Adana'da okul önünde velilerden 'Bir Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek' talebine destek
Adana Kadın Platformu, Ankara'da görülecek bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek davası için basın açıklaması düzenledi.

Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) okullarda öğrencilere bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek verilmesi için Ankara 3. İdare Mahkemesi’nde açılan davanın bugün görülen ilk duruşması nedeni ile Adana Kadın Platformu basın açıklaması düzenleyerek kadınları okul önünden taleplerine sahip çıkmaya çağırdı.


Kadınlar, Adana'da Yüreğir İlçesi Karşıyaka İlköğretim Okulu önünde yaptığı basın açıklaması ile okullarda her çocuğa “bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek” verilmesi için 2022 yılından beri verilen mücadeleyi sürdüreceklerini ifade ettiler. Basın açıklamasına velilerden katılanlar da oldu. Açıklamanın nedenini öğrenen veliler, çocuklarını zorlukla okula gönderdiklerini belirterek talebi desteklediklerini söylediler. Basın açıklamasını Sevil Aracı, velilere seslenerek bir öğün ücretsiz yemek talepleri için mücadele etmeye çağrıda bulundu.

'TALEBİMİZİ ÖRGÜTLEMEKTEN VAZGEÇMİYORUZ'

Bu mücadelenin bir parçası olan kadınlar, veli dernekleri, meslek odaları olarak bugün Ankara 3. İdare Mahkemesinde gerçekleşen davanın takipçisi olduklarını ifade eden Sevil Aracı, Adana’da da kimi belediyelerin kısmi de olsa yemek dağıtımı uygulaması başlattığını hatırlattı. Aracı," "Bizler, bu süreçten sonra da çocukların bu hakkına yönelik talebimizi örgütlemekten vazgeçmiyoruz. Uygulamanın eğitimin tüm kademelerinde uygulanmasını istiyoruz" dedi.

'BÜTÇEDEN ÇOCUKLARIN HAKKINI İSTEMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Bu koşullarda, bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek talebinin sadece bir beslenme meselesinden öte bir anlam taşıdığını dile getiren Aracı, “Devlet kurumları da herhangi bir ayrım gözetmeksizin eğitimin her kademesinde ücretsiz, sağlıklı yemek vermekle yükümlüdür. Çok büyük kaynaklara gerek olmadan ücretsiz yemek sağlanabilir ancak burada mesele kaynak yokluğu değil, kaynakların nereye ayrılacağına karar verilirken yapılan tercihler. Böyle bir kaynak yok diyenlere inanmıyoruz! Bugün çocukların beslenmesine ayırılması gereken bütçe, ÇEDES gibi uygulamalarla, Diyanet Başkanlığı bütçesine, teşvik adı altında özel okullara harcanıyor, geçmediğimiz otoyolları köprüleri yapan inşaat şirketlerine geçiş harcı şeklinde ödeniyor. Patronların milyarlarca dolarlık vergi borçları siliniyor. Sadece Diyanet İşleri Başkanlığının tanıtım giderleri için ayrılan bütçenin pek çok okulda çocuklara yemek sağlayabilecek bütçeye karşılık geldiğini biliyoruz. 2024 Bütçe görüşmelerinde de tıpkı geçtiğimiz yıllardaki görüşmelerde olduğu gibi çocukların en temel hakkı olan ücretsiz ve sağlıklı bir öğün beslenme hakkına yine yer verilmedi. Biz bütçeden kendi hakkımızı, çocuklarımızın hakkı olanı istiyoruz” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Kadınlar bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek için so...

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneğinin MEB'e karşı açtığı okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı y...

Çocuklar için bir öğün yemek davasına MEB'in savun...

'Bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek' davasında MEB'in hukuk müşaviri, 'Bir öğün ücretsiz yemeğin ve...

Ankara'da kadınlar okullarda bir öğün ücretsiz, sa...

MEB'e karşı, okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek hakkı için açılan davanın ilk duruşması bug...