İzmir’de kadınlar: Bütçeden hakkımızı istiyoruz
İzmir’de, Ekmek ve Gül, ÖV-DER İzmir Şubesi, BORKAD ve BEKEV Meclisteki bütçe görüşmeleri öncesi, “Okullarda bir öğün sağlıklı ve ücretsiz yemek” talepleriyle açıklama düzenledi.

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelenler, “Savaşa değil çocuklara bütçe”, “Sadaka değil hakkımızı isteriz”, “İnsanca bir yaşam istiyoruz”, “Diyanete değil çocuklara bütçe”, “AKP elini çocuklardan çek” sloganları atılırken, “Bütçeden hakkımız olanı istiyoruz. Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek, hemen şimdi” pankartı açtı. Açıklamaya Emek Partisi, Eğitim Sen İzmir 4 No’lu Şube, BES, Genel-İş, Sağlık-İş temsilcileri, 81 gündür direnen Marlboro işçileri de katıldı.

‘HERKESİ BU KAMPAYAYI BÜYÜTMEYE ÇAĞIRIYORUZ’

Açıklamada ilk olarak söz alan BORKAD Başkanı Zeynep Reyşen, imza kampanyası kapsamında yaptıkları çalışmalarda velilerin zor şartlarda çocuklarına ne yemek vereceğinin kaygısı taşıdıklarını gördüklerini anlattı. Reyşen, “Neden bu yükleri kadınlara yüklüyoruz? Ekonomik krizin de en ağır yükünü kadınlar yaşıyor. Bütçeden çocuklarımız için pay ayrılabilir. Sağlıklı beslenmeyen çocukların sağlıklı büyüyemez. Buna dur demek için herkesi bu kampanyayı büyütmeye çağırıyoruz” dedi.

MÜCADELE ÇAĞRISI

ÖV-DER İzmir Şube Başkanı Behram Kaya ise, “Biz okulları dolaştığımızda yeniden gördük ki ülkenin her yerindeki sıkıntı, acı aynı. İzmir’deki öğrenci aç gidiyorsa okula, Edirne’deki de Trabzon’daki Diyarbakır’daki de aç gidiyor. Bunun farkına varılmalı ve sesimizi yükseltmeliyiz. Bütçeden emekçilere ayrılan payı hepimiz biliyoruz. Bankalar kârına kâr katarken emekçilerin geçim sıkıntısı artıyor demektir” diyerek, mücadele vurgusu yaptı.

‘BÜTÇEDEN HAKKIMIZI ALANA KADAR MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ’

Ekmek ve Gül İzmir adına söz alan Nuray Öztürk de başlattıkları imza kampanyasının nasıl büyüdüğünü anlattı. Öztürk, “Sadece kadınlar olarak değil aynı zamanda Sağlık-İş Dokuz Eylül Kadın Komisyonu imzalar topladı, Petrol-İş Aliağa’da örgütlü oldukları işyerlerinde imza topladı, DERİTEKS tekstil fabrikalarında imzalar topladı ve Tabip Odası’na kadar kampanyaya sahiplenildi” dedi.

Meclise sunulan ve AKP-MHP milletvekilleri tarafından reddedilen önergeleri hatırlatan Öztürk, “Bunu reddedenler sadece sağlıklı eğitim hakkını engellenmedi, bunu engelleyenler 6 yaşında istismara yol açanlar, İstanbul Sözleşmesini kaldıranlar, okullarda istismarın, önünü açtı. Kadına yönelik şiddet ve istismar siyasetin konusu değildir diyorlar, soralım, kadın ve çocuk hakları siyasetin konusu olurken neden istismarı, şiddeti önlemek siyasetin konusu olamaz?” diye konuştu.

Taleplerini haykırmaya devam edeceklerini söyleyen Öztürk, “Biz bütçeden hakkımız olanı alana kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

‘KAMPANYAYI GÜNDEME ALMAYAN BELEDİYELERE DE SESLENİYORUZ’

Basın açıklamasını okuyan BEKEV Başkanı Neşe Gürgör ise, “Bütçeden hakkımız olanı istiyoruz. Okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek, hemen şimdi. Bu ülkede çocuklar okula aç gidiyor. Bu ülkede aileler çocuklarının beslenme çantasına bir kuru ekmekten başka bir şey koyamaz halde. Bu ülkede öğretmenler derslerde açlıktan bayılan, hastalanan çocuklar olduğunu anlatıyor. Bu ülkede uzmanlar yetersiz beslenme yüzünden milyonlarca çocuğun sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu bilimsel çalışmalarla ortaya seriyor” diyerek sözlerine başladı.

Aylardır ülkenin dört bir yanında “Okullarda 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek her çocuğun hakkıdır” diyerek sokak sokak, okul okul bir kampanya yürüttüklerini belirten Gürgör, “Okullarda öğrencilere devlet eliyle sağlıklı yemek verilmesi talebi halkın geniş kesimleri tarafından sahiplenildi. Pek çok kentte belediyelerin genel meclislerinde gündeme getirildi talebimiz. İzmir’de Bornova Belediyesi başta olmak üzere uygulamaya koyacağını taahhüt eden bazı belediyeler oldu. Çalışmaların başlatıldığını duyuyoruz. Gündeme almayan belediyelerin de bir an önce almasını bekliyoruz” dedi.


‘ÇOCUKLARIMIZI KARANLIĞA TESLİM ETMEYECEĞİZ’
Asgari ücretin açlık sınırının çok altında kaldığı, kiraların fahiş düzeye ulaştığı, her geçen gün temel tüketim maddelerine gelen zamların ve çocukların sağlığının, eğitime katılımının da ailelerin sırtına bırakıldığını belirten Gürgör, “6 yaşındaki çocuğa istismarı ortaya çıkan cemaatlerin, yurtlarında toplu tecavüz vakaları yaşanan vakıfların sırtını sıvazlayan AKP-MHP iktidarı, yalnızca bir öğün ücretsiz yemek talebiyle ilgili önergeleri reddetmekle kalmadı. Eğitimde ve toplumsal yaşamın her alanında çocukların aleyhine bir dizi uygulama hayata geçirerek istismarın önünü açtı. Biz, İstanbul Sözleşmesi’ni kaldıranlara, çocukların sağlıklı yaşama hakkını göz ardı edenlere sesleniyoruz çocuklarımızı karanlığınıza teslim etmeyeceğiz, istismarı, istismarcıları aklamanıza izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Bütçeden hakkımız olanı istiyoruz| Okullarda #1Öğü...

Okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi için çalışma yürütülen kadınlar, demokratik...

Çocuk istismarına tepkiler büyüyor| Karanlık zihin...

Genel İş İzmir Kadın Komisyonu’nun, cemaat ve tarikatlar eliyle gerçekleştirilen çocuk istismarına i...

Çocuklarımızı bu karanlıktan kurtaracağız

‘Kopkoyu bir karanlık, zifiri karanlık bu. Bir çocuğu içine çekip almış, çıkmaması için her yeri kap...