Kocaeli: Çocuklarımızın aç kalması devletin sorumluluğudur
Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinden Elif Yetigin, nisan ayından beri okullarda ücretsiz sağlıklı yemek verilmesi için kampanya sürdürdüklerini, çocuklar için imza topladıklarını söyledi.

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinin çağrısıyla “Okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek için bütçe ayrılsın” talebiyle basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasına Eğitim-Sen'in, CHP, EMEP, TİP, VELİ DER de katıldı. Geçtiğimiz günlerde tarikat içinde gerçekleşen cinsel istismara da değinilen açıklamada “İstismarı aklama suça ortak olma”, “Karanlığa inat yaşasın hayat” sloganları atıldı.

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinden Elif Yetigin, Nisan ayından beri okullarda ücretsiz sağlıklı yemek verilmesi için kampanya sürdürdüklerini, çocuklar için imza topladıklarını söyledi. Yetigin “Sokakta büyütülen ses karşılık bulmaya başladı. Ama yetmez! Mücadelemiz tüm okullarda sağlanana kadar devam edecek!” diye konuştu.

Kocaeliden bir Migros işçisinin Ekmek ve Gül'e yazdığı mektuba değinen Yetigin, bu mektupta çocukların açlıktan hırsızlık yaptığını vurguladı,

“Çocuklar aç olmasa hırsızlık yaparlar mı?” diye sordu.


‘SAĞLIKLI BESLENME HER ÇOCUĞUN HAKKI’

Basın açıklamasında Kocaeli Eğitim Sen şubesi adına konuşan Ömer Furkan Özdemir, “Bugün Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü köyden gelen sınırlı sayıda öğrenciye yemek hizmeti vermeye başladı. Yemek de bir kaşık pilav bir kaşık haşlanmış patates. Hayır, bunu kabul etmiyoruz. Sağlıklı beslenme her çocuğun hakkı! OECD ülkeleri içinde çocukları en kötü beslenen ülke Türkiye. Saraylara milyarları akıtıyorlar. Çocuklarımızın aç kalması devletin sorumluluğudur. Devletin bu yükümlülüğü üzerinden atıp geri kalanlara, tarikatlara havale etmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

‘SEFALETİ GÖRÜN’

Kocaeli Veli Der şubesi adına konuşan Beyhan Korkmaz, “İtibardan tasarruf olmaz' diyenlere duyurmak istiyoruz: Çocuklarımız aç, okullarda baygınlık geçiren çocuklarımız var. Bir tostun fiyatı 35 TL olduysa asgari ücretli nasıl çocuğunun karnını doyursun? Çocuklarına bez alamayan kadınlar var. Bu sefaleti görün, asgari ücreti güncelleyin” dedi.

Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek kampanyasını sürdüren kadınlardan biri olan ve bir veli olan Nazan Aykurt, “Veliler olarak çocuklarımızın okulda ne yiyeceğini, aç mı kaldı susuz mu kaldığını düşünmek çok yoruyor bizi. Kampanyaya destek olunmasını istiyoruz. Bu bir yardım meselesi değil çocuğun hakkı olduğunu düşünüyoruz.” diye konuştu.

CHP Kocaeli Kadın Kolları Başkanı Songül Kaya, “CHP temsilcileri olarak tüm örgütlerimizle hiçbir çocuğun yatağa aç girmemesi için başlatılan bu kampanyaya destek vereceğimizi söylüyoruz” dedi ve CHP olarak bu talebi Mecliste gündeme getirmeyi sürdüreceklerini söyledi.

‘SİYASİ SORUMLULUĞUNUZU GİZLİYORSUNUZ’

EMEP Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, “Örgütlü olduğumuz tüm mahallelerde, fabrikalarda bu kampanyanın yayılması için çaba içinde olduk. Eğer bu ülkede çocuklar okullarda açsa söyleyecek başka bir söz yok. Çocuk yoksulluğu son bulana kadar bize düşen görev bunu bğyütmektir. Parlamentoda temsil edilen ve dışında olan siyasi partiler bu talep etrafında bir araya geldi. Demekki talepler etrafında yan yana gelinebiliyormuş. Şimdi yapmamız gereken bu birliği daha da büyütmek. Diyorlar ki bunu siyasi malzeme haline getirdiniz. Çocuk yoksulluğundan daha siyasi olan ne olabilir? Siz kendi siyasi sorumluluğunuzu gizliyorsunuz. Kadınlar ilmek ilmek bir kampanya örüyor, yüz binlere ulaştı. Kocaeli bu kampanyayı milyonlara ulaştırmalıdır. Bu kampanyaya imza vermeyen bir emekçi kalmamalıdır” dedi ve tüm emekçilere bu kampanyayı sahiplenme çağrısında bulundu.

‘ISRARCIYIZ’

TİP adına konuşan Yağmur Taşbilek, “Çocuklarımızın içine doğduğu ailenin ekonomik şartlarına mahkum olmaksızın eşit nitelikli eğitim alması devletin yükümlülüğündedir. Çocuklara sunulacak bir öğün ücretsiz yemek yazlık sarayların nanelerinden çok daha değerlidir. Geçilmeyen köprülere ayrılan bütçe ile çocukların bu ihtiyacı karşılanabilir. Sera Kadıgil'in önergesi bu kampanyanın önemini ortaya koymaktadır. Bu talebimizde ısrarcıyız. Beslenme hakkı eğitim hakkının vazgeçilmez bir parçası” dedi

CHP Kartepe Belediye Meclis Üyesi, “Ülkemizdeki yoksulluğu fark etmek istemiyorlar. Her önergemizi reddediyorlar. Umarım bir gün sonuca ulaşacak” dedi

Basın açıklamasını Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Selda Arslan okudu. Arslan “Bir kez daha söylüyoruz. Çocukların gelişiminden, sağlıklarından, sağlıklı beslenmeye ulaşmalarından devlet doğrudan sorumlu. Çocukların eğitimden kopmaması, sağlıkları için okullarda ayrım yapılmadan her çocuğa bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi şart. Ve biliyoruz ki çocuklar için kaynak da var imkan da!” dedi.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İzmir’de kadınlar: Bütçeden hakkımızı istiyoruz

İzmir’de, Ekmek ve Gül, ÖV-DER İzmir Şubesi, BORKAD ve BEKEV Meclisteki bütçe görüşmeleri öncesi, “O...

Bütçeden hakkımız olanı istiyoruz| Okullarda #1Öğü...

Okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi için çalışma yürütülen kadınlar, demokratik...

Çocuklarımızı bu karanlıktan kurtaracağız

‘Kopkoyu bir karanlık, zifiri karanlık bu. Bir çocuğu içine çekip almış, çıkmaması için her yeri kap...