AKP iktidarlarında 15 bin 557 kadın öldürüldü
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun hazırladığı ‘Kadın Hakları İhlalleri Raporu’na göre 2002-2020 AKP iktidarları döneminde15 bin 557 kadın cinayetinde yaşamını yitirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 2002-2020 yılları arasındaki Türkiye’de kadın hakları ihlalleri raporunu açıkladı. Türkiye’de kadına yönelik şiddet, cinayet ve tacizin her geçen yıl arttığına dikkat çekilen raporda AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında Türkiye’de öldürülen kadın sayısı 66 iken 2019’da bu sayının en az 474’e yükseldiğine vurgu yapıldı.

KORUMA ALTINDA ÖLDÜRÜLENLER

Raporda, AKP iktidarı döneminde 15 bin 557 kadının yaşam hakkının ihlal edildiği belirtildi.
2019 verileri incelendiğinde kadınların daha çok tanıdıkları kişiler tarafından öldürüldüğü ve tanımadıkları kişiler tarafından tacize uğradıkları tespitine yer verilerek “2019’da en çok karşılaşılan haberlerden biri de koruma altında ve boşanma davası çıkışında; koruma kararı istediği halde verilmediği için öldürülen veya yaralanan kadınlar olmuştur.Kadınlar devlet koruması altındayken de erkekler tarafından öldürülmüştür” değerlendirmesinde bulunuldu.
8 Mart 2019’da İstiklal Caddesi’nde her yıl düzenlenen kadınların gece yürüyüşüne polis müdahalesiyle çok sayıda kadının gözaltına alındığının hatırlatıldığı raporda Şili’de kadına yönelik şiddeti protesto etmek için gerçekleştirilen Las Tesis performansına yalnızca Türkiye’de polis müdahalesinde bulunulduğu ve kadınların gözaltına alındığı belirtilerek“Kadınlar için yaşam kalitesinin en yüksek olduğu 167 ülke arasında Türkiye 114. sıradakalmıştır” bilgisi verildi.

SEBEP OLAN FAKTÖRLER

Türkiye’de kadın cinayetlerinde faillere caydırıcı nitelikte cezalar verilmediği, cezalarda haksız tahrik ve iyi hal indirimleri de uygulandığına işaret edilen raporda sürdürülen politikaların, erkekleri korumaya daha yatkın olduğu belirtildi. İstanbul Sözleşmesi’nin imzalandığı 2010 senesi ve kadınların bir araya gelerek bazı uygulamaların kaldırılmasını sağladığı 2017’nin son çeyreğinde kadına yönelik şiddetin diğer dönemlere oranla azaldığının tespit edildiğine vurgu yapılan raporda “Devletin attığı somut adımlar bu örneklerden de görüldüğü üzere kadınların yaşam haklarına saldırıları azaltmaktadır” denildi.İktidarın kadınlara yönelik kullandığı ötekileştirici ve cinsiyetçi dilin kadına yönelik şiddete alt yapı oluşturduğuna dikkat çekilen raporda kadın cinayetlerinde haksız tahrik ve iyi hal indirimlerinin kaldırılmasını öngören düzenlemenin 2019’da da Meclisten geçemediği hatırlatıldı. Raporda, 6284 sayılı Koruma Kanunu ve İstanbul Sözleşmesi hükümlerinin tüm yetkili kurum ve kuruluşlarca yerine getirilmesi çağrılarına kayıtsız kalınmaması istendi.

SİYASETTE KADININ ADI YOK

Kadınların her alanda geri planda bırakılmaya çalışılmasının çalışma hayatı ve siyasi temsilde de yaşandığına vurgu yapılan raporda “31 Mart 2019 yerel seçimlerinde 8 bin 257 belediye başkan adayının sadece 652’si kadın olmuştur. Günümüzde mevcut 1389 belediyenin 3 büyükşehir, 2 il, 38 ilçe ve 2 belde olmak üzere 45’i kadın adaylar tarafından kazanılmış ve KHK ile ihraç edilen adaylara mazbata verilmemesi nedeniyle bu sayı 43’e düşmüştür” bilgilerine yer verildi. Raporda, çalışma hayatında ise 2019 yılı eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre erkeklerde işgücüne katılım oranının yüzde 72.6, kadınlarda ise yüzde 34.9 olduğu bilgisine yer verildi.

İlgili haberler
Kocaeli’de kadınlar ‘kadına yönelik şiddetle mücad...

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği çocuk istismarından, 6284 sayılı Yasa’ya, İstanbul Sözl...

Kocaeli’de kadınlar, kadına yönelik şiddetle mücad...

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği çocuk istismarından, 6284 sayılı Yasa’ya, İstanbul Sözl...

Sağlık çalışanı kadınlar kadına yönelik şiddeti ko...

Eyüpsultan Devlet Hastanesinde sağlık çalışanı kadınlar, Avukat Songül Beydilli’nin katılımıyla kadı...