Kadınlar bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek için sokakta!
Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneğinin MEB'e karşı açtığı okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek davasının ilk duruşması görüldü. Duruşma günü, kadınlar farklı illerde yan yana geldi
ANKARA

Ankara'da kadınlar, Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği ve Ekmek ve Gül'ün çağrısıyla okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek davasını takip etmek üzere Ankara 3. İdare Mahkemesi önünde basın açıklaması için bir araya geldi. Açıklamayı okuyan Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği Başkanı Elif Sancı, "Devlet kurumları eğitimin her kademesinde ücretsiz ve sağlıklı yemek verene kadar mücadelemiz devam edecek” dedi. Basın açıklamasında konuşan Emek Partisi Gaziantep Milletvekili ve yayın kurulu üyemiz Sevda Karaca, "Biz çocuklara hakkını vermek yerine, devletin bütçesinin nerelere peşkeş çekildiğini bilenleriz. İki yılık bu mücadeleden ne karar çıkarsa çıksın, ülkenin dört bir yanında mücadele yürütenler ne bu davadan ne de bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Bunun için ant içtik, yan yana geldik. Bu kampanyaya destek veren kapı kapı dolaşıp insanları yan yana getiren yüzbinlerce imzanın bakanlığın önüne getiren herkes bu davanın sahibidir, herkese teşekkür ediyoruz." dedi.

ADANA

Adana’nın Yüreğir ilçesinde bulunan Karşıyaka İlköğretim Okulu önünden seslenen Adana Kadın Platformu yaptığı basın açıklamasında “Bizler, bu süreçten sonra da çocukların bu hakkına yönelik talebimizi örgütlemekten vazgeçmiyoruz. Uygulamanın eğitimin tüm kademelerinde uygulanmasını istiyoruz” dedi. Basın açıklamasına çevredeki veliler de katılım göstererek bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek talebini desteklediklerini söylediler.

KOCAELİ

Kocaeli’de İzmit, Belediye İş Hanı önünde Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinin çağrısı ile basın açıklaması için toplanan kadınlar, “Kocaeli Ekmek ve Gül Dayanışma Derneği olarak tüm halkımızı, sendikaları, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarını bizlerle birlikte davanın takipçisi olmaya davet ediyoruz” dedi. MEB'in hukuk müşavirinin Bakanlığı savunurken ifade ettiği "Üst gelirli aileler, okullarda yemek verilmesini istemiyor" sözlerine karşı kadınlar, asıl karşı çıkılması gereken şeylerin, MESEM'lerde çocuk işçiliğinin meşrulaştırılması ve ÇEDES gibi gerici uygulamalar olduğuna dikkat çekti.


BALIKESİR

Balıkesir’de Altınkum Naim Süleymanoğlu İlkokulu önünde ve Altınoluk Necmi Şahin İlkokulu önünde toplanan kadınlar, “okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek her çocuğun hakkıdır” diyerek bu talep gerçekleşene kadar mücadeleye devam edeceğini ilan etti.


İSTANBUL

Maltepe Babil Kültür Merkezinde kadınlar, "bir öğün ücretsiz sağlıklı beslenmek her çocuğun hakkıdır" talebi ile buluştu. Yerel seçimler öncesi belediye ve muhtarlıkların elini taşın altına koyması gerektiğini düşünen kadınlar, yerel yönetimlerin bu talebe programlarında yer vermeleri gerektiğini söylediler. Gülensu Mahallesi muhtar adayı Gülten Dokuyan ve Yalı Mahallesi muhtar adayı Şebnem Öztürk de kadınların buluşmasına katıldı.

Esenyurt, Seyitören Köyü Derneği Kadın Komisyonu Başkanı ve Atatürk Mahallesi Muhtar adayı Duygu Cankan Bir Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek Kampanyasına verdikleri desteği duyurdu. Mahallede 600'den fazla imza topladıklarını söyleyen Cankan, davanın takipsiçi olacakalrını duyurdu. 

DERSİM

Duruşma öncesi Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği dernek binasında açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Dernek Yöneticisi Serpil Argın, “Türkiye’de 0-17 yaş arası 9.4 milyon çocuk, yani her iki çocuktan biri yetersiz besleniyor. Bu gerçeklik ortadayken yarınlarımız olan çocuklarımızın sağlıklı beslenmesinin dava konusu edilmesini kabul etmiyoruz” dedi.

AYDIN

Aydın Sevgi Yolunda kadınlar bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek için sokakağa çıktı. Duruşma sonrası Aydın Ekmek ve Gül adına açıklama okuyan Necla Alikoç, "Mesele kaynak yokluğu değil, kaynakların nereye harcandığı. Çocuklara bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek verilmesi sadece bir beslenme meselesi değildir. Devlet eğitimin her kademesinde çocuklara bir öğün ücretsiz yemek vermek ile yükümlüdür" dedi.

Didim'de kadınlar Bir Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek Kampanyası için sokaktaydı. 


İZMİR

İzmir Ekmek ve Gül, BORKAD, BEKEV, ÖV-DER, İzmir'de Bornova çarşısı girişinde basın açıklaması yaparak okullarda 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek kampanyasına sahip çıktıklarını dile getirdi: ocuklarımızın hakkı olanı istiyoruz!

DENİZLİ

Denizli Ekmek ve Gül Grubu, KESK Denizli Şubeler Platformu, Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Denizli Şubesi  ortak çağrısı ile Candoğan Parkında bir öğün ücretsiz yemek için basın açıklaması yapıldı.


Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Ankara'da kadınlar okullarda bir öğün ücretsiz, sa...

MEB'e karşı, okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek hakkı için açılan davanın ilk duruşması bug...

Bir öğün ücretsiz yemek davası 21 Şubat'ta | Bu da...

Çocukların bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek hakkı için mücadele sürüyor. Çocukların beslenme hakk...

21 Şubat'ta çocukların ücretsiz ve sağlıklı beslen...

Ekmek ve Gül olarak çağrısını yaptığımız bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek kampanyası için Tuzluça...