Deprem bölgesinde önlem alınmazsa uyuz vakaları artacak
İskenderun’daki Mustafa Kemal Mahallesi pazar alanında yer alan çadırkentte sağlık emekçileri en önemli sorunun hala su olduğunu söyleyerek önlem alınmazsa uyuz vakalarının artacağına dikkat çekti.

Maraş merkezli depremlerin üstünden yaklaşık 1 ay geçti ama sorun hala su ve hijyen. İskenderun’da Mustafa Kemal Mahallesinde kurulan toplam 170 çadırda yaklaşık 1200 kişinin yaşadığı çadırkentte sağlık emekçileri hijyen ve su sorunundan kaynaklı uyuz vakasına dikkat çekti. Eğer önlemler alınmazsa hastalığın yaygınlaşacağı uyarısında bulundular.

‘UYUZ TESPİT EDİLDİ’

Depremin ilk gününden beri alanda olan ve bir haftadır sağlık alanında da çalışmalar yürüten bir sağlık emekçisi, “Uyuz tespit edildi ve tedavisi başladı. Çünkü ortak alanlar tehlike arz ediyor. Zaten toplu yaşanılan yerlerde en çok görülebilecek şeyler bunlardı” dedi.

Günde ortalama 50 kişinin sağlık problemine baktıklarını belirten sağlık emekçisi, “İlaçlarımız var. Kronik rahatsız olanları da raporlarıyla yönlendiriyoruz. Kronik hastalığı varsa raporu geçerli, geri dönen de yok. Pansuman, enjeksiyon yapıyoruz. Bakanlık da 1 haftaya modüler ASM gönderecek. Ancak hijyen kuralları olmadan önünü alamayız. Gönüllü hekimlerle bir eğitim de verilebilir depremzedelere” diye konuştu.

‘ACİL OLAN HALA SU’

Ekmek ve Gül adına konuşan Mevhibe Akdeniz ise, “Acil olan hala su ihtiyacı. Hijyen sıkıntısı zaten hala devam ediyor. Tuvaletler sıkıntılı. Buradaki depremzedeler, gönüllülerin gitmesine ilişkin kaygı da taşıyor. ‘Sonra biz ne yapacağız’ diye kaygılılar. 1 haftadır buradayım; kadınlar şunu söylüyor ‘çamaşırlarımızı yıkamadığımız için artık kaşıntı yaşıyoruz’ diyorlar. Mantar, uyuz tespit edildi. Uzun süredir banyo yapılmıyor ve 2-3 aile bir arada kalıyor. Suyun olmaması demek birçok şeye yol açması demektir” dedi.

‘ALANDA İLAÇLAMA VE DEZENFEKTE YAPILMALI’

Yaklaşık 1200 kişinin kaldığı alanda 6 tuvalet, 12 tane de banyo var. Yenilerinin de kurulmaya başlandığı çadırkentte hiçbir ilaçlamanın da yapılmadığına dikkat çeken Akdeniz, “Belediyeler dönemsel gelip dezenfekte etmeli, alanın ilaçlanması gerekiyor ama hiç olmamış. Ayrıca tanker suları gelip depolara konuluyor ama herhangi bir klorlama yok. Depoların dezenfekte edilmesi lazım. Fakat yaklaşık 1 aydır dezenfekte durumu söz konusu değil. Sıcakların artmasıyla daha da çoğalacak bu hastalıklar. İlk günlerde örneğin özellikle çocuklarda kusma ve ateş fazlaydı. Şimdi ise uyuz tespit edildi ve hijyen olmadığından yaygınlaşacağını düşünüyoruz. Bu insanların bir konteynera taşınması gerekiyor ve acil önlem alınmalı” diye ifade etti.

Ayrıca sağlıkçılar yangın tehlikesine de dikkat çekti. Trafoların üzerinde koruyucu bir kapak bulunmuyor. Dolayısıyla herhangi bir yağış halinde tehlikeye neden olacağı belirtiliyor. Çadırlara çekilen kabloların güçlendirilmiş kablo olmadığı için yangına sebebiyet verebileceğini söyleyen sağlıkçılar, bir hattan birçok çadıra kablo açıktan çekildiği için bunun özellikle çocuklar için tehlike yarattığını ve acil önlem alınması gerektiğini ifade ediyor.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Malatya'da Çocuklar için Gökyüzü Çadırı kuruldu

Ekmek ve Gül’ün Kız Kardeşlik Köprüsüyle Hayatı Yeniden Kuracağız Kampanyası karşılık buluyor.

Aydın Ekmek ve Gül’den kadınlar Kız Kardeşlik Köpr...

Aydın'da kadınlar mahallelerinde ev ev dolaşıp, deprem bölgesindeki kız kardeşleri için hijyen kitle...

İstanbullu kadınlara Kız Kardeşlik Köprüsü çağırıs...

'İşyerindeki kadın arkadaşlarımız, mesai arkadaşlarının koluna girsinler, üniversite ve lise öğrenci...