İstismara uğrayan çocuğun haklarının ihlal edilmesi Meclis’e taşındı
HDP’li Ayşe Sürücü, sistematik bir şekilde cinsel istismara maruz bırakılan çocuğun TV programına çıkarılarak haklarının ihlal edilmesini Meclis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, daha önce ırkçı söylemlerle tepki gösterilen “Didem Arslan’la Asla Vazgeçme” programında Antep’in Şahinbey ilçesinde annesi, babası ve ağabeyi tarafından sistematik cinsel istismara uğrayan çocuğun kimlik bilgilerinin açıkça verilmesini Meclis’e taşıdı. Ayşe, konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması için Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

‘GİZLİLİK HAKKI REYTİNG UĞRUNA ÇİĞNENMİŞTİR’

Programa çıkarılan çocuğun sistematik bir şekilde istismara maruz bırakıldığı, aynı şekilde kardeşinin de cinsel istismara uğradığı belirtilen önergede, “Mevcut programda çocukların gizlilik hakkı, unutulma hakkı ve kişilik hakları reyting uğruna alenen çiğnenmiştir. Yine aynı şekilde ciddi boyutta cinsel istismara uğrayan kız çocuğuna, tedbirsiz bir şekilde çıkarıldığı canlı yayınlarda tecavüz anlarının ayrıntıları ve hisleri tekrar tekrar sorularak kız çocuğundaki travma derinleştirilmiştir. Ayrıca programda kullanılan ‘kedi merakı’ düzeyindeki sorular, cinsel şiddetin sıradanlaşmasını ve cinsel şiddetin rızasını yeniden doğurmaktadır. Üstelik bu tutum, programa tedbirsizce çıkarılan kız çocuğunu pedofili ve cinsel sapkınların hedefi haline getirerek bir istismar daha gerçekleştirilmiştir” denildi.

Önergede, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın şu soruları yanıtlaması istendi:

■ Çocuğa karşı işlenen suçlarda çocuk ihtisas mahkemelerinin kurulmasına ilişkin bir çalışmanız mevcut mudur?

■ İstismar mağdurunun şikayetleri üzerine herhangi bir gözaltı veya tutuklama gerçekleşmiş midir?

■ İstismar mağdurunun uzun saçlarını keserek onu cezalandıran, 15 yaşında hamile bırakan ve şiddet uyguladığı eşi Bahattin Albayrak hakkında da işlem başlatılacak mıdır?

■ İstismar mağdurunun kardeşi devlet korumasına alınacak mıdır?

■ Sistematik tecavüze iştirak eden kamu personelleri hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?

■ Bahsi geçen fuhuş çetesine operasyon düzenlenmiş midir?

■ İstismar mağduru çocuğu tedbirsizce ve kişilik haklarını çiğneyerek canlı yayına çıkartan, reyting kaygısıyla istismarın ayrıntılarını tekrar ettirerek kız çocuğunu bu şekilde kullanmak suretiyle istismar eden yapımcı ve sunucu hakkında bir soruşturma başlatılacak mıdır?

Fotoğraf: TBMM

İlgili haberler
İstismar sanığı: Ailesinin yanına göndermesem bura...

6 kişinin yargılandığı çocuk istismarı davasında sanık S.A. ‘Suçlu olduğumu kabul ediyorum ama M.Ş’y...

Diyarbakır'da 14 yaşındaki çocuğu istismara maruz...

Diyarbakır'da 14 yaşındaki çocuğu cinsel istismara maruz bırakan erkek serbest bırakıldı. Kriminal p...

Denizli'de cinsel istismara maruz bırakılan 14 yaş...

Denizli'de 14 yaşındaki çocuğun doğuma zorlandığı kanamasının durmaması üzerine hastaneye kaldırılma...