Kadınlar nafaka tartışmalarını değerlendirdi: Kadını erkeğe bağımlı kılmak istiyorlar
Nafaka ile ilgili gündeme gelen düzenlemeyi değerlendiren kadınlar, nafakayı ‘şiddet ve baskı aracı’ olarak tanımladı. Kadınlar ‘Nafaka kısıtlaması getirilse dahi kadınlar boşanır’ dedi.

Cumhurbaşkanının açıkladığı “100 Günlük Eylem Planı”nda yer alan nafaka düzenlemesi ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Getirilmek istenen düzenleme 2016 yılında “Boşanmaların Önlenmesi Komisyonu”nun kurulmasıyla birlikte gündeme geldi. Düzenlemede tam olarak hangi maddeler olacağı ise muğlaklığını koruyor. Kadınları eve ve erkek şiddetine mahkum etmek isteyen iktidar, boşanmaların önünü almak için çeşitli önlemler almaya çalışıyor. Kadın örgütleri başta olmak üzere birçok kesim nafakanın kaldırılmasını, ekonomik özgürlüğü olmayan kadınların evliliğe daha bağımlı hale gelmesi ve daha da yoksullaşması olarak değerlendiriyor.

Nafaka yasasını bir de sokaktaki kadınlar değerlendirdi:

‘DEVLET ERKEĞİ, ERKEK DE KADINI MAĞDUR EDİYOR’

Nafakanın verilmesi gerektiğinin atını çizen Sonay Korkmaz, “Kadın 5 sene 10 sene evli kaldı sonra ayrıldı. 5 yıl kadar verilen nafaka, kadın kendi ayakları üzerinde durmadan kesilebiliyor. Bu sebepten dolayı kadın kendi ayakları üzerinde duruncaya kadar bu nafaka ödenmelidir. Sistemin kadın ve erkek noktasında ciddi sorunları var. İki taraflı düşünmek gerekiyor. Diyelim ki erkek asgari ücretle çalışıyor ayrıldı. Çocuk bakıyor, kira ödüyor nasıl ödesin nafaka. Erkek de zor durumda kadın da zor durumda. O zaman kadına istihdam alanları açılması gerekiyor” dedi.

‘NAFAKA TARTIŞMASI KADINA YÖNELİK BİR ŞİDDET TÜRÜ’
Nafakanın kısılmaması ya da kesilmemesi gerektiğini vurgulayan Deniz Demirtaş, bütün kadınların ekonomik özgürlüğünün olmadığının söyledi. Ekonomik özgürlüğü olmayan kadınlara değinen Demirtaş, “Okula hiç gitmemiş, işi olmayan çok sayıda kadın bulunuyor. Bu nedenle 150 lira bile ilaç gibi geliyor ve kadını bir nebzede olsa rahatlatacak olan nafaka tartışmalarına son verilmelidir. Herkesin bakış açısı ayrı olabilir. Ama bence bu kadına yönelik bir şiddet türü. Büyük bir baskı hattı. Boşanmaktan vazgeçirebilecek bir baskı aracıdır. Psikolojik baskıdır. Ama birinin aklında boşanmak varsa asla vazgeçmez. Vazgeçmemesi de gerekiyor. Nafaka kısıtlanması getirilse veya kaldırılsa dahi kadınlar gördüğü şiddet karşısında her biçimde boşanır. Eğer isterse mutlaka boşanacaktır” diye konuştu.
‘NEDEN ŞİMDİ KALDIRILMAK İSTENİYOR?’

Kadının çalışmaması ve ihtiyacı olması halinde “nafaka verilmelidir” diyen Ayla Koştur da, “Bence kaldırılmamalı. Erkeğin geliri de iyiyse verilmelidir. Neden kaldırılmak isteniyor bilmiyorum. Neden bunca yıldır böyle devam ediyor niye şimdi kaldırılmak isteniyor? Sebep nedir? Boşanmayı zorlaştırmak için yapılıyor. Ama eğer kadın kesin kararlıysa hakikaten zorlamanın bir manası yok. Evde huzursuzluk, kötü bir ortam varsa niye kadın adamın kahrını çeksin ki?” diye sordu.

‘ERKEĞE BAĞIMLI OLMAYA YÖNLENDİRİLİYOR’
Kadının yeniden evleninceye kadar nafaka almasından yana olduğunu belirten Ayşe Güner ise, şunlara dikkat çekti: “Ben boşanan kadınların başka bir evlilik yapıncaya kadar nafaka alma hakkı olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de kadının söz hakkı maalesef erkekler kadar yok. Her ne kadar eğitimli de olsa kadınların erkeklerden ayrılması o kadar kolay değil. Çok zorluklar yaşanabiliyor. Yaşanan bu zorluklar bir toplum baskısı oluşturuyor. Kadınlar toplum baskısından korkuyor, çekiniyor. O erkeğe bağımlı olmaya adeta yönlendiriliyor. Kadının özgür olması gerekiyor. Yaşanan şiddeti kimsenin kabul etmemesi gerekiyor. Eşitlik olmalı. Kadın ve erkeğe eşit şekilde insan olarak görmek gerekiyor.”


Kaynak: Jinnews

İlgili haberler
Nafaka nedir, ne değildir?

Nafaka gerçekten de adaletsiz bir uygulama mıdır? Kadınların elinden alınmak istenen nedir tam olara...

Nafaka ile ilgili bilmeniz gereken 5 gerçek!

‘Kadınlar nafaka ile yan gelip yatıyor’, ‘nafakayı ödeyemeyen koca böbreğini sattı’, ‘kadınlar nafak...

Kadın örgütleri: Kadınların nafaka hakkına dokunma...

Kadın örgütleri, yoksulluk nafakası hakkındaki haberlere ilişkin açıklama yaptı. Nafaka hakkının med...

Nafaka hakkı hükümetin hedefinde

Aile Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘nafaka çalıştayını’ Canan Güllü değerlend...

Nafakaya göz diken devlet!

‘Nafakayı kaldırmak isteyenler! Kadınların eşit olmayan konumu sebebiyle, ailenin içine hapsedilmesi...

Mesele 3-5 kuruş nafaka meselesi değil

Hangi kadın üç kuruş nafaka için mahkemelerde sürünmek, kendi ayakları üzerinde yaşamak dururken baş...