Her 2 dakikada 1 kadın yaşadığı şiddeti KADES üzerinden bildiriyor
İktidarın politikaları nedeniyle kadın cinayetlerinin korkunç derecede arttığını belirten İlgezdi, 2023 yılında KADES uygulamasını indirenlerin yüzde 1185 artarak 5 milyon 368 bine ulaştığını söyledi.

Şiddet mağduru veya şiddet görme riski altındaki kadınlara hızlı müdahalenin sağlanması amacıyla geliştirilen Kadın Destek Uygulaması KADES’e yapılan ihbar başvuru sayısı arttı. CHP Parti Meclisi Üyesi, İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi yaptığı açıklamada, Kadın Destek Uygulaması’na yapılan ihbar sayısının yüzde 2 bin 594 arttığını söyledi. CHP’li İlgezdi, bu sayının her 2 dakikada bir 1 kadının şiddet gördüğü anlamına geldiğini ifade etti.

‘İKTİDAR ŞİDDETİ MEŞRULAŞTIRIYOR’

“İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede çıkan, kadına yönelik şiddeti her fırsatta meşrulaştıran iktidar nedeniyle kadına yönelik şiddet rakamları yaşanan felaketi açıkça gözler önüne seriyor” diyen İlgezdi; 2018-2020 arasında KADES uygulamasını indiren kadın sayısının 453 bin 12, ihbarda bulunan kadın sayısının ise 30 bin 601 olduğunu söyledi. 2023 rakamlarının inanılamayacak düzeyde olduğuna dikkat çeken İlgezdi, “2023 yılı itibarıyla KADES uygulamasını indiren sayısının yüzde 1185 artarak 5 milyon 368 bin 114’e, uygulama üzerinden ihbarda bulunan kadın sayısı ise yüzde 2 bin 594 artarak, 793 bin 816’ya yükseldi” dedi. Ulaşılan sayının kadına yönelik şiddete dair gerçek sayılar olmadığına dikkat çeken İlgezdi, “Pek çok kadının bu uygulamadan haberi yok. Üstelik uygulamayı kullanacak telefonu olmayan ve şiddet gören kadınlar bu rakamlara dahil değil” diye konuştu.

‘AKP 18 KAT ARTAN ŞİDDET İHBAR SAYILARIYLA DA ÖVÜNÜYOR MU?’

KADES’e son 3 yılda 763 bin 215 şiddet bildiriminin yapıldığını söyleyen İlzgezdi, “Bu yılda 250 binden çok şiddet vakasının bildirildiği anlamına geliyor. Rakamların ne kadar felaket olduğunu daha iyi anlamak için şiddetin aylık, haftalık, günlük, saatlik ve dakikalık oranlarını da açıklayayım: Ayda 21 bin 200, haftada yaklaşık 5 bin, günde 697, saatte 29 kadın şiddete uğradığını KADES üzerinden bildiriyor. Yani her 2 dakikada 1 kadın yaşadığı şiddet mağduriyetini KADES üzerinden bildiriyor. Bu oranlar 2020’de günde 38, saatte 1.5 idi. 2020’ye göre bildirilen şiddet tam 18 kattan fazla arttı! AKP bu rakamlarla da övünüyor mu?” ifadelerini kullandı.

‘İKTİDAR KATİLLERİN SIRTINI SIVAZLADI’

Konuya dair İçişleri Bakanlığına bilgi edinme ile başvurduğunu söyleyen CHP Milletvekili Dr. İlgezdi, “3 yıl önce bilgi edinme ile aldığım sayılarla bu yıl aldığım yeni rakamları karşılaştırdım. Sonuç tam bir felaket! İktidarın eril dili, cezasızlığı öven, kadına şiddeti meşrulaştıran tutumu kadına yönelik şiddetin boyutlarını ortaya koyuyor. Şiddetten korktuğu için uygulamayı indiren kadın sayısı yüzde 1000’den fazla artıyor. Uygulamayı kullanarak şiddeti ihbar eden kadın sayısı ise yüzde 2 bin 500’den fazla” şeklinde konuştu. İktidarın katillerin sırtını sıvazladığını söyleyen İlgezdi, “Bugün ülkemizin en büyük ve en yakıcı sorunu kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleridir. Her şiddet ile cinayet failinin azmettiricisi ise şiddeti yok edecek yasaları çıkarmayan, kadını koruyan sözleşmelerden çekilen eril zihniyettir” dedi.


İlgili haberler
GÜNÜN SORUSU: Kadına yönelik şiddetin kaynağında n...

Erkek şiddetine maruz kalan birçok kadın kabahati kendisinde arıyor. Ancak gelin görün ki şiddetin k...

6284 sayılı Şiddetle Mücadele Yasası neden hedefte...

6284 sayılı Yasa bir süredir hedefte. Yasa’yı değerlendiren Mor Çatı avukatlarından Deniz Bayram sal...

AKP iktidarlarında 15 bin 557 kadın öldürüldü

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun hazırladığı ‘Kadın Hakları İhlalleri Raporu’na göre 2...