İzmir Kadın Platformu 6 Şubat depreminin ikinci yıldönümünde anma düzenledi. “Unutmak affetmek yok. Güvenli kentler, güvenli yaşam için susmuyoruz” yazılı pankart arkasında bir araya gelen kadınlar Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünden Alsancak Garı’na yürüdü. Sık sık “Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok”, “Deprem değil bu bir katliam” sloganlarının atıldığı eylemde İzmir Kadın Platformu adına basın metnini Nuray Öztürk okudu.
Depremin üstünden 2 yıl geçmesine rağmen başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere bölge halkın sağlıklı bir yaşama kavuşamadığını ve sorumluların ceza almadığını belirten Öztürk, “Bir doğa olayını felakete dönüştüren sorumlular hala hesap vermedi. Defalarca kez çıkarılan imar afları ile bu felaketin sorumlusu olanlar meclise sundukları kanun teklifleriyle yeni imar afları çıkarma peşinde. Rezerv alan adı altında halkın elinde kalan az sayıda konuta, tarım alanlarına, zeytinliklere göz dikmiş durumdalar. Depremde ortadan kaybolanlar, başta Hatay olmak üzere deprem illerinde halkın karşısına; evlerini terk etmezlerse elektrik ve sularını kesme tehdidiyle çıkıyor. Yıkılan binalarla ilgili soruşturma ve dava süreçleri hala devam ediyor. Depremde yakınlarını kaybeden ailelerin adalet arayışı bile isteye uzatılıyor. Tıpkı kadın cinayetlerinde olduğu gibi deprem davalarında da beraat ve iyi hal indirimleri uygulanıyor” dedi.
'SORUMLULARDAN HESAP SORACAĞIZ'
Bütün bunlardan yine en çok etkilenen kesimin kadın ve çocuklar olduğunu vurgulayan Öztürk, “Kadınlar depremin ikinci yılında da artan bakım emeği yükü ile karşı karşıya. Barınma alanlarındaki tüm işler kadınların üzerine yıkılmış durumda. Kadınlar bir yandan yoksullukla, diğer yandan çadır ve konteynırlarda artan bakım yükleriyle birlikte yaşam savaşı veriyor. Kadınların mücadelesiyle okul öncesi öğrenciler için kazanılan bir öğün ücretsiz yemek hakkının ‘deprem maliyetleri’ gerekçesi ile sadece bölgede uygulanacağını söyleyen iktidar, tasarruf tedbirleri kapsamında deprem bölgesinde de uygulamayı kaldırmış durumda. Bölgede yıkılan okulların yerine yarısı bile yapılmış değil. Okul ve personel ihtiyacı giderilemediği, beslenme sorunu çözülmediği için okul çağındaki çocuklar, eğitimden kopuyor. Ve hızla çocuk işçiliği artıyor” ifadelerini kullandı.
“Biz kadınlar güvenli bir yaşam ve güvenli kentler istiyoruz. Yitirdiğimiz binlerce canın hesabını sorana dek ne unutacak ne de affedeceğiz” diyen Öztürk son olarak taleplerini sıraladı:
• Deprem bölgesinde kadınların hızla ulaşabileceği yerlere kadın danışma merkezleri, şiddete karşı koruma ve önleme merkezleri, sığınma evleri kurulsun.
• Esnek çalışma uygulamalarına son verilerek, kadınlara güvenceli iş olanakları yaratılsın.
• Kadın hastalıklarıyla ilgili ücretsiz ve kapsamlı taramalar yapılsın.
• Ücretsiz psikolojik destek noktaları derhal hayata geçirilsin.
• Eğitim hakkı elinden alınan çocuklara, gençlere parasız, nitelikli eğitim sağlansın.
• Bütün eğitim kademelerinde ücretsiz servis, bir öğün ücretsiz yemek sağlansın, yıkılan okul ve hastane binalarının yerine derhal yenileri yapılsın.
• Deprem bölgesindeki tüm üniversiteli kadınlara KYK bursu verilsin.
• Barınma alanları içine veya yakınlarına ücretsiz kreşler açılsın.
• Elektrik kesintilerinin son bulması, yangınların önüne geçilmesi için etkili çalışma başlatılsın.
• Şehir içinde yaşanan ulaşım sorunu acilen iyileştirilsin.
• Zeytinliklere, arazilere, tarlalara istimlak adı altında el koyma yasaları kaldırılsın.
• İmar affı yasa teklifi geri çekilsin.
Fotoğraf: Evrensel
İlgili haberler
Depremzede anne: Çocuklarıma bozuk yemek yedirmek...
Hatay Samandağ’da depremzede Gül B. sıcak havalarla birlikte kaldıkları çadırda yiyeceklerinin bozul...
Yine Malatya’da yine yağmurda depremzedeler yalnız...
Ne branda verildi, ne konteyner... Malatya'da sağanak yağmur çadırda kalanları yine etkiledi. Medine...
Depremin ikinci yılı... | Kayısı diyarı bildiğiniz...
Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen Malatya'da sorunlar çözülmüyor. İşçi ve emekçi kadınlar,...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.