'İnfaz düzenlemesi yarayı derinleştirir'
Hukukçular, iktidarın çocuk ve kadınlara şiddete tepkileri yatıştırmak üzere öne sürdüğü infaz düzenlemesinin, yarayı derinleştireceği ve yüz binlerce muhalifi cezaevine gönderebileceğini belirtti.

İktidarın çocuk ve kadınlara dönük şiddetteki artış üzerine gelen tepkileri yatıştırmak üzere öne sürdüğü infaz düzenlemesinin detayları netleşmeye başladı. Sabah gazetesinin haberine göre; infaz düzenlemesiyle bir ayın üstündeki tüm hapis cezalarında cezaevine girmenin önü açılacak. Habere göre ayrıca kamuoyunda “infial yaratan” suçları işleyen failler de tutuklu yargılanacak.

Düzenlemeye partisinin Meclis grup toplantısında değinen AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan da suç kaydı bulunanların tutuklu yargılanmasını ve 6 yıldan az ceza alanların da cezaevine girmesini hedefleyen düzenlemeler yapılacağını söyledi.

Erdoğan ayrıca “Belirli suçlarda infaz hükümlerinin, ancak, mesela alınan cezanın yüzde 10'u cezaevinde geçirildikten sonra işlemeye başlaması sağlanacaktır. Örneğin 3 yıl ceza almış bir kişi, yaklaşık üç buçuk ay cezaevinde kalmadan serbest kalmasıyla neticelenecek hükümlerden yararlanamayacaktır” dedi.

İnfaz düzenlemesine ilişki gazetemize değerlendirmelerde bulunan Değişim İçin Avukatlar Grubunun İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Adayı Av. Ahmet Ergin, “İnfaz Kanunu o kadar sık değişiyor ki; ceza hukukçularının dahi bir çırpıda infaz hesabı yapması mümkün olmuyor” eleştirisiyle söze başladı.

'MUHALEFETİ CEZAEVİNE TOPLAMAK İÇİN KULLANILABİLİR'

Bu değişikliklerin bir kısmının cezaevi kapasitesinin aşılması nedeniyle; bir kısmının ise bazı çete liderlerinin serbest bırakılması amacıyla yapıldığına dikkat çeken Ergin, son infaz düzenlemesinden kadın katillerinin de yararlanarak tahliye edildiğine dikkat çekti.

Motosiklet hırsızlığı vakası sonrası bir polisin öldürülmesi ve şüphelinin suç kaydının çokluğu üzerinden yine İnfaz Kanunu’nun tartışmaya açıldığını ifade eden Ergin, “Bu refleksif değişikliğin herhangi bir yaraya merhem olamayacağı hatta yarayı derinleştireceği aşikardır. Sonuçta on binlerce cumhurbaşkanına hakaret dosyası sanığının cezaevine konulmasının önü açılabilir. Yürütmenin kontrolündeki yargı siyasetçileri eleştirdiği için hakaret suçunu işlediği iddiasıyla cezalandırdığı yüz binlerce muhalifi cezaevine atabilir” uyarısında bulundu.

Bugüne kadar yapılan infaz iyileştirmelerinin hiçbir şekilde politik tutuklular ve düşünce suçları için uygulanmadığının altını çizen Ergin, “Elbette yamalı bohçaya dönüşen İnfaz Kanunu’nun yeniden düzenlenmesi bir ihtiyaç. Ama bütünlüklü bir düzenleme olmalı. Hepsinden önemlisi suç ve suçlu üreten sistem sorgulanmalı” dedi.

ÖRTÜLÜ AFLAR, CEZA İNDİRİMLERİ, ÖDÜL GİBİ CEZALAR…

Kadına yönelik şiddetle mücadelenin infaz düzenlemesine indirgenmesini değerlendiren Emek Partisi GYK Üyesi ve İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros “Pandemiden beri yoğun bir şekilde iktidar İnfaz Kanunu’nda çeşitli değişiklikler yaparak faillere örtülü aflar verdi; hükümlülük süreleri düşürüldü, iyi hal ile kadına ve çocuğa karşı suç işlemiş faillere denetimli serbestlik verildi; kadına şiddet, istismar failleri aldıkları cezanın çok daha azını tutuklu geçirerek serbest bırakıldılar” hatırlatmasında bulundu.

Aynı ağızdan konuşan kadın cinayeti faillerinin birbirilerinden öğrendikleri savunmalar ile yargı süreçlerinde haksız tahrik indirimleri aldıklarını, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarının Yargıtaydan bozularak döndüğünü, ödül gibi cezalar verildiğini söyleyen Barbaros, “Kadınlar ve çocuklar için yaratılan bu karanlığın mimarları var, münferit sebepler değil. Çocuk istismarı, kadın cinayeti olayları toplum nezdinde tepki topladıkça sahte gözyaşları döken iktidar sözcülerinin kendileri bugün çocuklar ve kadınlar için güvencesiz atmosferi yaratanlardır. Toplu istismarın gerçekleştiği Ensar Vakfını koruyanlar, Narin için araştırma komisyonu kurulmaması için oy verenler, çocuk istismarına evlilikle af getirmeye çalışanlar, İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede çıkanlar, kadınları güçlendirmeye ilgili bakanlığın bütçesinin sadece binde 8'ini ayıran bu iktidar. Şiddeti münferit gibi gösterip önlem alıyormuş gibi gösterip şiddeti önleyen tüm mekanizmaları etkisiz kılan iktidara karşı ancak birlikte mücadelemizle güçlüyüz” dedi. 

Fotoğraf: Canva Pro

İlgili haberler
Aydın Kadın Dayanışma Platformu: İnfaz Yasası’nı g...

Aydın Kadın Dayanışma Platformu İnfaz Yasası ve çocuk istismarı faillerine af gündemine ilişkin açık...

‘Nurcan Polat’ı İnfaz Yasası’yla tahliye olan eşin...

Bağlar ilçesinde silahlı saldırıda yaşamını yitiren Nurcan Polat’ın, ceza infaz düzenlemesinden yara...

9. Yargı Paketi kadın hareketini tehdit ediyor

Soyadı hakkının gasbı ve 6284 sayılı Kanun'daki tazyik hapsine itiraz hakkı getirilmesinin yanı sıra...