Ekim ayında 10 kadın işçi iş cinayetinde yaşamını yitirdi
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin (İSİG) raporunu açıkladı: Ekim ayında en az 10’u kadın, 2’si çocuk 177 işçi can verdi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin (İSİG) açıkladığı iş cinayeti raporuna göre ekim ayında en az 177 işçi yaşamını yitirdi. Böylece 2018 yılının ilk 10 ayında çalışırken hayatını kaybeden işçi sayısı 1640’a yükseldi.

Ekim ayında yaşamını yitiren işçilerin 10’unun kadın, 147’sinin erkek olduğu belirtilen raporda, kadın işçi cinayetlerinin tarım, tekstil, inşaat ve sağlık işkollarında gerçekleştiği belirtildi.

1’i 14 yaş ve altında olmak üzere 2 çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri ise tarım işkolunda gerçekleşti.

Yaşamını yitirenlerin 14’ü ise mülteci/göçmen işçiler. Mülteci/göçmen işçilerin 7’si Suriyeli, 3’ü Afgan, 2’si Iraklı, 1’i Türkmen ve 1’i Zimbabveli.”

Rapora göre; iş cinayetlerinin en çok yaşandığı iş kolları inşaat, tarım, taşımacılık, ticaret/büro, metal, enerji, madencilik ve belediye/genel işler işkollarında gerçekleşti.

Ekim ayında inşaatta ölenlerin toplam iş cinayetlerindeki oranının yüzde 24, yapı işleri olarak incelediğinde ise bu oran yüzde 30’a çıkıyor.

KALP KRİZİ ARTIYOR
En fazla ölümün nedeni trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme ve kalp kriziyle yaşandığı ifade edilen raporda, başta 3. havalimanı olmak üzere hakları için mücadele eden işçilerin ve sendikacıların tutuklanmasına ve açılan davalara da değinilerek uzun ve yoğun çalışmanın sonucu olarak kalp krizinden ölenlerin sayısındaki artışa dikkat çekildi.

Yaşamını yitirenlerin 3’ünün (yüzde 1.69) sendikalı işçi, 174’ünün ise (yüzde 98.31) sendikasız olduğuna dikkat çekilen raporda, “Sendikalı işçiler metal işkolunda çalışıyordu. Diğer yandan ölen başka sendikalı işçiler de olabilir. Ancak kağıt üzerinde olan sendikal üyeliklerinin gerçek bir örgütlülük olmaması ve birçok sendikanın ölen üyelerini sahiplenmemesi sonucu net bir bilgi verme şansımız olmadığını da belirtelim” dendi.

İlgili haberler
GÜNÜN RAKAMI: İş cinayetleri de iş kazaları da bit...

Bugün 28 Nisan. Yani Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği günü ancak iş yerlerindeki denetimsizlik ve alınm...

Tarım işçisi kadınlar yollarda öldürülüyor!

Tarım işçisi kadınlar iş cinayetlerinde öldürülüyor. Erzincan’da tarım işçilerini taşıyan araç devri...

GÜNÜN GÖRÜNMEYEN EMEĞİ: İnşaatlara günde 40 bin tu...

“Ekmek parası için çalışıyoruz. Saat 4’te kalktım. İneklerimi besledim. 6’da yola çıktım. Şu anda ik...

Dilek’in katili taşeron sistemi ve kâr hırsı

Sirkeci Büyük Postane binası restorasyonundan restoratör olarak çalışan ve alınmayan önlemler nedeni...

İşçi kadınlar 150 günde neler sordu?

‘İşçi Kadınlar Soruyor’ köşemizde 150. sorumuzu yanıtladık. İşçi ve emekçi kadınlardan gelen sorular...

Tekstil atölyesinin duvarı çöktü: İki kadın işçi y...

İzmir'in Bergama ilçesinde, pamuk deposu ile tekstil atölyesi arasındaki duvarın çökmesi sonucu 2 ka...