Bütçeden hakkımız olanı istiyoruz| Okullarda #1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek, hemen şimdi!
Okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi için çalışma yürütülen kadınlar, demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler bugün pek çok ilde yapacakları açıklamayla Meclise çağrı yapıyor...

Meclis Genel Kurulunda bütçe görüşmeleri sürerken okullarda her çocuğa bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek verilmesi için bütçe ayrılması talebi büyüyor. Yarın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının bütçesi, pazar günü ise Milli Eğitim Bakanlığının bütçesi Meclis Genel Kurulunda görüşülecek. Bakanlıkların bütçe görüşmesi öncesi Türkiye’nin farklı şehirlerinde Ekmek ve Gül’ün çağrısıyla okullarda her çocuğa bir öğün ücretsiz yemek verilmesi için imza toplayan kadınlar, sendikalar ve demokratik kitle örgütleri Meclise seslendi: Gereğini yapın, okullarda çocuklara ücretsiz ve sağlıklı yemek için bütçe ayırın!

İZMİR

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelenler, “Savaşa değil çocuklara bütçe”, “Sadaka değil hakkımızı isteriz”, “İnsanca bir yaşam istiyoruz”, “Diyanete değil çocuklara bütçe”, “AKP elini çocuklardan çek” sloganları atılırken, “Bütçeden hakkımız olanı istiyoruz. Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek, hemen şimdi” pankartı açtı. Açıklamaya Emek Partisi, Eğitim Sen İzmir 4 No’lu Şube, BES, Genel-İş, Sağlık-İş temsilcileri, 81 gündür direnen Marlboro işçileri de katıldı. Haberin tamamı için TIKLAYIN


ADANA


İnönü Parkı'nda gerçekleştirilen açıklamada Kadınlar Hiranur Vakfı Kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızını müridiyle evlendirerek istismara maruz bırakması ile gündeme gelen çocuklara yönelik istismar ve çocuk yaşta evliliklerin teşvik edilmesine tepki gösterdi. Sevil Aracı, çocuk istismarı davalarının genellikle kapatıldığını belirterek “Bu olay da yıllardır örtbas edilmiş. O genç kadının yapmış olduğu başvuru umuyoruz ki istismara maruz kalan başkalarına da örnek olur ve çocuk istismarı cezasız kalmaz” dedi.

Ülke genelinde yaptıkları çalışmaların yerellerde karşılık bulduğu yerlerden birinin Seyhan Belediyesi olduğunu dile getiren Aracı, asıl olarak devletin ücretsiz yemek talebine yanıt vererek ayrım yapmadan tüm çocukların bu haktan faydalanmasını sağlaması gerektiğini dile getirdi.

Daha sonra basın açıklamasını Seren okuyan Sera Elataş “Meclise çağrımızdır, gereğini yapın, okullarda çocuklara ücretsiz ve sağlıklı yemek için bütçe ayırın!” dedi.


DERSİM


Yenigün Kadın Dayanışma Derneğinin açıklamasına Eğitim Sen, SES, Tüm Bel Sen Dersim Şubeleri, HDP ve EMEP Dersim il örgütleri, CHP Kadın kolları, Dersim Belediyesi, SMF, Demokratik Alevi Derneği, TMMOB, CHP'li Belediye meclis üyeleri, HDP’li belediye meclis üyeleri, EMEP’li belediye meclis üyeleri de destek verdi. Açıklamada konuşan Yenigün Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Çağla Yolaşan, çocukların eğitimden kopmaması, sağlıkları için okullarda ayrım yapılmadan her çocuğa bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesinin şart olduğunu söylerken Eğitim Sen şube yöneticisi Raife Yılmaz, kampanyayı desteklediklerini söyleyerek okullarda gelen bilgilerden hareketle “Durum, kantinden alınan bir şişe suyun iki çocuk tarafından tüketilmesine dönmüş durumda” dedi.

‘BİR ŞİŞE SU İKİ ÇOCUK TARAFINDAN TÜKETİLİYOR’

Açıklamada söz alan Eğitim Sen Dersim Şube Yöneticisi Raife Yılmaz, Dersim’de Yenigün Kadın Dayanışma Derneğinin başlatmış olduğu bu kampanya kapsamında bakanlığa sordukları bazı sorular olduğunu aktararak “ Ancak bu sorularımız ne yazık ki her zaman olduğu gibi yanıtsız kaldı. Bugün bize gelen verilere göre en az dört çocuktan biri okula aç geliyor. Geriye kalan 3 çocuğun da ekonomik durumu kötü olduğu için artık durum kantinden alınan bir şişe suyun iki çocuk tarafından tüketilmesine dönmüş durumda, okullarda gelen bilgiler bu yönde” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığının 20. Şurasında aldığı tavsiye kararlarına atıfta bulunan Yılmaz “Bu şurada çocuklara ücretsiz yemek verilmesi tavsiye edildi. Ancak bakanlık her alanda olduğu gibi hiçbir tavsiye kararına uymadı ve çocuklara halen okullarda ücretsiz yemek verilmiyor. Bu noktada biz Yenigün Kadın Dayanışma Derneğinin ve Ekmek Gül’ün başlatmış olduğu bu kampanyaya sahip çıkıyoruz. Bakanlığın acilen yirminci milli eğitim şura kararında ortaya konulan tavsiye kararını uygulamasını bekliyoruz” dedi.


KOCAELİ


Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinin çağrısıyla "Okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek için bütçe ayrılsın" talebiyle basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasına Eğitim-Sen'in, CHP, EMEP, TİP, VELİ DER de katıldı. Geçtiğimiz günlerde tarikat içinde gerçekleşen cinsel istismara da değinilen açıklamada "İstismarı aklama suça ortak olma", "Karanlığa inat yaşasın hayat" sloganları atıldı. Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinden Elif Yetigin, nisan ayından beri okullarda ücretsiz sağlıklı yemek verilmesi için kampanya sürdürdüklerini, çocuklar için imza topladıklarını söyledi. Yetigin,"Görüştüğümüz velilerden işittiklerimiz kampanyanın nasıl büyüyen bir talep haline geleceğini gösteriyordu. Yurttaşlarına insanca yaşamasından yükümlü olan devlet duymuyor görmüyor konuşmuyor" dedi. Haberin tamamı için TIKLAYIN


BURSA


Meclis Genel Kurulunda bütçe görüşmeleri sürerken okullarda her çocuğa bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek verilmesi için Bursa Ekmek ve Gül ile Bursa Öğrenci Velileri Derneği eylem yaptı. Fomara Meydanı’nda yapılan açıklamada konuşan Dilek Kurtul, ‘Gereğini yapın, okullarda çocuklara ücretsiz ve sağlıklı yemek için bütçe ayırın’ dedi.


ANTALYA


Antalya’da Emek Partili kadınlar basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan Fatma Şahin; “Bu ülkede çocuklar okula aç gidiyor! Bu ülkede aileler çocuklarının beslenme çantasına bir kuru ekmekten başka bir şey koyamaz halde! Bu ülkede öğretmenler derslerde açlıktan bayılan, hastalanan çocuklar olduğunu anlatıyor! Bu ülkede uzmanlar yetersiz beslenme yüzünden milyonlarca çocuğun sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu bilimsel çalışmalarla ortaya seriyor” dedi. 

ANKARA-TUZLUÇAYIR

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği dernek binası önünde yaptığı açıklamada “Bu hakkın gereği yerine getirilene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

ANKARA-BATIKENT


Ankara Batıkent’te EMEP Yenimahalle İlçe Örgütü basın açıklaması gerçekleştirdi. Ortak metni EMEP Yenimahalle İlçe Başkanı Nursel Oktay okudu.


ÇORUM


Çorum Emek ve Demokrasi Platformu, Ziya Gökalp İlkokulu önünde yaptığı açıklamayla her çocuğa bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek verilmesi için bütçe ayrılması istedi. Açıklamayı platform adına Mehtap Gökmen okudu.

Açıklamanın tamamı şöyle:

DEVLET ÇOCUKLARIN SAĞLIĞINI GÜVENCE ALTINA ALMAYACAK DA NE YAPACAK?
Bu ülkede çocuklar okula aç gidiyor! Bu ülkede aileler çocuklarının beslenme çantasına bir kuru ekmekten başka bir şey koyamaz halde! Bu ülkede öğretmenler derslerde açlıktan bayılan, hastalanan çocuklar olduğunu anlatıyor! Bu ülkede uzmanlar yetersiz beslenme yüzünden milyonlarca çocuğun sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu bilimsel çalışmalarla ortaya seriyor.
Aylardır ülkenin dört bir yanında “Okullarda 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek her çocuğun hakkıdır” diyerek sokak sokak, okul okul bir kampanya yürütüyoruz. Yüz binlerce imza topladık, eylemler etkinlikler yaptık, kapı kapı dolaştık. Pek çok kadın derneği, veli derneği, emek ve meslek örgütü ile birlikte çalışmalar yürüttük. Okullarda öğrencilere devlet eliyle sağlıklı yemek verilmesi talebi halkın geniş kesimleri tarafından sahiplenildi. Konuyu gündem etmeyen gazete, televizyon kalmadı. Muhalefet milletvekilleri soru önergeleriyle, kanun teklifleriyle talebimizi Mecliste gündeme getirdi. Ve bu önergeler AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Soruyoruz; çocukların açlığından daha önemli ne olabilir? Soruyoruz; devlet çocukların sağlığını güvence altına almayacak da ne yapacak?
‘ABARTIYORSUNUZ’ DENİYOR, BÜTÇE ÖNERGELERİ REDDEDİLİYOR
Pek çok kentte belediyelerin genel meclislerinde gündeme getirildi talebimiz. Gebze’de “Çocuklar aç falan değil, sosyalistlerin uydurması” denilerek önergeleri reddetti AKP’li belediye başkanı. Türkiye Büyük Millet Meclisinde, vergilerimizle oluşturulan bütçenin kime nasıl dağıtılacağının konuşulduğu Plan ve Bütçe Komisyonunda talebimizi dile getiren muhalefet vekillerine “Abartıyorsunuz, aç çocuk yok” diyebildi AKP’li ve MHP’li vekiller. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının ve Eğitim Bakanlığının bütçelerine çocuklara 1 öğün sağlıklı yemek sağlanması için verilen ek bütçe önergeleri bir çırpıda reddedildi.
Asgari ücretin açlık sınırının çok altında kaldığı, kiraların fahiş düzeye ulaştığı, en temel tüketim maddelerine, elektriğe, doğal gaza gün aşırı zam geldiği ülkede çocukların sağlığı, gelişimi, eğitime katılımı Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından tamamen ailelerin sırtına bırakılmış durumda.
KAYNAK DA VAR İMKAN DA, GEREĞİNİ YAPIN!
Bir kez daha söylüyoruz. Çocukların gelişiminden, sağlıklarından, sağlıklı beslenmeye ulaşmalarından devlet doğrudan sorumlu. Çocukların eğitimden kopmaması, sağlıkları için okullarda ayrım yapılmadan her çocuğa bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi şart. Ve biliyoruz ki çocuklar için kaynak da var imkan da!
Şu an Meclis genel kurulunda bütçe görüşmeleri devam ediyor. 10 Aralık’ta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı bütçesi, 11 Aralık’ta Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi Meclis Genel Kurulunda görüşülecek.
Bizim alın terimizle, vergilerimizle oluşturulan bütçenin zenginleri daha zengin etmek için değil, savaş için, holdingleri kurtarmak için, birilerinin bekasını sağlama almak için değil insanca bir yaşamı, güzel bir geleceği hak eden milyonlarca çocuk için kullanılmasını istiyoruz. Kaynakların ve imkanların en temel haklarımız için kullanılmasını talep ediyoruz!
Hatırlatıyoruz, hiçbir hak, çocukların geleceğini ilgilendiren hiçbir konu seçimlere havale edilemez. Anayasal güvence altında hakların gereğinin yerine getirilmesi seçim vaadi yapılamaz.
Aylardır okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek hakkı için mücadele eden, yüz binlerce imza toplayan, toplamaya devam eden, bu hakkın gereği yerine getirilene kadar da mücadele etmeye devam edecek olan bizler bir kere daha söylüyoruz.
Milyonlarca çocuğun geleceği için Meclise çağrımızdır, gereğini yapın, okullarda çocuklara ücretsiz ve sağlıklı yemek için bütçe ayırın!
Tüm halka, emek ve demokrasi güçlerine, kadınlara, gençlere de çağrımızdır,
Haklarımızı birlikte kazanacağız, bu talebi hep birlikte yükseltmeye devam edelim, mücadeleyi büyütelim!

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Meclis lokantasından yemek yiyenler, çocukların aç...

‘Düşünsenize okula gidiyorsunuz karnınız aç harçlığınız yok, beslenme çantanız bomboş. Gidip en yakı...

Başiskele Belediye Başkanına göre #1ÖğünÜcretsizSa...

Okullarda 1 Öğün ücretsiz sağlıklı yemek kampanyası önerisi bu kez de Başiskele Belediye Meclisinde...

Bir öğün sağlıklı ücretsiz yemek teklifi ‘Solcular...

Gebze Belediye Meclisinin kasım ayı oturumunda ‘Okullarda bir öğün sağlıklı, ücretsiz yemek’ teklifi...