Kadınlar uyardı: Çocuk cinsel istismar affından vazgeçin!
TCK 103 Çocuk Cinsel İstismarına Karşı Kadın Platformunun çağrısıyla bugün pek çok ilde kadınlar ‘istismar affından vazgeçin, İstanbul Sözleşmesi’ni uygulayın’ dedi.

TCK 103 Çocuk Cinsel İstismarına Karşı Kadın Platformunun çağrısıyla bugün Türkiye’nin pek çok ilinde açıklama yapan kadınlar, “Kadın örgütleri olarak çocuk cinsel istismarı suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 103. maddesi ile ilgili af girişimlerini kaygı ile izliyoruz. 15 Temmuz’da Meclis kapanmadan önce affın çıkacağı açıklanmıştı. Bu nedenle, kadınlar olarak Meclis açık kaldığı sürece gece yarılarına dek süren yasamayı izleme nöbetimiz sürüyor, sürecek. Çünkü 2016 yılında bir gece yarısı birkaç milletvekiline verdirilen bir teklif ile bu af çıkarılmak istenmişti. Kadınlar olarak o günden beri bu konunun gece nöbetçileriyiz” diye konuştu.

‘KADINLARI AYRIŞTIRMAYA ÇALIŞAN YASALARA HAYIR’
2 Temmuz günü Numan Kurtulmuş’un Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkması yönünde hazırlıklarına dair açıklamasının hatırlatan kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi’ne karşı çıkmak şiddet uygulayan erkeklere teşvik, tüm kadınlara tehdittir. Bu gibi açıklamaların, şiddet uygulayan erkekleri teşvik etmek; şiddete maruz kalan birçok kadının devlet mekanizmalarına başvurma cesaretlerini kırmak; yargı ve kolluğun görevlerini yerine getirmesine engel olmak gibi olumsuz sonuçları olacak. Kadınları ayrıştırmaya çalışan yasalara hayır” dedi ve taleplerini şöyle sıraladı:
■ Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddet ile ayrımcılığı körükleyen bu söylemlerinize son verin
■ İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın etkin bir biçimde uygulanmasını ve işlevli bir Alo Şiddet Hattı, ülke çapında yeterli sayıda kadın danışma merkezi, sığınaklar, cinsel şiddet kriz merkezleri ile şiddetle mücadelenin ulusal mekanizmasının yeterli sayı ve nitelikli destek kapasitesine ulaştırılmasını sağlayın.

AF GİRİŞİMİ TAMAMEN GÜNDEMDEN KALKMALI
Çocuk istismarcılarına af girişimlerinin gündemde tutulması istismarcılara teşvik, tüm çocuklara tehdit olduğuna dikkat çeken kadınlar, “Ceza Kanunu’ndaki 15 yaş altı çocuklarla hiçbir koşulda cinsel ilişkiye girilemeyeceği ve Medeni Kanun’daki 17 yaşın altında evlilik yapılamayacağı konusundaki yasal düzenlemeler kağıt üzerinde kalıyor, uygulanmıyor, uygulanamıyor. Çocuk cinsel istismarcıları işledikleri suçtan mahkum olsalar bile, kız çocuğunu ya da ailesini ikna edip resmi nikah yaptırdıkları takdirde cezadan kurtulabileceklerini düşünebiliyorlar. Yargı da af propagandalarından etkilenerek giderek daha çok beraat kararı veriyor. Af söylentisi çeşitli kişi ve kurumların, kız çocuklarının evlendirilme yaşının 12 hatta 9 olabileceği yönündeki propagandalarının sürüp gitmesine neden oluyor. Bu af girişimi ertelenmekle kalmamalı; bir daha asla gündeme gelmemek üzere ülkenin gündeminden tamamen çıkartılmalı! Devletin asli ve öncelikli görevi, çocukların cinsel istismara maruz kaldığı şartları ortadan kaldırmak, koruyucu ve önleyici hizmetleri kurumsallaştırmaktır” dedi. Kadınlar çocuk istismarına karşı da şu talepleri dile getirdi:
■ Çocuk yaşta zorla evlendirmeleri ve çocuk istismarını önlemesi gereken ama aksine teşvik eden, kolaylaştıran ya da göz yuman tüm sorumlular cezalandırılmalı, kamu görevlileri ise görevlerinden alınmalıdır. Evlenme ehliyeti olmayan çocuklara dini nikâh kıyan din görevlileri, çocuklarını çocuk yaşta evlendiren aileler ve ihbar yükümlülüğünü yerine getirmeyerek buna göz yuman kişiler ve resmi otoriteler özellikle cezalandırılmalıdır.
■ 5 yıllık bir Çocuk Yaşta Zorla Evlendirmeler ile Mücadele Strateji Belgesi ve Eylem Planı çıkartılmalı; daha önce çıkartılan planlar uygulanmalı, yeterli bütçe ve insan kaynağı tahsis etmesi sağlanmalıdır.
■ Yapılması gerekenler bu kadar açık ve net olduğu halde ne yazık ki tam tersi söylem ve politikalarla karşı karşıya kalıyoruz. Bu nedenle bir kez daha tekrar etmek istiyoruz:
■ Çocuk cinsel istismarcılarına yönelik af girişimlerinden tamamen vazgeçin ve bunu kamuoyuna derhal ilan edin! İstanbul Sözleşmesi’ni ve 6284 sayılı Şiddet Yasası’nı karalamaktan vazgeçin! Kadınlara ve kız çocuklarına karşı şiddeti durdurun! Kadınların kazanılmış haklarını tehdit etmekten vazgeçin!

İSTANBUL



Kadıköy Eminönü İskelesi önünde bir araya gelen kadınlar çocuk istismarı affına karşı mücadele edeceklerini vurguladı, bir kez daha, "İstismarın affı, bahanesi olmaz" dedi.
"6284'ü- İstanbul Sözleşmesini uygula" ve "İstanbul Sözleşmesi'ni uygulayın, çocuk istismarı affından vazgeçin" yazılı pankartların açıldığı eylemde, Covid-19 salgını nedeniyle mor kurdelelerle sosyal mesafe kuralları uygulandı. "İstismarın affı bahanesi olmaz", "Çocuk istismarını aklama yargıla", "Pandemiyi bahane etme istismarı önle", "Her şartta ve her koşulda İstanbul Sözleşmesini uygula" dövizleri taşıyan kadınlar adına basın metnini Gamze Abay ve Cemile Baklacı okudu.
İktidara seslenen Abay ve Baklacı, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddet ile ayrımcılığı körükleyen söylemlerin derhal sonlanmasını; İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın etkin bir biçimde uygulanmasını ve işlevli bir Alo Şiddet Hattının, ülke çapında yeterli sayıda kadın danışma merkezi, sığınaklar, cinsel şiddet kriz merkezleri ile şiddetle mücadelenin ulusal mekanizmasının yeterli sayı ve nitelikli destek kapasitesine ulaştırılmasının sağlanmasını istedi.
Af girişiminin engellemekle kalmayarak bir daha gündeme gelmemesi gerektiğini vurgulayan Abay ve Baklacı, devletin asli görevinin çocukların cinsel istismara maruz kaldığı şartları ortadan kaldırmak, koruyucu ve önleyici hizmeti kurumsallaştırmak olduğunu söyledi.

ANKARA

İZMİR

SİNOP



BALIKESİR
ALTINOLUK

AYDIN
KUŞADASI



TRABZON



ESKİŞEHİR


KOCAELİ

TCK 103 Çocuk Cinsel İstismarına Karşı Kadın Platformunun çağrısıyla İzmit'te yan yana gelen kadınlar, "Çocuk istismarcılarını değil çocukları koruyun" dedi.
İzmit Belediye İşhanı önünde bir araya gelen Kocaeli Kadın Platformu üyesi kadınlar, TCK'nın 103. maddesi ile ilgili af girişimlerini kaygı ile izledikleri belirtti. Burada platform adına basın açıklamasını okuyan Cemile Gültepe, çocuk istismarcılarına af girişimlerinin gündemde tutulmasının istismarcılara teşvik, çocuklara tehdit olduğunu belirtti. Af girişiminin ertelenmekle kalmaması gerektiğini belirten Gültepe, asla gündeme gelmemek üzere ülkenin gündeminden tamamen çıkarılmasını talep ettiklerini belirtti.

DİYARBAKIR



BURSA

MUĞLA
BODRUM


DATÇA


FETHİYE


ANTALYA

Antalya'da BES ve SES il binası önünde bir araya gelen kadınlar hep bir ağızdan 'İstismar suçtur tasarıyı durdur', 'Yasayı uygula istismarı önle', 'İstismarın affına izin vermiyoruz' sloganları attı. Basın metnini okuyan Gülçin Akça "Çocuk cinsel istismarcılarına yönelik af girişimlerinden tamamen vazgeçin ve bunu kamuoyuna derhal ilan edin. İstanbul Sözleşmesi’ni ve 6284 sayılı Şiddet Yasası’nı karalamaktan vazgeçin. Kadınlara ve kız çocuklarına karşı şiddeti durdurun. Kadınların kazanılmış haklarını tehdit etmekten vazgeçin" dedi.

ADANA


Adana Kadın Platformu çocuğun cinsel istismarı suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 103’üncü maddesi ile ilgili af girişimlerine tepki gösterdi. Eğitim Sen Adana Şubesi önünde bir araya gelen çok sayıda kadın çocuklara yönelik cinsel istismar uygulayanlara yönelik af girişimlerinden tamamen vazgeçilmesini istedi. Açıklamada kadınlar da söz alarak af girişimlerine tepki gösterdi. Valilik'in pandemi gerekçesi ile eylem yasağı nedeniyle caddeye uzak dar bir alanda açıklama yapmak zorunda kalan kadınlar yasakçı uygulamaları da protesto etti.
Platform adına basın açıklamasını okuyan Pelin Çiçek, “İstanbul Sözleşmesi’ni ve 6284 sayılı Şiddet Yasası’nı karalamaktan vazgeçin! Kadınlara ve kız çocuklarına karşı şiddeti durdurun. Kadınların kazanılmış haklarını tehdit etmekten vazgeçin” dedi.
Numan Kurtulmuş’un Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkması yönünde hazırlıklarına dair açıklamasına tepki gösteren Çiçek, “Numan Kurtulmuş’un İstanbul Sözleşmesi’ne karşı çıkan bu açıklamasının şiddet uygulayan erkeklere teşvik, tüm kadınlara tehdit anlamına geleceğini söyledi

İSKENDERUN

ADIYAMAN


MARDİN



ERZİNCAN



VAN



SAMSUN


ANTAKYA


ANTEP


Gaziantep Demoratik Kadın Platformu, Eğitim Sen binasında yaptığı açıklamayla ''İstanbul Sözleşmesi’ni ve 6284 sayılı Şiddet Yasası’nı karalamaktan vazgeçin. İstanbul Sözleşmesi’ne karşı çıkmak, şiddet uygulayan erkeklere teşvik, tüm kadınlara tehdittir'' dedi.

BATMAN

HAKKARİ

URFA

EDİRNE

ÇANAKKALE

KÜÇÜKKUYU


İlgili haberler
TCK 103 KADIN PLATFORMU: İstismarın affı olmaz, ka...

160’ı aşkın kadın ve LGBTİ+ örgütünün imzacısı olduğu ve TCK 103 Kadın Platformu olarak kamuoyuna su...

TCK 103 Kadın Platformu: Çocukların hayatını karar...

Tüm itirazlara rağmen Meclis gündemine gelmesi beklenen ‘çocuk istismarı faillerine evlilikle af düz...

‘Çocuk istismarına af tamamen gündemden kalkmalı’

TCK 103 Çocuk Cinsel İstismarına Karşı Kadın Platformu, çocuk istismarı faillerine evlilikle af yasa...