçlarının ikinci plana atıldığını söyleyen Uzun, “Tam da bu yüzden hemen bir hijyen malzemeleri kiti, kadınların ihtiyacı olabilecek ne varsa alıp temin ettik ve gönderdik” diye ekliyor. Ekmek ve Gül’ün çağrıcısı olduğu “Kız Kardeşlik Köprüsü ile Hayatı Yeniden Kuruyoruz” kampanyasını önemsediklerini belirten Uzun, “Çünkü kadınların her zamandan daha fazla birbirine ihtiyacı var. Daha yapılacak çok şey var. Bunun farkında olarak biz de bu kampanyanın ve bu dayanışmanın bir parçası olacağız. Bu vesileyle 8 Mart yaklaşırken ele ele verip bu karanlığı aşmak için, kadınların sesini yükseltmek, gücünü göstermek için, sadece haberlerde okunan isimlerden ibaret olmadığımızı haykırmak için biz de 5 Mart saat 13.00’te Kartal Meydan’da olacağız. Hayatı hep birlikte yeniden kuracağız” diyor.  

‘KIZ KARDEŞLERİMİZLE YAN YANA DURACAĞIZ’

Tüm Tokatlılar Kültür ve Dayanışma Derneği (Tüm Tok-Der) Başkanı Hülya Gökçe ise “Kız Kardeşlik Köprüsü buluşması bizim için değerli. Özellikle günümüzde kadınların dört duvar arasına hapsedilmek istendiği, haklarının ve özgürlüklerinin elinden alınmak istendiği bir süreçte, yıllardır yaşanan savaşların, afetlerin de en çok mağdurları kadınlar ve çocuklar olurken kadınların feryatlarının görülmediği bir süreçte Ekmek ve Gül’ün yaptığı bu etkinlik önemli diye düşünüyorum. 8 Mart haftasına da denk geliyor” diye konuşuyor. Tüm Tok-Der olarak mücadeleci ve haksızlıklar karşısında duran bir dernek de olduklarını söyleyen Gökçe, “Kadınların, çocukların, geleceğimizin yararına olan işlerde yan yana durmak bizim hep arzuladığımız” diyor. “Biz Tüm Tok-Der olarak 5 Mart’ta Kartal Meydanı’nda olacağız. Kız kardeşlerimizle el ele tutuşacağız, birbirini hiç tanımayan bir sürü kız kardeşimizle orada buluşacağız, yan yana duracağız, omuz omuza vereceğiz” diyen Gökçe 5 Mart’ta yan yana olmaya çağırıyor.

‘KADIN MUHASEBECİLER OLARAK KARTAL’DAYIZ’

Kadın muhasebeciler olarak 5 Mart’ta Kartal Meydanı’nda olacaklarını söyleyen Kadın Muhasebeciler Derneği Başkanı Gülüzar Özev de “Bir ay önce korkunç depremler oldu. Depremin olduğu gün ve sonrasında deprem bölgesine ilk gidenler sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, derneklerdi. 11 ilde on binlerce kişinin depremde ölmelerinin sebebi çürük binalar” diyor. 8 Mart 1857’de, günlük çalışma süresinin kısaltılması, ücretlerin artırılması, işten çıkartmaların durdurulması, eşit işe eşit ücret ve örgütlenme hakkı talepleriyle 40 bin dokuma işçisi kadın emekçinin başlattığı direnişte çıkan yangında, 129 kadın işçinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan Özev, “1857 yılında ölen kadınların ölmelerinin de sebebi kâr hırsıydı. Her iki vahim olayda da ölüm nedeni kâr hırsı. Biz kadın muhasebeciler o meydana gitmeyelim de ne yapalım?” diye ekliyor. Dünya tarihinde kazanılmış tüm hakların meydanlarda alındığını belirten Özev, “Oturarak kimse hak elde edemez. Bu amaçla Ekmek ve Gül’ün 8 Mart etkinliğine katılalım, kardeşliğimizi büyütelim” diyor.

İlgili haberler
Bakırköy'den kadınlar Kız Kardeşlik Köprüsünü büyü...

Bakırköylü kadınlar deprem bölgesindeki kız kardeşleri için hijyen setleri oluşturuyor

Depremzede kadınlar barınma sorununa dikkat çekiyo...

Buluttepe mahallesine devam ederken kadınlarla bir araya geliyoruz; burada da kadınlar geçim sorunu...

Deprem bölgesinde önlem alınmazsa uyuz vakaları ar...

İskenderun’daki Mustafa Kemal Mahallesi pazar alanında yer alan çadırkentte sağlık emekçileri en öne...