Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinde 1 Mayıs buluşması: Bize birliğimiz güç verecek
Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin çağrısıyla bir araya gelen metal, tekstil, plastik iş kolundan kadınlarla büro ve ev emekçisi kadınlar, 1 Mayıs’ta talepleri için alanlarda olacaklarını söyledi.

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin çağrısıyla iftar sofrasında bir araya gelen işçi ve emekçi kadınlara 1 Mayıs çağrısı yapıldı. Metal, tekstil, plastik iş kolundan işçi kadınların, büro emekçisi ve ev emekçisi kadınların buluşmasında kadınlar çalıştıkları iş yerlerinde yaşadıkları sorunlara dikkat çekerken, İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ta hakları ve talepleri için alanlarda olacaklarını söyledi.

Ek zam talebiyle direnişe geçen ve yaklaşık 50 gündür mücadele eden Mata işçisi kadınların da katıldığı iftar sofrasında işçiler yaşadıklarını şöyle anlattı: “O kadar ağır, zorlu koşullar yaşadık ki. Bizim kendimizden başka hiçbir kurtuluşumuz yok, bunu gördük. O kalabalık ayrı bir duygu. Bir umut, bir ışık oldu. Bir şeylerin değişeceği umudunu verdi işçilerin coşkusu. Demek ki güçlerimizi birleştirince ses sahibinin biz olacağını gördük. Kazanımımız birlik olduğumuzu görmek oldu.”

MATA DİRENİŞİ ETKİLEDİ

Mata’nın bulunduğu DESBAŞ bölgesinde diğer fabrikalarda çalışan işçiler, mücadele eden Mata işçilerinin fabrikadaki işçileri etkilememesi için patronların çeşitli yollara başvurduğunu ancak yine de işçilerin Mata direnişinden etkilendiğini söyledi. Bölgedeki bir tekstil fabrikasında çalışan işçi kadın, “Biz Mata işçilerinin yürürken sloganlarını duymayalım diye pencereleri perdeleri kapattılar. Yüksek sesle müzik açtılar. Ancak yine de işçilerin bir araya gelmesi bizi etkiledi. Biz de aramızda günlerce bu direnişi konuştuk. Ek zam talebi bizim içimizde de daha çok konuşulur hale geldi” dedi.

Bir başka tekstil işçisi kadın da “Bize birlik mücadelenin güç vereceğini düşünüyorum. Sendikalara da patronlara da hükümete de işçilerin birliğinin, hareketinin yön verebileceğini düşünüyorum. Bu 1 Mayıs’ın çok önemli ve özel olduğunu düşünüyorum. Biz oraya giderken, iş yerlerimizden arkadaşlarımızı da götürmeli, yaratılan baskıyı, algıyı yok etmeliyiz. Dünyada işçilerin tek bayramı 1 Mayıs. Seçim öncesi taleplerimizi daha gür sesle çıkarmamız gerekiyor. Bu 1 Mayıs’ta çıkaracağımız sesin seçimin de belirleyicisi olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Bir kadın işçi de “Biz de sürekli olarak fabrikada hakarete maruz kalıyoruz. Sözlü şiddete uğruyoruz. Biz de değişim istiyoruz” dedi.

"HER YERİ 1 MAYIS ALANINA ÇEVİRELİM"

Dernek Başkanı Aile Doğan da şunları söyledi: “Bu 1 Mayıs da yine kadınların emeğiyle, mücadelesi ile güçlenecek. Bu 1 Mayıs seçim öncesi olduğu için de büyük önem taşıyor. İşçiler kendi talepleriyle, kendi öz örgütleriyle en büyük seçim mitingini gerçekleştirecekler ve 14 Mayıs’ta sandığa gidecek olan emekçilere de sandıktan seçilecek adaylara da büyük bir güç olduklarının mesajını verecekler. Taleplerimiz acil. Bu yüzden her alanı 1 Mayıs alanına çevirmek, bu taleplerimizi alanlarda yansıtmak muradımız. İşçileri sefalet ücretine mahkum edenler, bundan yararlanıp işçilerin 1 Mayıs günü alanlara gitmemesi için resmi tatili fiili bir çalışma gününe dönüştürmeye çalışıyorlar. Diyorlar ki, 1 Mayıs günü gelip çalışırsanız size fazla mesai ücreti, çift yevmiye vereceğiz. İşçilerin hak arama mücadelesinin önüne geçmeye çalışıyorlar böylelikle. Bugün, 7 saatlik iş günü, her iş yerinde kreş, patronların her an istedikleri gibi işçileri kapıya koymalarının son bulması talebiyle, güvenceli bir iş yaşamı için, haklarımızın daha fazla tırpanlanmaması için birlikte gücümüzü göstermeliyiz. Fazla mesai karnımızı bir gün daha fazla doyurur, ancak birlikte örgütlü mücadele; aç kalmamız için uğraşan patronlara göz dağı verir, bir lokma daha fazla yiyebilmek için daha fazla çalışmak zorunda kalmayacağımız, açlığa mahkum etmeyen, hakkımız olanı alacağımız bir çalışma yaşamının kapılarını açar.”

Fotoğraf:Evrensel

İlgili haberler
Seçimde geçim: 'Yokluğu düşünmekten yorgunuz'

Seçim yaklaşırken yoklukla, yoksullukla boğuşmak zorunda bırakılan kadınlar, kaygılı. Akşam sofrasın...

Esenyalı Kadın Derneğine başvurular yüzde 90 arttı...

Esenyalı Kadın Derneğinin raporu yayınlandı: ‘Kocam kuma getirdi. Kavga ettiğimizde ikimizi birden...

Belediye emekçisi kadınlar: ‘Bu seçimde haklarımız...

19 yıldır AKP yönetiminin olduğu Mamak Belediyesi’nde çalışan işçiler seçimlere dair ne diyor? Ne dü...