‘Karnımız, gecelere kadar fazla mesai yaparsak doyuyor’
Asgari ücrete gelen zammı konuştuğumuz işçi kadınlar, zammın fatura ve harcamalara gelen zamlarla hemen geri alındığını düşünüyor.

Hatice 33 yaşında evli, bir metal fabrikasında işçi. Asgari ücret zammını şöyle değerlendirdi: “Asgari ücrete gelen zam bizim hiçbir şeyimizi karşılamayacak. Zaten zamdan önce gıdaya elektriğe, suya, doğal gaza, hepsine zam geldi. Asgari ücret 2 bin 825 TL olsa da kaşıkla verdiler kepçeyle alıyorlar. Her sene zaten bunu yapıyorlar. Biz umutla zam bekliyoruz. Gelen zam daha ay dolmadan elimizden kayıp gidiyor. Yani aslında asgari ücret hiç değişmiyormuş gibi geliyor bana. Çünkü bize yapılan zam 1 ise gelen zamlar 2 oluyor. Böylece hep aynı kalıyor sadece rakamlar değişiyormuş gibi geliyor bana.”  

Kartepe’de bir metal fabrikasında temizlik işçisi olarak çalışan Sevgi, “Asgari ücrete gelen zammı duyunca mutlu oldum. O kadar bile yapmazlar diyordum. Sonra oturdum hesabımı yaptım. Gelen zamlara göre benim ayçiçek yağı almam için bile mesai yapmam gerekiyor. Çünkü her şey zamlı, ancak gecelere kadar mesai yaparsak karnımız doyar” dedi.

HİÇ YAKMADIĞI DOĞAL GAZ FATURASI 225 LİRA

Bir otelde kat görevlisi olarak çalışan Sennur ise asgari ücrete gelen zammın kimseyi memnun etmediğini şöyle dile getirdi: “Asgari ücret belli oldu. Önce herkes sevindi, sonra baktık gün geçtikçe her şeye zam geliyor, anladık ki yaptıkları zammı böyle böyle geri alacaklar. Hiç yakmadığım halde 225 lira doğal gaz faturası ödedim. Gelen zammın yarısı eridi. Kalan zam ile kendim için ne yapabilirim diye düşünüyorum, ancak yine kendime ayıracağım bir meblağ kalmıyor elimde.”

AY SONU GETİRİLEMİYOR

Bir metal fabrikasında çalışan Evin ise, asgari ücreti belirleyenlerin asgari ücretle yaşamaktan bir haber olduğunu dile getirdi. Evin, “Asgari ücret belirlendi, belirlenirken bile yoksulluk sınırını baz alarak yapmadılar. Biz açlıkla boğuşurken buna karar verenler sefa içinde yaşıyor. Böyle olunca asgari ücrete gelen zammın da bir önemi kalmıyor. Zaten gelen para ile ay sonunu getirmek imkansız” dedi.

‘HER ŞEYİ SİNEYE ÇEKTİKÇE BİR ŞEYİ DEĞİŞTİREMİYORUZ’

Nurgül ise asgari ücretin yetersiz olduğunu düşünmüyor. “Aslına bakarsan ben bu kadar zam yapacaklarını düşünmemiştim” diyen Nurgül, “Çünkü hep asgari ücret konusunda cimri davrandılar. Aslında yine cimri davrandılar da ben daha düşük verirler diye bekliyordum. Geçinme konusuna gelirsek asla geçinebilecek bir ücret değil. Çalışma Bakanının yoksulluk bitecek sözlerini anlıyorum çünkü kendileri bu maaşla geçinmiyorlar bilmezler anlamazlar. 5 litre yağın 70 lirayı geçtiğini görüyoruz. Bu koşullarda yoksulluk bitebilir mi, bitmez ama en azından gelen zamlara karşı bir tepki göstermemiz gerekir yoksa her şeyi sineye çektikçe bir şeyi değiştiremiyoruz” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Yeni asgari ücret kadınlar için ne kadar çare olac...

CHP’li vekiller Gülizar Biçer Karaca, Gamze Taşcıer ve Sevda Erdan Kılıç’a yeni asgari ücreti sorduk...

Asgari ücret yeni yılla birlikte ‘buharlaşacak’!

‘Eskiden verilen zamları düşününce bu zamma sevinenler var ama verilen zam giderden az olduğu için b...

Asgari ücret zammı derdimize derman değil

Asgari ücret zammı karşısında hayal kırıklığına uğradığını söyleyen kadın işçi: ‘İşveren, devlet des...