İşçi kadınlar şiddete karşı birlikte çözüm aradı
Esenyurt’ta bir araya gelen işçi kadınlar, kadına yönelik şiddeti konuştu. Başından geçen şiddet olaylarını anlatan kadınlar çözüm için örgütlü mücadelenin önemini vurguladı.

Esenyurt’ta Çorum Alaca İmat Köy derneğinde bir araya gelen işçi kadınlar, kadına yönelik şiddeti konuştu. Sosyolog ve aile danışmanı Melek Yurdakul’un konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte şiddetin fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel yönleri tartışıldı. Aile içi şiddete dair sunum gerçekleştiren Yurdakul "Kadınların büyük bir kısmı şiddete maruz kalıyor ancak bunu dile getirmiyor, nasıl mücadele edeceğini bilmiyor" diye konuştu. Toplantıya katılan kadınlar ise "sadece evde değil fabrikada, sokakta, parkta hayatın her alanında şiddete maruz kalıyoruz" dedi.

BABAMDAN GÖRDÜKLERİMİ ŞİMDİ EŞİMDEN GÖRÜYORUM
Toplantı da söz alan kadınlar yaşadıkları şiddet olaylarını anlattı. İlk sözü alan tekstil işçisi kadın evlenmeden önce babasından şimdi de eşinden şiddet gördüğünü şöyle anlattı; “Erkekler sanıyor ki her şeyi kendileri biliyor. Örneğin babam dışarıda ‘örnek bir insan’ olarak bilinir ama içeride bize kan kusturur. Ehliyet kursuna yazılmak istedim “sen yapamazsın, sınavı geçemezsin, araba kullanamazsın” dedi sürekli beni aşağıladı. Sonuç olarak ben o ehliyeti aldım ama onun ehliyeti yok. Kız çocuğu olduğumuz için sürekli aşağılanarak büyüdük. Evlendim ama bu şiddet bitmedi. Babamdan gördüklerimi şimdi eşimden görüyorum. Söze dahil olduğum için dayak yediğim oldu.’’

İŞYERİNDE TACİZE KARŞI ÇIKANLAR SÜRGÜN EDİLİYOR

“Çocuk yaramazlık yapar, arabanın benzini biter veya eşin oruç tutar aç kalır dayağı yiyen yine kadın olur” diyerek nasıl bir şiddete maruz kaldığını belirtti. Şiddete karşı mücadele etmek gerektiğini de vurgulayan işçi şöyle devam etti; ‘’ Kadına yönelik şiddet her yerde... Çalıştığım yerde fiziksel tacize uğradım, karşı çıktım ve tepki gösterdim ama “Olur mu öyle şey? Baban yaşında adamım” dedi tacizde bulunan adam... Şiddetin farklı biçimiyle evde de karşılaşıyoruz, erkek kardeşim kız kardeşimi dövdü, kızın psikolojisi bozuldu. “Şikayetçi olalım” dedim, “Olur mu öyle şey o senin erkek kardeşin dediler.”
Tekstil işçisinin ardından söz alan başka bir işçi ise iş yerlerinde taciz olaylarının çok sık yaşandığını, karşı çıkanların ise ya sürgün edildiğini ya da bölümünün değiştirildiğini söyledi.

14 YAŞINDAKİ ÇOCUK KIYAFETLERİNİ ÇIKARMAK ZORUNDA KALDI!
Bir anne ise 14 yaşındaki kız çocuğunun başından geçen bir olayı şöyle anlattı; “Benim kızım bir markette kasiyer olarak işe başladı, parasını vermeden işten çıkarmak istiyorlardı. Her gün kasada açık var, denilerek maaşından kesiliyordu. Bir gün yine benzer bir olay oldu. ‘Kasada açık var hırsızlık yapıldı’ demişler ve kasiyerlerin üzerini aranmışlar, baskı o kadar artmış ki kızım üzerindeki kıyafetleri dahil çıkarmak zorunda kalmış. Olay üzerine şikayetçi olmaya gittik ‘hiçbir şey çıkmaz’ diye karakolda ilgilenmedi. Soruyorum olayın üzerine gitmek için tecavüz mü edilmesi gerekiyor!’’

ŞİDDETE KARŞI ÖRGÜTLÜ MÜCADELE ŞART
Şiddete karşı kadınların daha sık yan yana gelmesinin zorunluluğuna vurgu yapılan toplantıda örgütlü mücadeleye dikkat çekildi. İş yerlerinde, fabrikalarda kadın dayanışmasının önemli olduğunu belirten bir işçi “Şiddetin bir başka boyutu olan tacize göz yumarsak, ses etmezsek bu olaylar giderek artar. Üzerine gidip ses çıkarırsak, hesaplaşırsak bir daha cesaret edemezler’’ diye konuştu.

İlgili haberler
Tekstil işçisi Oya günde 12 saat makine pedalına b...

Tekstil işçilerinin şikayetlerinin başında bel, boyun ve bacak ağrıları geliyor. Uzun saatler oturar...

LCW işçisi kadınlar dertli: Kreş yok, taciz çok

Kadın işçiler yaşadıkları sorunları ve taleplerini dile getirmeye devam ediyor. LCW çalışanı kadınla...

Yazaki Fabrikasında işçi kadınlar taciz sarmalında

Bir formenin bir kadın işçiye tecavüz girişimiyle gündem olan Yazaki fabrikasında kadın işçilerle ko...