İstismarcı öğretmen nasıl müdür yardımcısı oldu?
Ortaokulda öğrenciler bir öğretmenlerinin kendilerini taciz ettiğini söylüyor. Veliler şikayetçi oluyor. Öğretmen, 20 gün sonra müdür yardımcısı olarak okula geliyor. Bu öğretmen nasıl yönetici oldu?

Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde bulunan Güzelkıyı Ortaokulunda öğrencilerin bir öğretmen tarafından istismar edildiği ortaya çıktı. Olayı çocuğundan dinleyen veli istismarı şikayet etmek istedi ancak kapılar yüzüne kapanınca Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğine başvurdu. Derneğin yönlendirmesi üzerine bir araya gelen veliler öğretmen hakkında şikayette bulundu.

Olay ilk kez 6 ay önce Güzelkıyı Ortaokulunda bir öğrencinin annesine öğretmen D.Ö’nün ders esnasında öğrencileri taciz ettiğini anlatmasıyla ortaya çıkıyor. 6. sınıfta okuyan öğrenci, okulda öğretmenin kendisine ve birkaç arkadaşına dokunduğunu, bunu sık sık sık yaptığını ve artık öğretmenine yaklaşmak istemediklerini anlatıyor. Anne, ertesi gün okul idaresine başvurup, Müdür Vekili Z.D. ile görüşüyor ve karşılığında “Durumla ilgileneceğim” cevabı alıyor. Bunun üzerine öğretmen 20 gün ortada görünmüyor. 20 günün sonunda ise öğretmen okula müdür yardımcısı olarak dönüyor.

‘ELİM ÜŞÜMÜŞTÜ, SIRTINDA ISITTIM!’
Ancak öğretmenin okula döndüğünü hem de müdür yardımcısı olduğunu öğrenen velilerden biri olayın örtbas edilmesini istemiyor ve Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği ile görüşerek yaşananları anlatıyor. Dernek üyeleri okulda çocuğu olan 3 veli ile görüşmeler yapıyor. Velilerden biri de okula gidip müdürle görüşmek istiyor. Müdürün okulda olmadığını öğrenince de sınıf öğretmeniyle konuşmaya gidiyor ve hakkında taciz iddiası bulunan öğretmenin müdür yardımcısı olduğunu öğreniyor. Bu sırada okulda bir tartışma yaşanıyor. Öğretmen D.Ö, veliye “Elim üşümüştü, sırtında ısıttım, ne var bunda” diyor. Veliler tartışmanın ardından olayı polise bildirerek şikayette bulunuyor.

‘TEMİZLİK GÖREVLİSİ DE TACİZ EDİYOR’ İDDİASI
Şikâyette bulunan üç veli, savcı ile de görüşüyor, savcı velilere “Olayın üzerine gideceğim” diyor. Velilerin ve ardından da öğrencilerin ifadesi alınıyor. Öğrenciler ifadelerinde ise yeni bir skandal daha gündeme geliyor. Öğrenciler okuldaki temizlik görevlisinin de tacizine uğradıklarını anlatıyor. Tuvalete giden kız öğrencilerin arkasından içeri giren erkek temizlik görevlisinin “Adet mi oldunuz” gibi sorularıyla karşılaşan öğrenciler, görevliye seslerini yükselttiklerinde tuvaletten hızlıca çıktığını anlatıyor. Çocuklar tuvalete yalnız başına gidemediklerini, tedirgin olduklarını söylüyorlar.

‘YA ÇOCUĞUMUZUN NOTUNU DÜŞÜRÜRLERSE!’
Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinin görüştüğü velilerden biri, okulla ilgili böyle iddialar duyduklarını, çok sarsıldıklarını ama ses çıkarmadıklarını söylüyor. Son yaşananların bardağı taşıran son damla olduğunu söyleyen veli şunları anlatıyor: “Yeter artık bıktık, çocuklarımızı aklımız onlarda kalmadan okula gönderemeyecek miyiz? Biz üç dört veliyiz ve biliyorum ki ses çıkarmayan veliler de var. Geçen bir tanesi, ‘Ne yapalım, ya çocuğumuzun notunu düşürürlerse’ diyor. Böyle bir şey olabilir mi? Demek ki bir şeyler var ve ses çıkarmaktan korkuyorlar.”

ÖĞRETMEN AYIP DİYE SUSMUŞ
Başka bir veli ise “Bir şeyler duyduk ama öyle bir şey olduğuna inanmıyorum. Öğretmenimiz öyle bir şey yapmaz, ihtimal vermiyorum. Çünkü kendisi evli ve iki çocuğu var” derken okulda görev yapan bir öğretmen ise istismar iddialarına ilişkin şöyle diyor: “Duymaz olur muyum, duydum tabii ama böyle konular ayıp olduğu için bir şey yapmadım.”
3 velinin şikayeti ve çocukların ifadesi üzerine D.Ö. açığa alınıyor ve tutuklanıyor.

‘OLAY AYDINLATILMALI, VELİLER BİLGİLENDİRİLMELİ’
Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği üyeleri hem olayın bu kadar süre açığa çıkarılmasına engel olanlara hem de hakkında istismar gibi ağır bir iddia bulunan öğretmenin müdür yardımcısı yapılmasına tepkili. Konuya ilişkin Ekmek ve Gül’e konuşan dernek yöneticileri, “Böyle şeyler ayıptır diyerek üstüne gitmemek gibi davranışlar, bu tür istismar olaylarının neden bu kadar zor açığa çıktığını gösteriyor. Okulun etrafındaki diğer velilerle görüşme imkanımız oldu. Velilerin çoğu bu iddiayı inandırıcı bulmadıklarını söyledi. ‘Öğretmenimiz yapmaz öyle şey’ diyen de vardı, iddiayı ortaya atan velinin çocuğunun çok yaramaz olduğunu söyleyen de. Ama o yaşta bir çocuğun yaramazlığı istismar iddiasının üzerini örtmemeli. Çocuklar savcı tarafından dinlendikten sonra öğretmen hakkında tutuklama kararı verildi. Biz kadın dayanışma derneği olarak bu sürecin takipçisi olacağız, okul gibi kamusal bir alanda her gün yüzlerce çocuğun gittiği bir yerde böyle bir iddianın araştırılmaması velilerin süreçle ilgili bilgilendirilmemesi çok büyük bir eksiklik” dedi.

OKULDAN, MİLLİ EĞİTİMDEN, KAYMAKAMDAN CEVAP YOK!
Öte yandan Evrensel Gazetesi de olay üzerine okul yönetiminden, Karamürsel İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden ve Karamürsel Kaymakamlığından hakkında istismar suçlaması bulunan öğretmenin 20 günde nasıl okula müdür yardımcısı olarak geri döndüğü konusunda bilgi almaya çalışıyor. Ancak okul müdürü görüş verme yetkisinin olmadığını söylüyor, Karamürsel İlçe Milli Eğitim Müdürü telefona çıkmıyor, Karamürsel Kaymakamlığında ise konuyla ilgili dönüş yapılacağını söylüyor ama yapmıyor.

İlgili haberler
8 maddede çocuk istismarıyla ilgili doğru bildiğin...

Çocuk istismarı haberleri her geçen gün artıyor, ailelerin tedirginliği de öyle. Peki çocuk istismar...

Çocuğun yaşadığı istismar ‘otobiyografi’ yazınca o...

12 yaşındaki çocuk 4 yıldır maruz kaldığı cinsel istismarı öğretmeninin ‘otobiyografinizi yazın’ dem...

Kocaelili kadınlar istismara karşı ev ev dolaşıyor

Kocaeli’de Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği’nin çocuk istismarına karşı “Meclis acil önlem alsın...