Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), 24 Temmuz Gazetecilik ve Basın Bayramı’na ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada basın ve gazetecilerin üzerindeki baskıya dikkat çekildi. 10 bin gazetecinin işsiz olduğu belirtilen açıklamada, onlarca gazetecinin güvencesiz ve sendikasız çalıştığı belirtildi. Açıklamada, “Bu karanlık basın tablosu içinde, günümüz Türkiye’si 1908’lerinde gerisindedir” denildi.
Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu’nun paylaştığı açıklamada şunlar kaydedildi:
“24 Temmuz bizler için bayram değil, her gün gibi mücadele günüdür. Osmanlı döneminde, gazeteler sansür memurlarının kontrolünden geçtikten sonra yayımlanıyordu. 24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyet'in ilanının ardından bu uygulamaya son verildi. Türkiye basın tarihinde bu olay ‘sansürün kaldırılması’ olarak adlandırıldı ve Basın Bayramı olarak ilan edildi. Fakat Türkiye’de basının geldiği nokta sansürün en üst uygulamasıdır.
Toplumların demokratik yaşam temelinde sürekli geliştiği bir dönemde; basına ve gazeteciliğe yönelik sansür, baskı, tutuklama gibi politikalar, bir ülkenin ne kadar demokratik bir yönetime sahip olduğuna dair önemli veriler sunmaktadır.
Gözaltı, tutuklama tehdidiyle karşı karşıya olan gazeteciler haklarında yıllara varan cezaların istendiği davalar açılmaktadır. 10 bin gazetecinin işsiz olduğu Türkiye’de onlarca gazetecide güvencesiz, sendikasız çalıştırılmaktadır. Bu karanlık basın tablosu içinde, günümüz Türkiye’si 1908’lerinde gerisindedir.
Bizler kadın gazeteciler olarak, 24 Temmuz’u her günümüz gibi eril zihniyetle mücadele vererek geçireceğiz. Ayrıca, kadının dili, direnişi ve rengiyle yaratacağımız o güzel günlere yakın olduğumuza olan inancımızla tüm kadın gazetecileri mücadelemizi büyütmeye çağırıyoruz.”
Kaynak: Jin News
İlgili haberler
Kadınlardan bir dayanışma ağı daha: Mezopotamya Ka...
Kadın gazetecilerin yaşadığı sorunlara çözüm üretmek için Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu ku...
Gazeteci Zeyrek: Dünyanın utanç yüzünü yaşayarak g...
Ölüm yolunu yaşayan Gazeteci Zeyrek: “Mültecilerin dünyanın utanç yüzü olduğunu yaşayarak gördüm.’
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.