Kadına yönelik şiddet Odunpazarı’nda tartışıldı
Odunpazarı Belediyesi, kadına yönelik şiddeti tüm boyutlarıyla tartışmak için “Birleşeceğiz Şiddete Son Vereceğiz” başlığıyla panel düzenledi.

Eskişehir Odunpazarı Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında “Birleşeceğiz Şiddete Son Vereceğiz” başlıklı bir panel düzenledi. Etkinliğe Bilecik’te kadın cinayetine kurban giden Emine Baş’ın babası Sabri Us da katıldı.


ŞİDDET, EN BÜYÜK YAŞAM HAKKI İHLALİDİR
Kadına yönelik şiddetin tüm boyutlarının tartışıldığı panelde konuşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu temsilcisi Gülsüm Kav şiddetin en büyük yaşam hakkı ihlali olduğuna dikkat çekerek Türkiye’de kadınların hayatta kalma mücadelesi verdiğini söyledi.

Avukat Hülya Gülbahar şiddetin yalnızca fiziksel şiddet olarak algılanmaması gerektiğine dikkat çekerek Türkiye’de en yaygın ama fark edilmeyen şiddet türünün psikolojik şiddet olduğunu vurguladı. Gülbahar şöyle konuştu: “Her şiddetin belgesi olmaz. İlla kemik kırılacak, göz çıkacak ki kadın şikayet edebilsin, şiddet olarak değerlendirilebilsin. Ama 2018 Türkiye’sinde hâlâ belgeli, raporlu bir şiddet bile şiddet sayılmıyor. Oysa kadına karşı şiddet bazen bir bakış ile başlar. Psikolojik şiddet kadınların hayatı hakkında kimin karar vereceğini söyleyen şiddettir. Toplumsal olarak da, devlet kurumları aracılığıyla da işlenebilir.”

2 dönemdir Seyhan’ın Pınar Mahallesi muhtarlığını yapan Saniye Çelik, yaşadığı zoraki ve şiddet dolu evliliği anlattı. Çelik çocukların cinsiyet ayrımcı kurallara göre yetiştirilmemesinin şiddetin önüne geçmek konusunda önemli olduğunu vurguladı.

Sosyolog Hatice Yeşildal ise şiddetin kaynağında güç ve kontrol isteği yattığını ifade ederek erkeklerin kadın bedenini ve emeğini denetimi altında tutmak için şiddete başvurduğunu vurguladı. Necmettin Erbakan Üniversitesi Uzay ve Havacılık Bilimleri Fakültesi Dekanının sosyal medyada yaptığı ‘yerel seçimde hiçbir kadın adaya oy vermeyeceğim’ paylaşımını hatırlatan Yeşildal, siyasette kadın temsiliyetinin önemine dikkat çekti.

Yeşildal ise 25 Kasım’da 18.00’de ESPARK önünden başlayacak eyleme de çağrı yaptı.

İlgili haberler
Eskişehirli kadınlar: Her yerde var olacağız

Meclis Başkanı’nın Çanakkale Anması ile ilgili sahnelenen tiyatro gösterisinde kadın oyuncuların sah...

Odunpazarı’nda çocuk istismarına karşı mücadele se...

Çocuk istismarının önlemesi için ailelerin yapabilecekleri ve hükümetin yasa tasarısı Eskişehir’de t...

Eskişehir’de şiddet paneli

Eskişehir Odunpazarı’nda 25 Kasım etkinlikleri kapsamında şiddet konuşuluyor.